📌 Facts & Stats: Kan ta 100:e derbysegern

Bild till nyheten 📌 Facts & Stats: Kan ta 100:e derbysegern
The Reds har chansen att kliva upp på ett tresiffrigt antal segrar mot Everton. Här är ett gäng intressanta fakta inför onsdagens Merseysidederby.

Efter segern mot Fulham i London i helgen väntar ännu en bortamatch för Liverpool, men denna gång behöver de endast ta den korta vägen över Stanley Park då det är Everton som står för motståndet på Goodison Park.

– Onsdagens match är det 244:e Merseysidederbyt, samtliga turneringar inräknade.

– Liverpool jagar 100:e segern mot lokalrivalen. I dagsläget står de noterade för 99 segrar medan Everton har 67 stycken. 77 matcher har slutat oavgjort.

– Derbyt blir Jürgen Klopps sista som manager för Liverpool. Han har vunnit nio av de 16 ligamatcher han varit involverad i (sex kryss och en förlust). Ingen Liverpoolmanager har någonsin vunnit så många som 10 Merseysidederbyn i ligan.

– Klopp kan också bli den andre managern i Liverpools historia att vinna både sin första och sista ligamatch mot Everton, efter Sir Kenny Dalglish.

– Liverpool har förlorat endast en av de senaste 26 ligamatcherna mot Everton (12 segrar, 13 kryss). De har vunnit fyra av de fem senaste och hållit nollan i de fyra senaste.

– Mohamed Salah har varit direkt involverad i sex mål på sina fem senaste ligamatcher mot Everton, fem mål och en assist. I hemmamatchen i oktober hittade han nätet två gånger om. 

– Endast Ian Rush (13), Steven Gerrard (nio) och Harry Chambers (åtta) har gjort fler ligamål för Liverpool mot Everton än Salah (sju). 

– Nio av de 12 senaste ligamatcherna lagen emellan på Goodison Park har slutat oavgjort. Fem av kryssmatcherna har slutat mållöst.

– Klopps lag har vunnit 12 raka ligamatcher när de spelat på onsdagar med en målskillnad på 33-5, efter en 1-0-förlust hemma mot Brighton i februari 2021.

– Liverpool har vunnit sju av de nio senaste ligamatcherna på bortaplan (ett kryss, en förlust) och gjort mål i 20 raka bortamatcher i ligaspelet.

– Everton har vunnit två raka matcher på hemmaplan i Premier League och har hållit nollan båda gångerna.

– Liverpool är tre mål ifrån att ha gjort 150 mål på bortaplan mot Everton.

– De rödas svit på fyra raka hållna nollor i Merseysidederbyt är deras bästa sedan de hade en svit på nio raka matcher som tog slut 1976.

– Alisson har hållit nollan i sju av sina nio senaste matcher mot Everton – samtliga i ligan.

– Everton har släppt in 18 mål på hemmaplan i ligan denna säsong, inför denna omgång är det endast topptrion i tabellen som släppt in färre.

– Endast Arsenals David Raya har hållit fler nollor i Premier League denna säsong än Evertons Jordan Pickford som har lyckats göra det 10 gånger.

– Merseysidederbyt är det möte som har resulterat i flest råda kort i Premier League-historien (23). Everton har 16 röda vilket är flest mot en och samma motståndare i ligan. Ashley Young fick ett rött kort på Anfield i höstas, men det har inte delats ut ett rött kort i båda ligamatcherna sedan 2005/06.

– Sedan starten av förra säsongen har Everton vunnit endast en av de nio matcherna som spelats på en tisdag, onsdag eller torsdag (tre kryss, fem förluster). Segern kom mot Newcastle med 3-0 i december denna säsong. Specifikt på onsdagar i ligasammanhang är laget segerlösa under de tre senaste säsongerna. 

Källa: Liverpoolfc.com, BBC

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer