Rapport: Vilken utklassning!

Bild till nyheten Rapport: Vilken utklassning!
Äntligen var det dags för åttondelsfinal i Champions League. Porto stod för motståndet på Estadio do Dragao. De blåa drakarna föll dock tungt när Liverpool gick på knock - hela 5-0 blev det tillslut.

PREMATCH

Jürgen Klopp gjorde tre ändringar i startelvan jämfört med elvan mot Southampton. Milner, Lovren och Henderson fick alla chansen från start.

Mycket av förhandssnacket handlade självklart om den stekheta duon Mohamed Salah och Roberto Firmino.

Äntligen var det dags för Champions League-spel igen. För första gången på nio år skulle Liverpool kliva ut till spel i en åttondelsfinal i turneringen.

FÖRSTA HALVLEK

Porto öppnade helt klart bäst och spelade offensiv fotboll. Efter tio minuters spel höll det på att bära frukt när de fick en jättechans i straffområdet - men en glidtacklande Dejan Lovren kom i vägen och Porto fick nöja sig med en hörna.

20 minuter in i halvleken misslyckades Porto-målvakten José Sá med en utspark vilket öppnade för en snabb omställning för bortalaget, men Salah var för osjälvisk och försökte nå Mané med en passning som bröts av en försvarare.

Liverpool jobbade sig in allt mer i matchen och det skulle ge utdelning. Gini Wijnaldum drev in med bollen i straffområdet, blev av med bollen som studsade ut till Mané som sköt ett relativt löst skott som smet under målvakten. En tabbe som innebar 1-0 till de för dagen orange-klädda Liverpool.

2-0 kom strax därefter. James Milner vann en duell strax utanför straffområdet och fick iväg ett skott som tog i stolpen. Där för att plocka upp returen var självklart Mohamed Salah - och som han gjorde det. Genom lite jonglering med bollen tog han sig förbi målvakten och kunde enkelt sätta dit 2-0. Salah målskytt för femte matcher i rad.

Precis innan pausvilan fick Porto ett nytt bra skottläge men även denna gång misslyckades de med att få ett skott på mål.

Halvleken slutade 2-0 till Liverpool, en välförtjänt ledning efter att de ryckt upp sig efter en trevande start.

ANDRA HALVLEK

Porto kom igång lite i början av andra halvlek. Då gjorde Liverpool de som Liverpool är allra bäst på - de kontrade med hiskelig fart och Mané kunde, efter en retur på ett Firmino-skott, sätta dit sitt andra mål för kvällen. 3-0.

Liverpool kontrade sönder Porto som var chanslösa i deras försök till något som helst offensivt spel. Efter 69 minuters spel passade James Milner snett inåt bakåt i straffområdet till Roberto Firmino som enkelt satte 4-0 till bortalaget.

Danny Ings fick göra Champions League-debut när han blev inbytt med tio minuter kvar.

När det såg ut som att Liverpool mer eller mindre tänkte spela av de resterande minuterna slog Sadio Mané till igen. Med ett distinkt avslut strax utanför straffområdet fullbordade senegalesen sitt hattrick. 5-0 Liverpool i den 85:e minuten.

När domare Orsato blåste av matchen stod det alltså hela 5-0 på resultattavlan och Liverpool kan sikta in sig på kvartsfinal i Champions League.