Inför FA Cup-finalen - Årets största match!

Bild till nyheten Inför FA Cup-finalen - Årets största match!
Imorgon, strax innan klockan 18.15, radar Liverpool Football Club och Chelsea Football Club upp sig sida vid sida på Wembley's gräsmatta inför finalen av den prestigefyllda FA Cupen. 140 år efter att den första vinnaren av cupen korades 1872. Den gången segrade "Wanderers" över "Royal Engineers at Kennington Oval" - så ni förstår vilken historia turneringen bär på.

För Liverpools del betyder morgondagen att klubben gör sitt fjortonde framträdande i den största av inhemska cupturneringar i Europa. Som nämnt spelades den första upplagan av FA Cupen redan 1872 och sedan starten har den utvecklats från 15 deltagande lag - till hela 700 (!) denna säsongen. 

Vid de tretton tidigare finalerna Liverpool spelat har The Reds firats som segrar vid sju fall - vilket gör Liverpool till den fjärde mest framgångsrika klubben i turneringens historia. Endast Manchester United (11), Arsenal (10) och Tottenham (8) har vunnit fler gånger.

Motståndarlaget Chelsea har vunnit turneringen sex gånger på elva finalförsök.

Vägen till Final - Liverpool

Liverpools väg till morgondagens final har varit en härlig mix av matcher mot stora Premier League-bjässar och underdogs från de lägre divisionerna. 

Först ut var Oldham som kom på besök en fredagskväll i januari och chockade alla genom dundra in 1-0 på Anfield. Liverpool fick dock rätsida på både spel och resultat och kunde betryggande spela av matchen vid ledning med hela 5-1 efter mål av Steven Gerrard, Jonjo Shelvey, Craig Bellamy och Andy Carroll. 

Därnäst väntade Manchester United.

Mötet med rivalen i FA Cupen handlade både om revansch från fjolåret - då Liverpool fick respass på Old Trafford - samt den infekterade situation som uppstått mellan Luis Suarez och Patrice Evra. I detta skede var El Pistolero avstängd i 8 matcher efter "incidenten" där en ordväxling mellan Suarez och United-kaptenen på Anfield tidigare under hösten nu utvecklats till ett smärre krig. 

Daniel Agger nickade in 1-0 och efter kvittering av Ji Sung Park avgjorde den specielle målskytten Dirk Kuyt, snyggt framnickad av Andy Carroll. På läktaren firade Luis Suarez som om VM-guldet var vunnet.

Omgången därpå väntade Brighton, som spelades av banan nästan på egen hand, då det stackars Championship-laget noterade hela tre självmål och fick åka hem från Anfield med tennissiffrorna 1-6 i nacken.

Till kvartsfinalen var det återigen dags för Premier League-motstånd och Stoke stod nu för motståndet. Laget från Britannia hade vi haft förtvivlat svårt mot i de bägga ligamötena (förlust 0-1 borta och endast 0-0 hemma) men efter klapp-klapp och briljant avslutning från Luis Suarez gick vi upp i ledning inför ett kokande The Kop. Stoke utjämnade dock fighten till 1-1 men Stewart Downing - som kommit att bli lite av en FA Cup-specialist, då han endast gjort mål i denna turneringen - avgjorde matchen och sköt Liverpool till Wembley för andra gången under 2012. Semifinal mot Everton var att vänta!

Årets andra resa till Anfield South - som Wembley numera blivit i folkmun på den röda delen av Merseyside - väntade en historisk match. Ett Liverpoolderby flera mil från hemtrakterna och enligt uppgifter vallfärdade nästan 100.000 scousers till huvudstaden. Med eller utan biljett.

Matchen inleddes med tyst minut för både Hillsborough-offren samt legendaren Gary Ablett som avled i cancer tidigare under säsongen och stämningen mellan fansen var broderligt vacker på alla dess vis.

Tyvärr för Liverpool-del satte Nikica Jelavic tidigt stopp för alla leenden på läktaren när han efter försvarssjabbel av Daniel Agger - för dagen till vänster i backlinjen - och Jamie Carragher satte bollen bakom tredjemålvakten Brad Jones, som fått axla ansvaret efter röda kort på både Pepe Reina och Alexander Doni.

Som The Comeback Kings vi är fanns det ju dock inte chans att matchen skulle ges upp så enkelt.

Om Liverpool bjöd på 0-1-målet var Sylvain Distin vänlig nog att bjuda tillbaka i början av andra halvlek när han frispelade Luis Suarez - som inte gjorde nått misstag mot Tim Howard i målet.

Med 1-1 växte Liverpool också in i matchen och visade vem som är storebror i staden. Pressen ökade frekvent under matchens slutskede och efter att Seamus Coleman dragit ner Gerrard ute vid hörnflaggan måttade Craig Bellamy in ett delikat inlägg som Andy Carroll skarvade ner i Tim Howards vänstra hörn. Finalen var ett faktum!

Vägen till Final - Chelsea

Finalmotståndaren Chelsea har självfallet också besegrat fem lag på sin väg mot Wembley men noterbart har man faktiskt tvingats spela sex matcher - då Birmingham redan i inledning av turneringen tvingade fram ett omspel genom att nå 1-1 på Stamford Bridge.

En match som också blev en av de sista för Andres Villas Boas, innan han sparkades som manager i början av mars.

Resan i sin helhet har annars bestått av att besegra Portsmouth och QPR i de inledande omgångarna med 4-0, respektive 1-0, innan man alltså behövde omspel för att lösa situationen mot Birmingham i åttondelsfinal av cupen.

Efter att man under Villas Boas ledning endast fått 1-1 på hemmaplan vann man med komfortabla 2-0 borta på St Andrews under leding av tillfällige manager Roberto Di Matteo - som nu också leder laget säsongen ut.

Chelseas kvartsfinal spelades mot Sven Göran Erikssons gamla klubb, Leicester City, och i ett målkalas på Stamford Bridge skrevs slutresultatet till slut till 5-2. En match där båda de före detta Liverpool-spelarna, Fernando Torres och Raul Meireles, noterades i målprotokollet.

Semifinalen för Chelseas del kom att bli en ren och skär London-historia, där Tottenham Hotspurs väntade på Wembley dagen efter att Liverpool tagit den första finalplatsen genom att besegra Everton.

Dagen för matchen var dessutom den 15:e april, vilket alla i Liverpoolkretsar vet betyder årsdagen av Hillsborough. Inför matchen mellan Londonklubbarna skulle en tyst minut hållas i dess ära och för att minnas de 96 fotbollsälskare som aldrig kom hem efter att ha rest just för att se en FA Cup-semifinal.

Dessvärre lyckades grupperingar hos Chelsea-fansen förstöra minuten genom nidsånger och burop - något som sved rakt in i hjärtat på en Liverpoolsupporter. Eller fotbollsälskare överhuvudtaget.

Till matchen kom Chelsea-spelarna sannerligen taggade i alla fall och passande var Tottenham långt ifrån sin forna form och efter ett drömmål från Didier Drogba flöt målfabrikationen på i god takt och hela 5-1 skrevs slutsiffrorna till. Chelsea var klara för final - och det med besked!

Läget i lagen - Liverpool

För Liverpools del handlar morgondagen till stor del om att rädda säsongen. En förlust skulle göra säsongen 2011/2012 till en av de sämsta på flera år - medan en seger, utan att rädda debaclet som uppvisats i ligan, skulle skönja stjärnglans åt det som i övrigt inte varit något att hurra över. Imorgon finns det alltså inga mellanting.

Truppmässigt ser det ut som att Kenny Dalglish har att välja på alla killar förutom Charlie Adam och Lucas Leiva, som sedan tidigare bekräftats missa hela säsongen.

I senaste ligamatchen mot Fulham vilades stjärnor som Pepe Reina, Steven Gerrard och Luis Suarez mfl. Allt för att hålla truppen fräsch inför morgondagen!

Liverpool har heller inga avstängningar som håller spelare borta.

Läget i lagen - Chelsea

För Chelseas del har säsongens avslutning inneburit några av de största toppar - men också några svåra val. Efter den fantastiska bedriften att besegra Barcelona är laget klara för Champions League-final, samtidigt som man dock efter bl.a. en förlust mot Newcastle i onsdags nu kan få svårt att säkra en plats till samma turnering kommande säsong.

Roberto Di Matteo vågade pga vikten av seger mot Newcastle heller inte vila fullt så många stjärnor som Dalglish, även om killar som Drogba och Lampard återfanns på bänken när domaren blåste igång. Med Papiss Cissés mål tvingades han dock använda även dessa och alla aktuella startspelare för morgondagen fick egentligen en del minuter i benen för så lite som 48 timmar sedan.

Med ett urstarkt Bayern München som motståndare i Champions League-finalen kan morgondagen således vara klubbens enda realistiska chans till en titel i år. Något som lär ge tändvätska.

Truppmässigt är det endast mittbacksduon Gary Cahill och David Luiz som saknas. Båda pga skador.

Till skillnad från i Champions League har man heller inga spelare avstängda inför finalen - och om någon på något sett trott att John Terrys röda kort mot Barcelona skulle kunna inverka på hans medverkan imorgon är så såklart inte fallet. Lagkaptenen är spelklar och lär med all sannolikhet starta i backlinjen. 

Formkurva - Liverpool:
Lagets 5 senaste matcher (Senaste matchen sist)
Vinst, Vinst, Förlust, Vinst, Förlust

Formkurva - Chelsea:
Lagets 5 senaste matcher (Senaste matchen sist)
Vinst, Oavgjort, Oavgjort, Vinst, Förlust 

Fem senaste mötena mellan Liverpool och Chelsea
Sett ur Liverpools perspektiv (Senaste matchen sist)
Förlust, Vinst, Vinst, Vinst, Vinst

Trolig startelva - Liverpool
Pepe Reina; Glen Johnson, Jamie Carragher, Martin Skrtel, Daniel Agger; Jay Spearing, Jordan Henderson, Craig Bellamy, Steven Gerrard, Stewart Downing; Luis Suarez (4-2-3-1)

Trolig startelva - Chelsea
Peter Cech; José Bosingwa, Branislav Ivanovic, John Terry, Ashley Cole; Frank Lampard, Ramires, John Obi Mikel, Danny Sturridge, Didier Drogba, Juan Mata (4-3-3)

Vill du ha ännu mer kött på benen inför morgondagens final hittar du även en sammanställningn av massvis med intressant statistik i denna tidigare artikel. 

Noterbart i övrigt inför matchen är att Steven Gerrard endast gjort ett (1) mål på hela 32 matcher mot Chelsea, medan Frank Lampard gjort 7 mål på 35 försök mot Liverpool. Mittbackslegenderna Jamie Carragher och John Terry har däremot aldrig gjort mål i detta möte - trots att de båda två tillsammans har hela 72 framträdanden. 

Bästa målproducent i mötena mellan lagen är just nu Didier Drogba som vid hela 8 tillfällen hittat nätmaskorna mot Liverpool. Innan sin övergång till motståndarlaget kan det noteras att Fernando Torres hade hela 7 mål på bara 8 matcher mot Chelsea, spelandes i Liverpool-tröjan. 

Hur ser jag matchen?

Helst har du biljett till Wembley - men annars är du förhoppningsvis anmäld på en av de 28 (!!!) Supporterträffar som hålls runt om i landet imorgon. Återigen visar Liverpool FC ISC Swedish Branch vilka som regerar i landet och levererar spelarna i paritet med detta under morgondagen är det en säker seger vi kommer få fira. 

Skulle du välja att se matchen hemma ser du den på Viasat Fotboll, samt Viasat Fotboll HD, med avspark klockan 18.15. Sändning redan från 17.45.


* Imorgon smäller det Chelsea. Liverpool ska bärga ännu en titel!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer