Roy Evans

Roy Evans

Född 4 oktober 1948

Manager: 1994 - juni 1998
Joint manager: juli 1998 - nov 1998

Antal matcher: 226

Titlar: League cup winner 1995

"Evvo" fastnade tidigt för Liverpool när han som sjuåring såg sin första match på Anfield. Efterhand som han växte till sig blev han vänsterback i det engelska landslaget för skolpojkar 1963 och två år efteråt anslöt han sig till Liverpool som lärling.

Han gjorde A-lagsdebut 1969 och spelade tre matcher under säsongen och då och då fick han göra sporadiska inhopp som vänsterback fram till 1974, men matcherna var få.

Det var Shankly som övertygade den 25-årige Roy Evans att styra in sina fotbollstankar på ledarrollen och Evans blev därmed också den yngste medlemmen av det berömda ”Boot Room”. 

John Smith, som var klubbens ordförande vid den tidpunkten, förutspådde: "Vi har inte gjort denna affär för stunden utan för framtiden. En dag kommer Roy Evans att bli manager för Liverpool.”

Under hans ledning av klubben plockades det in flera okända lokala förmågor som snabbt blommade ut till stora världsspelare som t ex Robbie Fowler (debuterade under Souness), Steve McManaman (debuterade under Dalglish) och Michael Owen (Evans) men de stora sportsliga framgångarna uteblev och det mesta av hans energi gick åt att få fart på oinspirerade spelare.

Sommaren 1998 tyckte ledningen att Evans behövde hjälp och anställde fransmannen Gerard Houllier för att de tillsammans skulle föra klubben tillbaka till toppen. Men samarbetet var dömt att misslyckas och efter en prestigefylld kamp tackade en sorgsen Evans för sig i november 1998 och Houllier fick ensam ansvaret.

Gjorde 11 matcher i A-laget som spelare.

Andraplats som manager:
FA-cupen 1995-96

Relaterat