Quantcast

Nästa match (Champions League)

Porto klubbmärke Porto (B)

tisdag 28 sep 21:00

Resereportage från München

Bild till nyheten

Liverpool höll nollan hemma mot den europeiska giganten Bayern München på Anfield, i mittbacksgeneralen Virgil van Dijk´s frånvaro. Allt skulle därmed komma att avgöras på Allianz Arena i München den 13 mars. En plats som varje fotbollsfanatiker skulle vilja se sitt lag ta sig an den tyska segermaskinen på. Allt detta gjorde att frestelsen att se Liverpool i Europa inte kunde ignoreras och resultatet blev en resa till Tyskland.

Efter att ha sett Liverpool live runtom i England, med fantastiska upplevelser på Anfield och i viss mån även bortaplan var steget till den stora europeiska scenen självklar. Jag har upplevt några fantastiska europamatcher på Anfield, vilket är något varje Liverpoolsupporter borde sätta på sin ”att göra-lista”. Men att åka på en slutspelsmatch i ett nytt land och en ny stad var något som har legat och grott i mitt bakhuvud under en längre tid, och nu var stunden kommen.

I detta resereportage får ni följa hela vägen, från en tidig morgon i Söderhamn till ett kvartsfinalavancemang på Allianz Arena i München.

05.30 ringde väckarklockan, en sovmorgon för att vara resdag i normala fall. 06.30 rullade bilen mot Stockholm och Arlanda med min trogne resekompanjon, Daniel Ekengren. På Arlanda anslöt poddkollegan och supporterklubbens ordförande, Daniel Forssell. Fotbollsintresset på flyget var svalt i jämförelse med en flygning mellan Stockholm – Manchester, där Liverpooltröjor och halsdukar syns på varje flygplansrad

* Carl Sundqvist & Daniel Forssell. Panelmedlemmar i LFC-Podden och styrelsemedlemmar i supporterklubben.

Väl framme i München väntade Joackim Lundberg och Kristian Andersson tillsammans med alla supportrar som börjat ta över gator i torg med sina Liverpooltröjor och Bayern München-kepsar. Ja, ni läste rätt! Många supportar har som vana att alltid införskaffa motståndarlagets keps som ett minne av att de sett Liverpool ställas mot just det lag vars klubbmärke får pryda en av många kepsar i samlingen.

Efter en lång vinter och nästan lika lång väntan på att just denna match skulle bockas av i kalendern hade man längtat efter att möta våren i München. Dagen innan avresa kunde man se att snön föll över staden och Bayerns twitterkonto hälsade åter vintern välkommen till staden. Vårsolen visade sig trots den något låga temperaturen och uteserveringarna kunde utnyttjas till fullo, och det var upplagt för tre fantastiska dagar i Bayerns huvudstad.

Överallt i staden syntes nu Liverpoolsupportrar. På Marienplatz hälsades fansen välkommen och det gick att ta på lokalinvånarnas glädje över att ett av Europas riktigt stora lag var på besök.

* På Marienplatz hälsades både hemma- och bortafans välkomna till München.

Eftermiddagen och kvällen spenderas på den lokala och världskända ölhallen, Hofbräuhaus som varit öppen för allmänheten sedan 1828. Vi var inte de enda supportrarna som ville smaka på den tyska ölen i sin rätta miljö. Men efter att ha fått både en och två tillrättavisningar från personalen att ingen sång var tillåten förflyttades sakta men säkert Liverpoolsupportrar till den irländska puben tvärs över gatan som tagits över av supportrar. Kön ringlade sig lång längs torget och till slut fick puben stänga på grund av det stora trycket.

Image and video hosting by TinyPic

* Stadens mest kända ölhall, Hofbräuhaus.

På matchdagen anslöt Robin Bylund med sitt tidiga morgonflyg och redan vid frukost började uppladdningen för matchen. Innan lunch hade Liverpoolfansen tagit över uteserveringarna runt Marienplatz och sångerna ekade runt torget och de gamla byggnaderna, något som lockade ännu mer folk till platsen. Däribland schweizisk TV som ville ta tempen på oss runt bordet och Robin Bylund flirtade med den schweiziska publiken i form en kärleksförklaring till Xherdan Shaqiri efter att reportern ville ha vår syn på ett av sommarens tillskott.

* På matchdagen började uppladdningen tidigt på soldränkta Marienplatz.

Den omåttligt populära Jamie Webster och BOSS NIGHT, som gjort sig kända för matchuppladdningar i världsklass hade abonnerat konsertlokalen ”Backstage” med en kapacitet för 1700 personer. Vi var väl medvetna om vad som väntade oss när vi kom dit. Det kryllade av rödklädda supportrar i lokalen med spänd förväntan på att Jamie Webster skulle börja spela och sjunga de sånger som gått virala på nätet sedan fjolårets Champions League-äventyr.

Om du ber din smartphone ge dig den optimala matchuppladdningen bör den be dig besöka en av Jamie Websters och BOSS NIGHTS spelningar.

* Virgil van Dijk-sången var en av de mest uppskattade under spelningen.

Till skillnad från Anfield så ligger Allianz Arena väldigt avlägset från stadskärnan och de pubar där fansen laddar upp. Därmed krävdes det att man åkte till arenan i god tid innan matchstart. Trots god planering hann vi med nöd och näppe in till matchen efter en 40 minuter lång tunnelbaneresa med 70.000 andra supportrar vilket skapade långa köer i säkerhetskontrollen utanför arenan.

Jag kommer inte att gå in på någon djupare analys av matchen här och nu, jag är väl medveten som att ni som läser detta troligen har rullat repriser av Sadio Manés briljanta mål och Virgil van Dijks majestätiska insats och ledningsmål både en och två gånger.

Det var sannerligen en laddad hemmapublik som på sitt klassiska tyska hejarklacksvis var fast beslutsam om att leda sitt lag till ett avancemang och det gick verkligen att ta på stämningen. En stämning som Sadio Mané tystade på egen hand efter att ha skickat Manuel Neuer till närmsta kafeteria för en veteöl och pretzel. Där och då utbyttes nervositeten mot ren och skär glädje och i ärlighetens namn infann sin ingen oro under resterande tid av matchen.

När Virgil van Dijk och Sadio Mané sätter spiken i kistan med varsitt nickmål får den tyska publiken nog och lämnar arenan. Kvar står tusentals Liverpoolsupportar och sjunger under matchens slutminuter. När Jürgen Klopp kommer ner mot hörnan där vi står och på sitt patenterade vis drar näven i luften till fansen jubel trillade polletten ner. Vi har slagit ut Bayern München. På Allianz Arena.

Image and video hosting by TinyPic

* Allianz Arena

Dagen efter matchen gick det att läsa i tidningarna om Liverpools och Jürgen Klopps seger över Bayern München och kritik riktas mot hemmalaget som sakta men säkert kommer tvingas in i ett generationsskifte. Mellan klunkarna av morgonkaffet ställer jag några frågor till Joackim Lundberg som trots sin unga ålder är en veteran i sällskapet när det kommer till att följa Liverpool FC runt om i Europa.

Du har varit på många bortamatcher i Europa genom åren. Hur är det att åka runt i Europa som en Travelling Kopite?

- Det är någonting som jag har drömt om att få göra och uppleva enda sedan jag började följa laget. När man satt hemma och såg Liverpool plocka vinster på stora arenor som Nou Camp, Bernabeu och San Siro så blev man givetvis extra sugen på att få åka runt över Europa och erövra. Liverpool har ju de europeiska turneringarna mer eller mindre i sitt DNA och vart vi än åker så kan man alltid räkna med en imponerande uppslutning på bortasektionen.

- Men trots de stora matcherna, arenorna och ögonblicken så kan även de mindre lagen och mer ovanliga destinationerna ha en otrolig charm. Det är inte varje dag man hamnar i länder som Serbien, Turkiet eller Ukraina – dessutom med ens favoritlag!

- Det blir en kombination med att upptäcka nya ställen och få se Liverpool på samma gång.

Vart placerar du München på listan av "Euro Aways"?

- Bortamatchen i onsdags blev min tionde Euro Away, och någonstans måste den väl ändå hamna i toppskiktet när mitt facit på förhand var 6 förluster, 2 kryss och 1 vinst. Hur många lyckas ens med att åka ner på Allianz Arena och vinna när det gäller som allra mest?

- Med två finalförluster i Europa League respektive Champions League bakom sig känns det på nytt som att laget har allt som krävs för att kunna skriva nya framgångsrika kapitel återigen. Jag rekommenderar alla som inte har varit i München att åka dit, uppleva fotboll, en trevlig stad med framförallt oerhört många ölhus!

Härnäst väntar kvartsfinal mot Porto för Liverpool. Vad tror du om våra chanser?

- Ur en sportslig synpunkt är det väl troligen det bästa vi kunde få på pappret av lagen som var kvar. Ser man ur ett reseperspektiv hade jag hoppats på Barcelona eller Ajax, men vi får ses som stora favoriter här och bör gå vidare över två möten. Det blir ett intressant slutskede av säsongen när vi står inför ett tvåfrontskrig med både jagandet av en ligabuckla och det finaste som går att vinna inom europeisk klubblagsfotboll.

- Jag tror dock inte vi ska underskatta Porto allt för mycket. Jag var nere på Estadio do Dragao förra året när vi fullständigt pulveriserade portugiserna med en imponerande 5-0-seger – men det är ett Porto som är ute efter revansch och inte är i kvartsfinal varje dag. Men över två möten ska vi lösa det. Annars får vi fokusera ännu mer på slutskedet av ligan. Vad jobbigt vi har det? We’re on the march with Jürgens army… we’re all going to Madrid!

Resan till München var något utöver det vanliga. Hoppas jag ser just dig på någon europeisk arena framöver!

Bannerbild