Quantcast

Nästa match (Premier League)

West Ham klubbmärke West Ham (H)

lördag 31 okt 18:30

Nya tolkningen gav första straffen

Bild till nyheten

Liverpool fick en tidig straff mot Leeds i lördags och Mohamed Salah kunde dundra in sitt första av tre mål under kvällen. En straff som nog inte blivit dömd om inte Premier League anpassat sig till FIFA:s regelverk, enligt domarexperten.

Dale Johnson är ESPN:s expertkommentator när det kommer till regelverk och domarnas insatser under Premier League-rundorna. 

I en utläggning under gårdagen förklarar han varför det var helt rätt av Michael Oliver att döma straff till Liverpool efter bara tre minuter i matchen mot Leeds. Men också varför det kanske inte blivit straff förra säsongen. 

– FIFA deklarerade sina ändringar av handsregeln under våren 2019 och Liverpool fick uppleva det direkt i Champions League-finalen i Madrid. 

– Det avgörande är nu endast hur armens placering är i förhållande till försvarens normala agerande. Står den rakt ut likt Sissokos i finalen eller Koch i lördags så ska det vara straff. 

Premier League har tidigare applicerat en mer förlåtande tolkning där det klassiska begreppet om handen "söker bollen" varit huvudfokus. Nu ska man dock döma utifrån FIFA:s riktlinjer och om handen är i en "onaturlig" position ska det dömas straff. 

Dale Johnson tror detta kommer leda till fler straffar i Premier League i år. 

Inför säsongen har också vad som egentligen tillhör armen definierats. Och framförallt har man gjort tydligt att ingen del av axelpartiet längre räknas som armen. 

Undantag för utsträckta armar gäller endast om armen kommit i en onaturlig position till följd av en duell med en motståndare. 

Även om detta är menat som förenklingar kan vi nog förvänta oss samma diskussioner som varje år när det kommer till straffar i allmänhet och handssituationer i synnerhet...

Bannerbild