AI-teknologi ska minska skaderisken

Bild till nyheten AI-teknologi ska minska skaderisken
Veckans speltips vänder sig till dig som gillar att betta på Liverpool i synnerhet och på fotboll i allmänhet. Denna artikel handlar om Liverpools många skadeproblem under säsongsstarten.

Nio skador under säsongens inledande tävlingsmatcher har försatt Liverpool djupt i skadeträsket. Men under den matchtäta säsong som laget befinner sig i finns förhoppningar om att AI-teknologi ska hålla spelarna i bättre slag än motståndarna.

Efter den dåliga inledningen ställer sig många frågande till om Liverpool kommer hitta tillbaka och kunna blanda sig in den absoluta toppstriden. 

I så fall krävs att vinsterna börjar trilla in i de kommande matcherna. Via länken kan du hitta information om alla Premier League matcher och om ligan i stort, samt en rad bettingsidor som erbjuder odds på bataljerna.

Spekulationer har pågått kring hur det kommer sig att Liverpools behandlingsrum är så pass välfyllt redan efter endast nio tävlingsmatcher, Community Shield-segern i augusti inkluderad. 

Röster frågar sig om det kan vara att Jürgen Klopp pressar spelarna för hårt. Eller om det beror på den korta försäsongen, till följd av det stundande, kritiserade världsmästerskapet, vilket gav spelarna minimal återhämtning efter en slitsam säsong där man jagade fyra titlar.

Hårt matchade spelare

Förra säsongen hade Liverpool nio spelare som spelade 2 300 minuter eller mer, vilket är flest i ligan. 

Åtta av dessa spelare startade minst 40 matcher sett till samtliga tävlingar. Den som startade färre var Diogo Jota, som kom upp i 39 matcher.

Inget annat lag hade fler än sju spelare på som klockade in över 2 300 minuter under föregående säsong. Bland de så kallade Big 6-lagen hade samtliga fem spelare vardera på samma nivå, förutom Chelsea som hade blott tre.

Detta talar för att bristen på återhämtning är en tungt vägande faktor i Liverpools nuvarande skadeproblematik. Enligt Klopp, som diskuterat och analyserat situationen tillsammans med sitt team, rör det sig dock främst om gammal hederlig otur.

Oavsett anledning kan man konstatera att de andra lagen ligger långt efter, eller före om man så vill, i skadestatistiken. De 26 matchdagar som förlorades till följd av skador under säsongens tre första tävlingsmatcher är inte bara nytt ”klubbrekord”, utan gör också Liverpool till ligans mest skadedrabbade lag.

AI-teknologi lösningen

Liverpools medicinska team kan dock trösta sig med att deras många skador i regel är kortvariga sådana. Sett till säsongerna 2019/20 och 2020/21, som också präglades av skadeproblematik, varade ungefär 78 procent av dem i fem matcher eller färre. 

Samma siffra steg till 86 procent under föregående säsong, då laget började använda sig av företaget Zone7:s teknologi.

Zone7-teknologin baseras på artificiell intelligens (AI) och matas med information om tidigare skador och om spelarna själva. Exempelvis analyseras data från träningar och matcher samt de enskilda spelarnas styrka, sömn och stressnivå. Detta för att teknologin ska kunna upptäcka när det är troligt att skador inträffar.

När det finns risk för skada meddelas Klopp, klubbens ansvarige för återhämtning och prestation Dr Andreas Schlumberger eller annan person i staben. På så sätt ska de snabbare kunna förhindra att skador uppkommer.

Fler avbräck men kortare tid

Ben Dinnery, skadeanalytiker på Premier Injuries, säger till Daily Mail att den här sortens teknologi kan leda till att antalet avbräck ökar

Detta då det kan vara bättre att en spelare som befinner sig i riskzonen för att skada sig placeras på läktaren istället för på planen i enstaka matcher.

Under denna sällsynt hektiska säsong, där många matcher ska klämmas in på kort tid fram till VM-uppehållet, kan det bli avgörande för Liverpool att ta hänsyn till Zone7-teknologins varningar. Visst kan det leda till fler avbräck, men också kortare frånvaro och spelare som håller sig fräscha längre in på säsongen.

Den nuvarande skadeproblematiken kan kännas som en förbannelse eller som att det huserar en häxa på träningsanläggningen, som Klopp uttryckte det. 

Men i det långa loppet finns förhoppningar om att Liverpool blir en av vinnarna i den så viktiga kampen mot skador.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer