Så ska FIFA klämma åt agenterna

Bild till nyheten Så ska FIFA klämma åt agenterna
Fotbollsagenterna skrattade hela vägen till banken efter sommarens rekordshopping. Tillsammans drog de in sinnessjuka £430M under transferfönstret. FIFA har nu en konkret plan för att ta kontroll och klämma åt agenternas arvoden.

Premier League slog alla tiders transferrekord under sommarens transferfönster då de 20 klubbarna handlade för nästan 2 miljarder pund tillsammans, en ökning med närmare 30 procent jämfört med året innan.

Det var dessutom mer än vad klubbarna i La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1 shoppade för t i l l s a m m a n s – vilket understryker den växande ekonomiska klyftan mellan PL och deras europeiska rivaler, skriver revisionsföretaget Deloitte.

Agenterna allt rikare

Samtidigt uppges FIFA vara mycket upprörda över att gapet mellan Premier League och de andra ligorna fortsätter att växa och man gillar verkligen inte heller att spelaragenterna bara blir rikare och rikare för varje år som går.

Tillsammans tjänade agenterna £429,8M under sommarens transferfönster över hela världen och andelen som de håvar in från övergångssummor har ökat från 6,1 procent till 9,9 under den senaste tioårsperioden.

FIFA är oroade över att agenter får så mycket, medan exempelvis endast £60M betalades ut i solidaritetsfonder till klubbar som har rätt till det efter att ha utvecklat egna spelare sedan ungdomsåren.

Arbete pågår med att införa ett nytt system som ska säkerställa att klubbarna får dessa ersättningar automatiskt istället för att de aktivt måste begära det själva. 

Försenas med ett år

Man vill även ta kontrollen och sätta ett tak på agenternas hiskeliga arvoden, en plan som döpts till FIFA Football Agent Regulations.

Bland de nya förslagen finns inrättandet av ett internationellt agentorgan för att hantera licenser, specifika tvister och en tillsyn över utbetalningen av agentavgifter, som lyder: 

  • En agent har rätt till högst 3 % av spelarens bruttolön när de agerar för spelarens räkning. 
  • En agent har rätt till högst 3 % av spelarens bruttolön när de agerar på uppdrag av den köpande klubben. 
  • Om agenten representerar både den köpande klubben och spelaren, där båda parter är medvetna om den eventuella intressekonflikten och skriftligt samtycke har givits, har de rätt till maximalt 6 % av spelarens bruttolön. 
  • En agent har rätt till högst 10 % av bruttoövergångssumman när de representerar den säljande klubben.

Planen var att det nya regelverket skulle träda i kraft redan den 1 juli, men har försenats på grund av pågående förhandlingar mellan FIFA och agentbranschen kring de mer kontroversiella förslagen.

Det troliga är nu istället att det verkställs den 1 juli nästa år inför 2023/24-säsongen. 

Under tiden gnuggar agenterna händerna och blickar fram emot januarifönstret där de har chansen att bli ännu rikare...

Bilden ovan: Superagenten Jorge Mendes (överst t h) har ett 30-tal berömda spelare i sin agentur GestiFute, däribland Liverpooltrion Fabinho, Diogo Jota och Darwin Nunez. Men även Cristiano Ronaldo, Ruben Dias och Bernardo Silva.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer