Nästa match (Premier League)

Man City  klubbmärke Man C (B)

söndag 05 apr 17:30

Isolerade läger kan bli aktuellt

Bild till nyheten

Ett av de största problemen när det kommer till hur Premier League-säsongen ska slutföras är hur spelare och ledare ska undvika att smittas av Coronaviruset.

Premier League-klubbarna är överens om att säsongen 2019/20 måste slutföras. Nu återstår att se hur och när matcherna ska spelas med tanke på Coronaspridningen i Europa.

The Independents Melissa Reddy skriver om ett förslag som har lagts fram i diskussionerna - fullständig isolering av spelare och ledare i två månader. Spelarna ska då ha möjlighet att i tre veckors tid träna upp sig i matchform igen efter uppehållet innan matcherna slutförs under en intensiv period. 

En sådan lösning bygger på att varje lag i början av maj månad tilldelas ett hotel som enbart spelare och nödvändiga medlemmar i staben har tillgång till. För att ta sig in till lagets bas måste det vara helt säkert att denne personen inte är smittad. 

Förslaget ska likna hur Cricket hanterar sina tävlingar, men med ett betydligt större fokus på åtgärder för att förhindra smittspridning. 

Lagen skulle enligt denna modell spela matcherna inför tomma läktare för att sedan återvända till sina respektive isolerade hotel. Matcher utan publik är något som TV-bolagen, som kräver stora summor om matcherna inte spelas, ska acceptera eftersom att de fortfarande har möjligheten att sända dem till sina kunder.

Detta skulle innebära en stor påfrestning för spelare och ledare, som inte skulle ha möjlighet att träffa nära och kära under en längre period.

En längre period av isolering är just vad det kan komma att krävas för att säsongen ska kunna slutföras. Skulle en enda spelare smittas av viruset skulle det innebära att stora delar av en spelartrupp inte skulle vara tillgänglig för spel och matcherna skulle tvingas att flyttas fram ytterligare.

Premier League-klubbarna ska ha ett möte 3 april där de ska diskutera säsongens framtid. Reddy skriver att högt uppsatta personer har accepterat att det inte finns några simpla lösningar på detta problem i en komplex situation som saknar motstycke.

Bannerbild