Motståndarkoll inför finalen: Cardiff

Bild till nyheten Motståndarkoll inför finalen: Cardiff
Om vi först bortser det fantastiska med att vi är i final så ska man ändå vara såpass medmänsklig att man uppskattar det att ett lag från andradivisionen är i final. Chansen finns att man förlorar vilket vore förfärligt men jag i allafall skulle glädja mig åt Cardiff. Efter ett tag. Det finns mer sympatiska Championship lag förstås även om Cardiff bättrat sig sedan man under ett par år var något arroganta som klubb

Bellers

Men över till det viktiga, nämligen Cardiff som lag. Styrkor, lite svagheter(det är förstås underförstått att de i grunden är ett sämre lag) och hur de spelar och formerar sig. 

Inte helt ovanligt har Championship en representant i helgens ligacupfinal. Något som blev klart redan när man lottade semifinalerna sedan ena semin stod det emellan Cardiff och Crystal Palace.

Cardiff som är ett av lagen i Championship-toppen som har West Ham och Southampton framför sig men helt klart inom räckhåll inför vårens slutspurt.

En något nonchalant åsikt från Liverpool-supportrar är att detta är “The game of their lives” vilket förstås handlar lite om självtillfredställelse men också om underskattning. Det är förstås möjligen så för flera av spelarna men vi pratar trots allt om flera spelare som spelat i Old Firm-derbyn (Celtic-Rangers), några som var med när Cardiff får några år sedan spelade FA-cup final och några är dessutom kvar från förrförra säsongens lag som spelade playoff final så det är inte första gången på Wembley eller överhuvudtaget enorma skräckinjagande arenor. Sedan ska man inte glömma att det inte är helt utan press eller storhet att spela ett South Wales derby, särskilt om det är på hemmaplan.

Vad det gäller Cardiff som lag har de en centralpunkt, ett nav i sin vänsterfotade mittfältsmaestro Peter Whittingham. Whittingham som spelar på innermittfältet har en väldigt fri roll. De andra två mittfältarna brukar ha mer defensivt ansvar men stundtals kan det vara Whittingham som spelar bakom dem eller vice versa. Vad som är konstant är att han styr.

Man kan dra vettiga paralleller mellan Peter Whittingham och en Quarterback i Amerikansk fotboll. Sett till hans betydelse för laget, hans passningar och matchvinnaregenskaper. Dessutom tar han frisparkar, hörnor och straffar. Ett stort hot helt enkelt som faktiskt vann skytteligan för två säsonger som yttermittfältare och som med sina tio mål denna säsongen fortsatt är lagets (delat)  främsta målskytt tillsammans med elva assist vilket är (delat) flest framspelningar av alla i Championship.

Smakprov på hans vänsterdoja

Whittingham är visserligen Cardiffs och kanske hela Championships bästa spelare (nominerad) men Cardiff är inte bara Whittingham. På topp har Kenny Miller visserligen likt Whittingham “bara” gjort tio mål men förutom några assist är han dessutom en mycket jobbig spelare att möta. Olikt andra skotska skyttekungar gör han inte bara mål utan skapar ytor, pressar försvararna och är en bra target man vilket verkligen behövs om man spelar med en ensam anfallare.

Ska man sedan tänka mer bortom enskilda spelare har man löpstarka mittfältare som gör ett bra jobb mellan båda straffområden, defensivt starka yttrar men som dessutom har inlägg och offensiv lusta nog, en trygg målvakt, tunga kämpar till mittbackar som dock är något av en svaghet då man inte är de snabbaste och så har man den gråhåriga hjälten Kevin McNaughton som högerback, en ganska defensiv ytterback men det är han fantastiskt på.

Förväntad laguppställning: Marshall; McNaughton-Hudson*-Turner-Taylor; Cowie-Gunnarsson-Whittingham-Ralls**-Conway; Miller

* Lite tveksam till start sedan han varit skadad men förväntas vara startklar, annars blir det Stevens kusin Anthony Gerrard som spelar.
** Möjligt att man tätar upp defensivt och då väljer Darcy Blake istället för unge Ralls men sedan man redan har Gunnarsson och Ralls inte alls är dålig bakåt så känns det lite väl defensivt.

Wembley beckons!

 

http://linhem.fotbollskanalen.se/ & @Linhem

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer