Quantcast

Nästa match (Community Shield)

Arsenal klubbmärke Arsenal (H)

lördag 29 aug 17:00

– Han skrek rasistiska glåpord

Bild till nyheten

Divock Origi öppnar upp om en händelse i ungdomen när han utsattes för rasism under en match med Genk.

När Divock Origi var ung spelare han för Genk i sitt hemland Belgien. I en intervju med BR Football berättar anfallaren om en incident där han utsattes för rasism vid blott 12 års ålder.

– Plötsligt så hörde jag en pappa till en motståndare skrika till mig. Han skrek rasistiska glåpord, han kallade mig både det enda och det andra, berättar Origi.

– Jag minns att jag stirrade på honom, men ju mer jag stirrade desto argare blev han. Han sa att jag var äldre på grund av min hudfärg, eftersom jag var längre än de andra.

– Att säga vad han sa är fortfarande smärtsamt, det tog väldigt hårt på mig. Han skrek rasistiska saker och jämförde mig med saker som inte är mänskligt. 

– Som 12-åring sa jag ingenting, jag försökte att fortsätta spela matchen, men jag fick lov att sluta för att jag började gråta. 

– Det var första gången som jag bröt ihop inför en stor mängd människor. Mina lagkamrater tittade på mig undrande. De kunde inte förstå vad en vuxen man hade sagt till en 12-åring.

– Det kom som en chock, man undrade vad som får en människa att vilja attackera en på det sättet bara för att man gör en bra match mot hans son. 

– Det slog mig att det var en del av verkligheten. Jag minns resan hem, den var tuff. Jag kände mig förödmjukad. Attackerad. Man är sårbar.

– Som 12-åring förstår man inte tillräckligt mycket för att sätta det i perspektiv, så man blir väldigt ledsen och söker tröst hos sina föräldrar. Jag minns att jag frågade: "Varför? Varför skulle någon göra så?" Det enda pappa kunde göra var att visa medlidande. Jag minns att han sa att han önskade att han kunde ha varit där för att skydda mig.

– Han sa också en annan sak. Han sa att jag kanske inte riktigt skulle förstå det än, men att jag skulle fokusera på mig själv och vem jag var och omfamna min bakgrund. Att det finns människor som inte är glada eller som inte vill uppskatta det faktum att du har en annan hudfärg.

Anfallaren avslutar intervjun med ett meddelande till 12-årige Origi.

– Mitt meddelande till 12-årige Divock skulle vara att fortsätta framåt. Fortsätt att göra din grej. Folk kommer att ställa sig i vägen, men så länge som du söker efter kunskap, arbetar hårt och passionerat och visar kärlek så kommer du att bli den du skapades för att bli. Visa mod, avslutar belgaren.

Bannerbild