Quantcast

Nästa match (Premier League)

Sheffield U klubbmärke Sheffield U (H)

lördag 24 okt 21:00

Påtaglig defensiv formsvacka

Bild till nyheten

I ligapremiären hemma på Anfield lyckades Liverpool att ta hem segern trots tre insläppta mål. James Pearce har kikat närmare på vad som varit en svajig defensiv för de rödklädda sedan en tid tillbaka.

Förra säsongen var Liverpool enormt starka i sitt defensiva spel under hösten och vintern, vilket lade grunden för ligatiteln, men i februari vände en positiv trend till en negativ sådan. The Athletics James Pearce har studerat den defensiva formsvackan.

På de 26 inledande matcherna under 2019/20-säsongen släppte The Reds in endast 15 mål, något som kan omsättas till 0,58 mål per match. Sedan gästade West Ham Anfield och smällde in tre baljor; räknar man på den och de 12 efterföljande ligamatcherna har laget släppt in 21 mål - 1,62 mål per match.

Säsongen avslutades med en hemmaseger mot Chelsea och den nya säsongen inleddes i lördags med en seger mot Leeds. Gemensamt för dessa matcher var även att de rödklädda släppte in tre mål, det är första gången sedan 1982 som Liverpool släppt in tre mål i två hemmamatcher i följd.

"Det har varit uppenbara koncentrationsdippar kombinerat med strukturella taktiska problem. Lördagens seger innehöll bägge delar," konstaterar Pearce.

"Liverpool öppnades upp allt för lätt och för ofta. Kollektivt utfördes ett för dåligt arbete utan boll."

"En ny mittback är ett måste då Dejan Lovren inte ersatts efter att han lämnat för Zenit St Petersburg. De behöver mer konkurrens om platserna. Fabinho, som skaffade den avgörande straffen och imponerade under sitt inhopp är en för viktig sköld på mittfältet för att vara en nödlösning på mittbackspositionen."

Pearce avslutar med att konstatera att Mohamed Salah räddade laget i lördags, men att defensivt spel på den nivån som uppvisades inte kommer att vara hållbart över tid, de måste helt enkelt hitta tillbaka till sitt ramstarka försvarsspel inför de bataljer som väntar.

Nästa utmaning i ligaspelet är ett bortamöte med Frank Lampards storsatsande Chelsea.

Bannerbild