Istanbul 2005: Presentation av de 18 hjältarna

Bild till nyheten Istanbul 2005: Presentation av de 18 hjältarna
På denna femårsdag av miraklet i Istanbul ska vi nu titta närmare på de 18 röda hjältar som representerade Liverpool FC den magiska kvällen 25:e maj 2005.

#1 Jerzy Dudek
Polacken kommer för alltid bli ihågkommen för sina avgörande räddningar i slutet på matchen och när han på Bruce Grobelaar-manér psykade Milanspelarna under straffavgörandet. Dudek spelade mycket stabilt under hela Champions Leagueslutspelet trots att han hade haft skadebekymmer under säsongen.

#3 Steve Finnan
Mr. Reliable spelade sin allra bästa fotboll under våren 2005. Högerbacken var stundtals helt outstanding och irländaren är förmodligen en utav 2000-talets mest underskattade försvarare. I finalen fick Finnan endast spela en halvlek till förmån för Dietmar Hamann då Benitez var tvungen att göra förändringar.

#23 Jamie Carragher
Carra var ytterligare en spelare som upplevde sitt livs form våren 2005. Under andra halvlek och i synnerhet under förlängningen spelade engelsmannen som i trans och trots återkommande kramp hittade vår nr. 23 energin att avstyra de återkommande Milanattackerna.

#4 Sami Hyypiä
Ledargestalten och försvarsbjässen Sami Hyypiä formade ett mittbackspar av absolut högsta klass tillsammans med Carra och lyckades göra ett utav sina relativt få mål för Liverpool i kvartsfinalen mot Juventus.

#21 Djimi Traore
Traore var ett utav Benitez mer osäkra kort och en spelare man kanske inte förväntar sig att hitta i ett Champions Leaguevinnande lag. Dock hade maliern gjort sin bästa säsong 04-05, mycket tack vare Rafael Benitez. Djimi Traroe, mer än någon annan, drabbades av Milans anstormning i första halvlek där han var mer eller mindre inblandad i samtliga av Milans mål. Vänsterbacken lyfte sig dock i andra halvlek och fick stanna på planen hela matchen.

#14 Xabi Alonso
Alonso hade haft en skadefylld men lyckad första säsong i Liverpool, mittfältaren hade snabbt anpassat sig till fotbollen och livet på Merseyside. Benitez spelade framgångsrikt med Alonso på mittfältet något bakom Steven Gerrard och spanjoren satte snabbt sin prägel på Liverpools spel. Alonso var den som fullbordade comebacken i finalen då han slog in sin egen straffretur.

#10 Luis Garcia
Liverpools väg till finalen kan till mångt och mycket skrivas om till Luis Garcias väg till finalen. Tre mål mot Leverkusen, Ett mål och en assist mot Juventus och ett “spökmål” mot Chelsea, inte konstigt att den lille spanjoren kallades “King Louie” på Merseyside efter ett sådant slutspel.

#8 Steven Gerrard
Vad ska man säga som inte blivit sagt om Steven Gerrard? Captain Fantastics prestationer hela vägen till Istanbul var till största delen av absolut världsklass. Mest minnesvärda ögonblicken var naturligtvis halvvolleyn mot Olympiakos och reduceringen i finalen. Världsklass - minst sagt!

#6 John Arne Riise
Den rödlätte norrmannen som under säsongen skiftat vänsterback mot vänstermitt var i stort sett helt ordinarie under Champions Leagueslutspelet. Riise gjorde också en utav sina bästa säsonger i Liverpooltröjan 04-05 och gjorde b.la ett vackert frisparksmål i åttondelsfinalen mot Leverkusen.

#7 Harry Kewell

Kewell hade haft ännu ett skadehelvete och det var med nöd och näppe som han lyckades ta en plats i truppen till finalen. Finalen blev dock inget att minnas för australiern då han tidigt blev skadad och fick byta till förmån för Vladimir Smicer redan i den 23:e minuten. Kewell gjorde sin främsta prestation för Liverpool under sista gruppspelsmatchen mot Olympiakos där yttern verkligen visade sin sanna potential.

#5 Milan Baros

Milan Baros var en utav Liverpools mest ordinarie spelare under Champions Leaguesäsongen 04-05. Utan Heskey och Owen i laget och med Djibril Cissé skadad var det upp till Baros att producera. Och tjecken gjorde det, oftast som ensam anfallare jobbade han hårt för laget och lyckades göra två mål på vägen till Istanbul. Baros gjorde även avtryck på Champions Leaguebucklan, som han enligt rykten ska ha tappat i golvet vilket skapat ett stort jack i trofén, Liverpool åtgärdade dock inte jacket efter som det gav pokalen “mer känsla”.

#20 Scott Carson

Den “evige” reservmålvakten Scott Carson fick känna på Champions Leaguefotboll när han i Dudeks frånvaro fick ställa sig i målet när Juventus kom på besök till Anfield. Tyvärr slutade kvällen inte lyckligt för engelsmannen som fick se Cannavaros ganska beskedliga nick passera under honom. Under finalen spelade Carson inget.

#17 Josemi
Josemi är en utav de spelare som Rafael Benitez belackare ofta lyfter fram för att bevisa spanjorens dåliga timing på transfermarknaden. Spanjoren var delaktig i sju utav matcherna på vägen till Istanbul men fick ofta se sig placerad på bänken då Steve Finnans hade sitt livs formtopp. Inte heller i finalen fick Josemi dra av sig uppvärmningskläderna.

#16 Dietmar Hamann
Dietmar Hamanns insats i andra halvlek efter att han blivit inbytt i halvtid anses av många vara en utav de enskilt största anledningarna till att Liverpool kunde genomföra sin makalösa comeback. Hamann, som spelade med en bruten tå, lyckades hålla ihop mittfältet och skapade en grund som Liverpool kunde anfalla på. Hamann visade också stor kyla då han, trots fotskadan, satte den första straffen vid straffläggningen.

#18 Antonio Núñez
Núñez är kanske den mest anonyma av spelarna som ingick i Liverpools trupp under finalen i Istanbul. På vägen till finalen hade spanjoren spelat i fem matcher (fyra som inhoppare). Spanjoren hade en mycket tuff säsong i Liverpool och när han nästa säsong lämnade för Celta Vigo var det inte många som höjde på ögonbrynen. Spanjoren går dock till historien som den ende Liverpoolspelare som gjort sitt enda mål för klubben i en stor final (ett mål mot Chelsea i Ligacupförlusten 2005).

#25 Igor Biscan
Igor Biscan är ytterligare en spelare man kanske inte förväntar sig att hitta i ett Champions Leaguevinnande lag. Kroaten var dock mycket nyttig för Liverpool, framförallt under slutspelet där hans outtröttliga springande från sin mittfältsposition hjälpte Liverpool att endast släppa in ett mål på fyra matcher mot Chelsea och Juventus.

#9 Djibril Cissé
Cissé hade haft en mycket tuff första säsong i Liverpool, mycket pga. benbrottet han ådrog sig mot Blackburn under hösten 2004. Cissé gjorde dock en remarkabelt snabb comeback och lyckades ta en plats i truppen till Istanbul. Han blev inbytt i slutet av matchen och blev sedan en utav straffskyttarna och förvaltade förtroendet väl.

#11 Vladimir Smicer
Smicer visste redan innan finalen att matchen skulle bli hans sista i Liverpooltröjan, en klubb han hade tillhört sedan 1999. Smicer fick starta på bänken men blev inbytt redan i den 23:e minuten då Harry Kewell skadat sig. Bara två minuter efter Gerrards 1-3 gjorde tjecken 2-3 med ett skott utanför straffområdet. Smicer fick sedan förtroendet att slå en straff och gjorde detta med bravur.