Quantcast

Nästa match (Premier League)

Sheffield U klubbmärke Sheffield U (H)

lördag 24 okt 21:00

– Vi känner oss inte som mästare

Bild till nyheten

Alex Oxlade-Chamberlain försöker att sätta ord på den mentalitet och outtröttliga kämpaglöd som driver Jürgen Klopps manskap till framgång.

Goal-journalisten Neil Jones har satt sig ned med Alex Oxlade-Chamberlain för att försöka att förstå hur spelarna i den röda truppen ska hålla fokus på rätt saker efter att ha skrivit in sig i historieböckerna under förra säsongen genom att ta hem klubbens första ligatitel på 30 år.

Oxlade-Chamberlain berättar om en rutin som uppstått efter förra säsongens slut - varje gång en TV på Melwood visar bilder och filmklipp från titelfirandet eller om journalister pratar om ligatiteln så tar det inte lång tid innan den TV-apparaten är avstängd. 

– Vanligtvis är det James Milner! Milly vill inte att vi ska titta på sådant där nu, så det stängs av ganska snabbt, konstaterar engelsmannen.

– Det var helt otroligt, ja, men det är gjort nu. Vi kan blicka tillbaka senare, men vi kan inte fastna i tankar om det just nu. Varför kunde vi uppnå vad vi har uppnått? Eftersom att vi inte tappade fokus. Det har hela tiden handlat om vilken utmaning som står på tur och så måste det förbli.

– Som lag känns det nästan inte som att vi har vunnit, om du förstår? Vi vet att vi lyckades, vi vet att vi är inskrivna i historieböckerna och att vi har våra medaljer som bevis, men när man är på träningsanläggningen så är det ingen som pratar om det, det finns inget som ger intrycket av att vi är mästare - det är precis så det borde vara.

Liverpoolspelarna har av manager Jürgen Klopp tidigare beskrivits som "mentality monsters", något som visade sig förra säsongen med tanke på hur de vann matcher - de var inte alltid överlägsna, ibland krävdes det att nerverna fanns där för att kriga hem de tre poängen.

– Jag kände det helt klart förra säsongen, när jag blickar tillbaka på den - oavsett hur fantastisk den var - så fanns det tillfällen där jag inte var nöjd med hur jag spelade.

– Det kommer jag fram till genom att vara ärlig mot mig själv, vilket jag tycker att man måste vara. Jag vet att jag kan göra bättre och jag tror inte att jag är ensam att tänka den tanken.

– Men om man ser på säsongen dessförinnan, när vi slutade tvåa, då hade vi flera matcher där vi vann med 3-0 eller 4-0. Skillnaden under förra säsongen var att vi vann de matcher vi inte spelade så bra i, vi hittade ett sätt att vinna med 1-0 eller 2-1.

– Tidigare slutade de matcherna oavgjort. Vi kunde se fantastiska ut och vinna med 4-0 för att sedan inte riktigt komma upp i nivå och spela 1-1 och därmed tappa poäng. Det hände inte den här gången.

Oxlade-Chamberlain tror att laget kan bli ännu bättre, trots de enorma framgångarna, huvudsakligen eftersom att spelarna kan se sig själva i spegeln med en kritisk blick.

– Vi är alltid ärliga mot varandra. Det fanns många matcher förra säsongen där vi klev av och kände "det där var inte tillräckligt bra", även om vi hade vunnit.

– Salzburg är ett exempel. Minns ni den hemmamatchen i Champions League? 

Liverpool ledde med 3-0 i första halvlek men släppte sedan in tre mål i följd vilket gjorde att det krävdes ett sent avgörande från Mohamed Salah för att ta hem samtliga tre poäng.

– Om ni hade varit med i omklädningsrummet den matchen så hade ni trott att vi förlorat.

– Alla hängde med huvudet med tanke på hur matchen hade sett ut. Managern fick lov att komma in och se till att vi ryckte upp oss. Han sa "jag vet att det inte var fantastiskt, men ni har nyss vunnit en Champions League-match med 4-3!"

– Han visste att vi inte var nöjda, men det är just det som har fått oss att fortsätta framåt. Vi är aldrig nöjda, inte ens när vi vinner. Vi vet att vi kan göra saker och ting ännu bättre.

– Lyssna, ingenting är perfekt och det kommer det heller aldrig att bli, men man måste fortfarande försöka att uppnå perfektion, både som individ och som lag. Man måste alltid sträva efter mer.

Nu väntar nästa utmaning, nu gäller det att vinna Premier League igen under en säsong där allas sikten är riktade mot Liverpool.

– Det är en uppenbar utmaning för alla topplag.

– Det är en sak att vinna någonting en gång, vi bör inte nedvärdera det, men att göra det regelbundet, säsong efter säsong, det är vad som gör ett lag speciellt.

– Se på de största lagen genom historien, de tidigare Liverpoolupplagorna som gjorde den här klubben till vad den är idag, de gjorde det år efter år, inte bara en gång. Det är vårt huvudsakliga mål.

– Jag tänker ibland tillbaka på säsongen när vi missade titeln med en poäng. Folk tittade på utifrån och sa "vad mer kan ni göra?" Men vi gav allt, jobbade ännu hårdare och såg till att nå hela vägen fram.

– Det är svårt att göra det. Man har två val, antingen så funderar man på om man klarar av det eller så bestämmer man sig för att jobba hårt för att lyckas.

Bannerbild