14 år sedan Gerrard-finalen

Bild till nyheten 14 år sedan Gerrard-finalen
Liverpool var i underläge mot West Ham i FA-cupfinalen 2006. Då tog Steven Gerrard saker i egna händer och såg till att de röda stod för ännu en fantastisk comeback.

Året var 2006 och säsongen led mot sitt slut. Datumet var 13 maj. Skådeplatsen var Millennium Stadium i Cardiff. Lagen var Liverpool och West Ham. Priset? FA-Cuppokalen.

Det var final i den 125:e upplagan av vad som är världens äldsta utslagsturnering - en final som för alltid kommer att kallas "Gerrard-finalen".

Liverpool hade tagit sig till finalen genom att besegra Luton, Portsmouth, Manchester United, Birmingham City och Chelsea.

På andra sidan planhalvan stod West Ham. London-laget som slutade nia i ligan säsongen 2005/06, hela 27 poäng efter Rafa Benitez manskap.

The Reds kom därmed till matchen som stora favoriter och ett lag med spelare som Pepe Reina, Sami Hyypiä, Jamie Carragher, Xabi Alonso, Steven Gerrard och Peter Crouch förväntades spela hem klubbens sjätte FA-Cuptitel.

"Vi var favoriter, det var en konstig känsla. Alla trodde att vi skulle köra över West Ham," skriver Gerrard om finalen i sin självbiografi "My Story".

Det skulle dock komma att bli allt annat än en enkel match för Gerrard och Co.

Efter 21 minuters spel tog Alan Pardews lag ledningen tack vare ett dråpligt självmål signerat Jamie Carragher.

Bara sju minuter senare var ledningen fördubblad. Reina i Liverpoolmålet misslyckades med att hålla Matthew Etheringtons skott, vilket gav Dean Asthon möjligheten att sätta 2-0 från nära håll.

Underläge med två mål redan efter 28 minuter. Det skulle krävas ännu en speciell comeback för att de röda skulle ta hem segern. Med Istanbul-miraklet färskt i minnet från fjolårssäsongen var det kanske inte så långsökt ändå.

"Time for another great escape," menar Gerrard att han tänkte där och då.

Lagkaptenen var inblandad i målet som betydde 2-1 innan pausvilan när han spelade fram Djibril Cissé, som inte gjorde något misstag när han fick chansen.

Strax efter pausen klev Gerrard fram igen - denna gång i huvudrollen. Mittfältaren satte med stenhårt skott på halvvolley i krysset kvitteringen till 2-2 och den röda delen av arenan brast ut i ett glädjevrål.

Likaläget i matchen skulle dock vara i endast tolv minuter innan Paul Konchesky gav West Ham ledningen genom ett inlägg som seglade hela vägen in i mål bakom en chanslös Reina.

Liverpool var återigen i underläge, ett nytt problem hade uppstått. Även denna gång skulle lagkapten Gerrard visa sig ha lösningen. På tilläggstid, när West Ham var bara minuter från en rejäl cupskräll, slog captain fantastic till med vad som måste vara ett av karriärens snyggaste mål och 3-3 var ett faktum.

Förlängningen blev mållös och ett straffdrama väntade. Rafa Benitez lag vann straffläggningen med 3-1 efter att Reina räddat tre av West Hams försök från elva meter.

Comebacken var ett faktum. Segern var ett faktum. Liverpools sjätte FA-Cuptitel var säkrad. Steven Gerrard hyllades i pressen dagen efter - och som han förtjänade det.

Källa: Thisisanfield.com