Quantcast

Nästa match ()

 klubbmärke ()

Så har toppklubbarna spenderat

Bild till nyheten

Liverpool och Manchester City slogs om titeln ända in i det sista och rent kvalitetsmässigt var det inte mycket som skiljde lagen åt. Hur stor är skillnaden rent ekonomiskt? Liverpool Echo har undersökt lagens "net spend".

Liverpool Echo har tagit ett titt på topplagens så kallade "net spend". Lokaltidningen skriver att lagens "net spend" ofta missbrukas för att stödja sitt egna resonemang, att det genom att studera ett lags "net spend" under en viss period kan visa en sak men om man kikar över en längre period kan det säga något helt annat.

I den sammanställningen som Echo gjort har de därför valt att studera lagens "net spend" med utgångspunkt i när lagen värvade in den spelare som har spelat längst i klubben för att få ett rättvist tidsspann att jämföra lagen inom.

I Liverpools fall så är Jordan Henderson den spelare som spelat längst i klubben och han värvades sommaren 2011. Sedan dess har Liverpool en "net spend" på £300,5M, en summa som ökade markant i somras när de värvade rejält.

Chelseas "net spend" är något högre. Den spelare som spelat längst i Chelsea är Gary Cahill, som värvades in i januari 2012. Sedan dess har Londonlaget en "net spend" på £347,7M.

Manchester Uniteds spelare som varit längst i klubben kom 2009 och är Antonio Valencia. Under de tio efterföljande åren har laget en "net spend" på £595,6M.

För Arsenals del så är Aaron Ramsey, som lämnar klubben efter den här säsongen, den spelare som varit längst i klubben och värvades in 2008. £266,46M landar Arsenals "net spend" på sedan den värvningen.

Den klubb som spenderat minst sett till "net spend", under den period som undersöktes, är Tottenham. Danny Rose är spelaren som varit längst i klubben och han värvades in från Leeds 2007. Sedan dess landar Tottenhams "net spend" på £125,5M.

Phil Jagielka är den spelare som varit längst i Everton och han värvades in 2007. Den blåa Merseysideklubben har en "net spend" på £217,5M sedan den värvningen.

Sedan har vi Manchester City

Vincent Kompany kom till klubben 2008 och är den spelare som varit längst i klubben sett till nuvarande trupp. Under den efterföljande perioden har City en "net spend" på smått ofattbara 1,08 miljarder pund

Om man bortser från de tre första åren av den undersökta perioden och jämför siffrorna från 2011, när Liverpool värvade Henderson, så har City dubbelt så stor "net spend" än Liverpool, enligt Echo.

Lokaltidningen skriver också att nästan £400M av de 1,08 miljarder pund som spenderats sedan Kompany värvades 2008, har spenderats sedan Pep Guardiola tog över 2016.