Quantcast

Nästa match (Ligacupen)

Lincoln  klubbmärke Lincoln (B)

torsdag 24 sep 20:45

– Då tror jag City hade köpt honom

Bild till nyheten

Tidigare Celtic-managern Ronny Deila berättar att han rekommenderade Virgil van Dijk till Manchester City, och att de troligtvis hade köpt honom om han hade presterat bättre i en bortamatch mot Inter.

Virgil van Dijk har sedan han drog på sig Liverpooltröjan utvecklats till världens bästa mittback och varit avgörande för lagets framgångar under de senaste säsongerna. 

När mittbacken värvades från Southampton fanns intresse från klubbar som Chelsea och Manchester City, men valet föll på Liverpool. Det var inte första gången som Manchester City hade ögonen på Van Dijk. 

Ronny Deila, som var manager för Celtic under samma period som Van Dijk var där, berättar att han var i kontakt med det ljusblåa Manchester-laget.

– Var jag i kontakt med City? Ja. Jag sa att de absolut borde köpa honom. De sa: "Ok, visa oss den bästa matchen han har spelat i Europa, så tittar vi på den.", säger Deila.

Med Liverpool-ögon betraktat var det tur att de bad om matcher från Europaspel, med tanke på att Van Dijk inte hade haft några riktiga topprestationer utanför Skottland.

– Det var svårt för mig att säga vilken match det skulle vara, för han hade inte haft några extremt bra matcher ute i Europa. Han var dominant i Skottland, förklarar Deila vidare.

Nästa Europamatch för Celtic kom mot Inter på bortaplan, en match som inte gick som planerat för mittbacken.

– Så blev han utvisad mot Inter på bortaplan. Det var det stora testet. Hade han storspelat i den matchen, då tror jag att de (Man City) hade köpt honom.

– Jag tror att de stora klubbarna anser att nivån på skotsk fotboll är för låg och att de inte vill chansa med en spelare när prislappen är så pass hög. Ute i Europa kan man visa hur bra man är. Jag tycker Van Dijk var bra, men han hade inte riktigt haft den där enorma prestationen internationellt. 

Istället blev det en övergång från Celtic till Southampton för Van Dijk, som i januari 2017 anslöt till Liverpool efter att Anfield-klubben betalat hela £75M. Välinvesterade pengar, kan man konstatera med facit i hand.

Källa: Liverpool.no

Bannerbild