– Är säsongen över eller?

Bild till nyheten – Är säsongen över eller?
Säsongen är två månader gammal och det känns som att Liverpool redan hunnit avverka skadeproblematik som du normalt sätt stöter på under ett år samtidigt som känslan är att vi förlorat ett dussintal matcher och att vi ligger 40 poäng från toppen. Men sen tittar man i tabellen och inser att säsongen faktiskt bara är 6 matcher gammal. Och nu har vi faktiskt chansen att rätta till allt.

Jag vet inte med er, men för min egen del kom det nästan som en chock när jag insåg att vi faktiskt bara spelat sex omgångar ligafotboll så här långt. Det blir för tusan oktober imorgon och vi drog igång säsongen medan jag satt uppe mitt i natten från sommarsemestern i Asien. I min hjärna är ju typ säsongen slut. Men synar man läget noga är det faktiskt nu vi har chansen att kickstarta den på allvar.

Med tanke på att VM-slutspelet ska tryckas in i november och december väntar nu ett helt extremt intensivt schema med 13 matcher i Premier League, Champions League och Carabao Cup som ska avverkas innan den 12 november. 42 dagar. 13 matcher. Match i stort sett var tredje dag.

VM kan vara en vinnare för oss

Som vi skrev om här på sajten i veckan väntar sen att VM-slutspel som faktiskt kan komma till Liverpools stora fördel. Spelare som är garanterade en plats i sina landslag är knappt fler än en handfull där Alisson, Van Dijk, Fabinho, Henderson, Diogo Jota och Darwin Nunez nog är de enda som redan lämnat in ledighetslappen till Klopp.

Efter de senaste veckornas turbulens kring Trent Alexander-Arnold och det engelska landslaget borde hans intresse ligga i att hellre stanna hemma och kombinera ledighet med klubblagsträning än att agera fjärdefiol bakom James, Trippier och Walker i Gareth Southgates mycket märkliga pecking order.

Samma osäkerhet lär gäller för Thiago och Roberto Firmino, som båda varit in och ut ur de senaste landslagstrupperna, och där formen hos de själva och konkurrenssituationen till slut lär fälla avgörandet.

Men jämför vi med flera konkurrenter kan vi ha klart färre spelare som belastas med resande, matchande och tråkigt hotellnätter i flera veckor. Något som såklart måste ses som en fördel när säsongen sedan nystartar på Boxing Day på Villa Park.

För Liverpools del handlar det därför om att se till så att vi är med i loppet när allt väl ska avgöras. Att vi efter en tyngre start nu tar igen lite av den tappade marken och ligger och pustar konkurrenterna i nacken när vi tar oss runt nyårshörnet och går in på det långa upploppet som väntar i vår. En period som under flera år med Jürgen Klopp varit vår allra starkaste.

I de 13 matcher som nu väntar fram till VM är åtta stycken i Premier League. I tillägg till ligaspelet ska Champions League-gruppen avgöras med trippar till Glasgow och Amsterdam medan Napoli och Rangers kommer på besök till Anfield. Dessutom puttrar läskeblaskcupen igång med match mot Derby.

Kan vi göra det? Vi har gjort det förr!

Tittar man på tabellen just nu så är vi 9 poäng efter Arsenal och 8 efter Manchester City. Samtidigt har vi en match mindre spelad och kan banta det där gapet till 6 och 5. Och vilka lag möter vi i våra två kommande ligamatcher efter morgondagens fajt mot Brighton? Jo då, Arsenal och Manchester City.

Det är såklart extremt mycket begärt att Liverpool ska ta 9 av 9 poäng på kommande tre matcher. Men är det omöjligt? Nej fan. Och för både Arsenal och City väntar derbyn i helgen mot rivaler som sannerligen har allt att spela för.

Den som läst så här långt måste ju satt något i halsen. Sitter den där Robin Bylund och letar positiva tendenser och hittar halvfulla glas? Jo, men det var nog när jag insåg att säsongen bara är sex matcher gammal som jag kände mig tvungen. Det är något annat att börja känna vartåt det barkar efter 20 matcher kring nyår.

Vi såg tendenserna mot Ajax innan det påtvingade uppehållet att vi spelmässigt har en helt annan höjd i oss än den som vi presterat under den första månaden av säsongen och kan vi nu behålla Thiago skadefri har vi en garant för ett mittfält som kan spela sig igenom vilket försvar som helst. Med både Diogo Jota och Darwin Nunez tillbaka har vi dessutom flera alternativ offensivt och kan mixa och matcha utifrån motstånd och matchtyp. På tal om att dra snabba slutsatser och se säsongen som över kan vi ju även konstatera att Darwin Nunez alltså bara spelat 259 minuter (!) – alltså mindre än 3 hela matcher – och han har ändå noterat två mål och en assist. Läser man sociala medier får man ju lätt bilden av att han varit här i tre år och knappt orkat sig över mittplan.

Imorgon är en superchans för Liverpool att sparka igång den här säsongen på allvar och sen är det bara att gasa sig genom de 13 matcher som väntar fram till VM. Champions League-gruppspelet handlar enbart om att överleva och kravla sig vidare medan ligaspelet måste ges allt vårt fulla fokus och där 8 segrar mer eller mindre är ett måste. Men med den uppgiften framför sig är det ganska skönt att veta att Klopps lag flera gånger radat upp just sådana vinstsviter.

Lagets ryggrad är snart på plats

Förutom nämnda spelare har vi även Ibrahima Konate tillbaka i träning och det gör att vi har både honom och Matip att växla mellan bredvid Van Dijk. Jag tycker sannerligen ingen skugga ska falla över Joe Gomez och hans säsongsinledning, men med övriga två såg vi under hela fjolårssäsongen att både Van Dijk och laget växer ytterligare.

Det finns helt enkelt anledning att andas positivism inför återstarten av Premier League imorgon. Och framförallt ska det bli förbannat kul att dra på sig matchtröjan och hälla upp något gott i glaset igen.

Förra året hade vi 2-0 på Brighton efter 24 minuter. Det var klang, jubel och extas. Efter 90 var det dock 2-2, tappade poäng och hängande huvuden. Då kanske en match som definierade att vi aldrig riktigt skulle orka enda fram. En håll-käften-insats imorgon kan åtminstone vara ett första bevis på att vi bestämt oss för att göra allt för att sätta årets säsong på rätt köl igen. 


10 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer