Quantcast

Nästa match (Premier League)

Aston Villa klubbmärke Aston Villa (H)

söndag 05 jul 17:30

Så hjälpte en surfare LFC-spelarna

Bild till nyheten

Surfaren Sebastian Steudtner höll under sommarens försäsong en föreläsning för spelarna i ett försök att hjälpta dem att lättare hantera de psykiska utmaningar de ställs inför under loppet av en säsong.

Jürgen Klopp har tidigare kallat sina spelare för "mentality monsters" på grund av deras förmåga att aldrig ge upp, oavsett utgångsläge. 

Under sommarens försäsong bjöd tysken in surfaren Sebastian Steudtner till träningslägret i Evian för att ytterligare slipa på spelarnas mentala förmåga. 

– I allt de gör på daglig basis är det svårt att se stora förbättringar. Allt vi gör dagligen tänker vi på och det är så våra liv ser ut, säger Steudtner till Liverpoolfc.com.

– Men om vi rycks bort från det och kastas in i en utmaning, då öppnas vårt sinne upp för alla annat som finns därute och för hur utmaningar kan övervinnas även om de verkar omöjliga eller väldigt tuffa.

I en övning bad Steudtner spelarna att hålla andan under vattnet så länge de kunde. Spelarnas resultat landade på allt från 10 till 90 sekunder.  Efter ytterligare en halvtimme tillsammans med surfaren tävlade Mohamed Salah och Dejan Lovren om vem som kunde vara bäst och nådde nästan upp till fyra minuter under ytan.

– Dejan lyckades bäst och Mo kom ganska nära - jag tror att det var 15 eller 20 sekunder mellan dem.

Surfaren försöker att förklara hur det spelarna fick lära sig i bassängen kan överföras till fotbollsplanen.

– Jag har följt laget med större intresse nu och det är imponerade vad de håller på med. När man vinner många matcher, jag tror inte att det blir lättare, snarare svårare. Plötsligt blir en förlust någonting väldigt dåligt, även om man fortfarande leder.

– Det byggs upp rejält mycket press på ens axlar om man tillåter det, men inte om man fokuserar 100 procent på uppgiften. Det är samma sak under vatten.

– Om man fokuserar på "jag vill andas", "jag vill få upp huvudet över ytan", "jag är inte bekväm", då kommer man att få panik direkt och inte alls kunna prestera. Man bör istället slappna av och tänka "ok, jag är här och det går bra, jag gör det bra - jag klarar detta."

– Så kan man lägga till tävlingsmomentet. "ok, jag vet min tid och jag vet att personen bredvid mig klarade det bättre än mig, jag måste lugna ned mig och fokusera ännu mer på att slappna av." Helt plötsligt har man klarat fyra minuter.

– Jag tror att det kan överföras till allt. De förstod det verkligen väldigt, väldigt snabbt.

– Jag berättade för dem om mitt liv och om min sport. För oss surfare är det en ständig jakt på den perfekta vågen. Den perfekta vågen är i princip en tankelek eftersom att den inte existerar.

– När man lyckas att surfa på den perfekta vågen som man drömt om så länge och presterade på den nivå man ville, då får man nya idéer eftersom att man lärde sig något av att surfa på den vågen.

– Detta gäller för alla professionella idrottsutövare - man nöjer sig aldrig, man stannar aldrig upp. Det är något som jag tycker skiljer Liverpool från en mängd andra klubbar - drivet, att aldrig vara nöjd och alltid se framåt. De tänker inte "nu har vi vunnit någonting, nu är vi mästare och vi är färdiga." De är inte färdiga förrän de lägger skorna på hyllan.

Bannerbild