John McKenna/William Barclay

John McKenna/William Barclay

* "Honest John" McKenna.

* William E Barclay 

WILLIAM BARCLAY

1857-1917

Manager/Secretary: 1892-95

Antal matcher: 91

Titlar: Lancashire League 1892/93; Second Division 1893/94

Barclay utsågs vid bildandet av klubben den 15 mars 1892 till den förste managern, en position han även hade tilldelats i Everton några år tidigare.

Men under denna tid var det styrelsen/direktörerna som tog ut laget och i den gruppen var irländaren John McKenna den starkaste personligheten och fick allt som oftast sin vilja igenom.

Barclay, som var mycket god vän med ägaren Houlding, beskrevs som skicklig organisatör och tycktes känna allt och alla i fotbollsvärlden. Få män hade rest och sett så mycket fotboll som honom.

Barclay ansvarade för allt pappersarbete runtomkring laget och utformade även spelarkontrakten. 

När Houlding gav styrelsen hela 500 pund för att hämta in nya spelare for Barclay till Skottland på flera scoutinguppdrag. Men det var alltså McKenna som var den starke mannen kring laguttagningarna och som representerade klubben när det gällde kontakterna med FA-högkvarteret eller andra officiella uppdrag.

Barclay tröttnade till sist på sekreterarjobbet och McKenna tog över rollen på heltid.

JOHN McKENNA

1855-1936

Manager/Secretary: 1895-96

Antal matcher: 36

Titlar: Second Division 1895/96

Irländaren McKenna hade en ettårig sejour på posten och hans smartaste drag var att värva managern Tom Watson från Sunderland 1897 som sin ersättare.

McKenna låg också bakom skapelsen "The Team of Macs", det vill säga rekryteringen av skotska spelare. Under en tioårsperiod representerade faktiskt inte en enda engelskfödd spelare klubben.

McKenna sadlade om och blev ordförande under två perioder, 1909-1914, 1918-19, och stannade sedan som direktör fram till 1921.

Han hoppade av i protest när aktieägarna vägrade att välja om två andra direktörskollegor, Matt McQueen och John Keating. Så det blev ett ledsamt och smärtsamt avsked för en ledare som hade gett sitt liv för klubben i nära 30 år.

John McKenna var utan tvekan en av de främsta administratörerna inom brittisk fotboll, mycket respekterad och även fruktad. Han valdes in i Football Leagues styrelsekommitté redan 1902, utsågs till vicepresident 1908 och sedan även organisationens president, där han satt kvar i över två decennier fram till sin död.

Relaterat