Senaste nytt inför Ajax

Bild till nyheten Senaste nytt inför Ajax
Jürgen Klopp och Joel Matip pratade mycket om vad som krävs för att studsa tillbaka efter storförlusten mot Napoli när de mötte pressen inför tisdagens match mot Ajax. Här kan du se presskonferensen samt ta del av en textad sammanfattning.

Jürgen Klopp 

Om han ville att Wolves-matchen skulle spelas:

– Ja, vi hade önskat att spela den matchen, men på grund av anledningar som vi alla är medvetna om så blev det inte så, vilket vi respekterar. Nu fick vi istället försöka att använda tiden till analys och träning. Det var rimligt efter den match vi gjorde mot Napoli.

Om förlusten mot Napoli:

– Jag har tänkt mycket på det. Vi har haft möten med spelarna, jag har sett matchen flera gånger. Det var hemskt. Vi har visat situationer för spelarna, de var redan medvetna om det men att se vissa saker igen gjorde det verkligen uppenbart.

– Det är den sämsta matchen vi gjort under min tid här. Då har vi gjort några svaga insatser som mot Aston Villa till exempel, men då fanns det åtminstone glimtar av oss själva. I den här matchen fanns ingenting sådant. I sådana här lägen måste man försöka att förstå varför det blev som det blev.

– Jag skulle säga att åtta av elva spelare verkligen underpresterade. De tre andra var inte på topp, men de gjorde godkända insatser. Det vi måste göra är att hitta tillbaka till vår gemensamma idé. Allt vi har gjort under mina år här har baserats på ett nästintill perfekt försvarsspel. Det är där allting börjar. 

Om humöret i truppen:

– Efter matchen var det inte bra men på träningarna har det sett annorlunda ut eftersom vi måste hitta tillbaka. Hur kan man få självförtroendet tillbaka i matcher? Genom att vinna dueller, så är det. Om man tar saker för givet så gör man ett misstag. 

– Vi måste ge oss själva chansen att fira en vunnen duell igen, det var längesedan vi pratade om sådana här saker men det är där man måste börja. Om man gör det kan man bygga upp momentum och börja spela fotboll. Jag har nog aldrig sett ett lag spela fantastisk offensiv fotboll med ett uselt försvarsspel, det fungerar inte.

Om att det kan vända snabbt i gruppen:

– Ja, men det är inte det vi tänker på. Vi måste visa en reaktion, definitivt, men det garanterar inga resultat mot Ajax. Ajax är i en helt annan situation än oss. De har vunnit alla matcher den här säsongen, de bygger om laget men har gjort det riktigt bra. 

– Att tänka på gruppen och vad som kan hända hjälper oss inte nu. Vi vet hur det fungerar och vi ska spela en hemmamatch i Champions League, det är inte som att vi ger bort poängen i förväg. Vi måste se till att vi spelar på ett helt annat sätt än senast, sedan får vi se vad vi får ut av det. 

– Även om vi insett att vi måste försvara mycket bättre betyder det inte att vi från och med nu inte kommer att göra några misstag. Det viktigaste är att vi visar att vi alla spelar efter samma idé.

Om Ajax är ett av de starkaste lagen i Europa: 

– Jag vet inte, som klubb, men som lag är det fortfarande tidigt på säsongen. Men de hör hemma i Champions League. Är de det starkaste laget i turneringen? Jag vet inte, jag har inte sett alla andra lag än. Men för oss är de det eftersom de är vår nästa motståndare.

Om han tror att Naby Keita kan spela för landslaget:

– Nej jag tror inte att han kommer att spela med landslaget. Förväntad comeback är någon gång i oktober. Det var därför vi fattade beslutet (om att inte ta med honom i CL-truppen). Detsamma gäller Ox. 

– De förväntade datumen för comeback behöver inte alltid stämma exakt men vi behövde fatta ett beslut förra veckan.

Om att förlora rytmen utan spel på sex dagar:

– Vilken rytm? Såg du vår match senast? Att bli av med den rytmen vore verkligen härligt! 

Om nuvarande situationen: 

– Är det någonting jag hade önskat på förhand? Nej. Men nu när läget är som det är ser jag det som en intressant utmaning. Vi har upplevt många framgångar under åren och det här laget har visat att de kan prestera på en hög nivå under lång tid. Jag vet hur den här sporten fungerar. 

– Jag har inte läst mycket av det som skrivits efter matchen men det mesta är nog korrekt. Om jag hade varit någon utifrån och sett matchen så hade jag haft många frågor om spelarna och managern. Det är helt OK. Vi måste se till att visa en reaktion. 

– Vi vill inte skapa några rubriker inför matchen. Det vi vill göra är att skapa rubriker genom vårt spel. Jag tror att Ajax förväntar sig en reaktion från vår sida. Jag vet inte om de använder Napoli-matchen så mycket i analysen. 

Om den tysta minuten inför avspark på tisdag:

– Det är det rätta att göra. Men jag tror inte att vårt folk behöver några råd från mig vad gäller att visa respekt. De har visat det flera gånger, en händelse som överraskade mig förra året var bortamatchen mot Man United i samband med den sorgliga situationen för Ronaldos familj. Det är vad jag förväntar mig. 

Om hur han upplevt de senaste dagarna:

– Jag har varit ganska upptagen, men jag har hunnit känna av en del. Jag är 55 år gammal och hon är den enda drottning jag upplevt. Jag kände henne inte, men av det jag sett nu verkar hon ha varit en väldigt varm, trevlig och älskad kvinna. 

– Det viktiga är inte vad jag känner, det viktiga är hur de som stod henne betydligt närmare känner. Jag respekterar deras sorg. 

Om situationer mot Napoli där spelare knappt ansträngde sig:

– Vi visade ett par situationer på mötet med laget. I vissa situationer var orden överflödiga. Ifrågasätter jag spelarna rent generellt? Nej. I de situationerna? Ja, varför gjorde vi si eller så? När James Milner kommer sent in med tacklingar eller förlorar dueller så vet man att någonting är galet. Vi hade uppenbara fotbollsmässiga problem, det som ledde till problemen var nog en missbedömning av situationen. Jag vet att spelarna vill förbättra situationen, men i den här matchen såg det ut som att alla ville lösa problem på egen hand. 

– Vi har verkligen varit ärliga med varandra under de senaste dagarna. Inte för att sänka spelarna utan för att se till att vi löser våra problem, tillsammans. 

Om skadeläget:

– Det är lite osäkert kring Robertson. Någonting hände i slutet av matchen och han kände av det dagen efter. Han kommer att vara borta åtminstone fram till landslagsuppehållet.

– Curtis är inte tillgänglig. Fabio tränade som vanligt igår och kan spela.

Om Firminos landslagsuttagning:

Journalisten påpekade att uttagningen av Firmino mötts av en del kritik i Brasilien och frågade om Klopp på något sätt tvivlar på att Firmino har kvaliteten som krävs för VM-spel.

– Nej. Jag har ingen aning om vem som var kritisk eller vilka spelare de ville se istället. Men är Bobby bra nog för VM? Ja. 

Joel Matip

Om hur kroppen känns:

– Jag är skadefri. Jag spelade 45 minuter förra matchen. Det känns bra, jag är redo att hjälpa laget.

Om att komma in i paus i stort underläge:

– Det är inte en optimal situation men man kommer inte alltid in när det går bra, ibland måste man hjälpa sina lagkamrater när det går tyngre. 

Om humöret i truppen:

– Det var inte många glada miner efter matchen. Ingen förväntade sig att det som hände skulle hända, alla var självkritiska. Ingen var nöjd med insatsen. 

– Vi har fokuserat mycket på försvarsspelet. Det är det viktigaste för att kunna nå framgång, att försvara bra.

Om att återgå till grunderna:

– Ja, det hjälper alltid, särskilt när man lyckats tidigare.

Om de äldre spelarna känner ansvar att hjälpa de yngre:

– Självklart. Vi måste leda. Vi måste prata med varandra, hjälpa varandra. Man kan inte på egen hand ta sig ur det här, vi måste göra det som lag. 

Om förra säsongens tuffa matchande kan ha påverkat inledningen av den här säsongen:

– Jag vill inte leta efter bortförklaringar. Vi är Liverpool, vi vill spela så många matcher som möjligt. Det är inte alltid lätt att spela så många matcher men vi vill spela och måste försöka att prestera, det är därför vi är här.

Om att få kritik av managern:

– Ibland gör det ont men som vi fungerar som grupp så kan vi vara ärliga mot varandra. Man gillar kanske inte att höra det, men vi är medvetna om att vi måste bli bättre. 

Om vad som måste förbättras:

– Det är svårt att peka ut någonting specifikt. Då hade det varit lätt. Vi kan bli bättre på mycket, det börjar med defensiven och att spela som vi gjorde tidigare. Men att nämna en del som skulle göra att allt går bra igen är svårt. 

– Ajax är ett bra lag så vi måste förvänta oss att behöva kämpa. Att jobba hårt är det enda sättet att hitta in på rätt väg igen.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer