​– Värvade portugisiska ligans bästa spelare

Bild till nyheten ​– Värvade portugisiska ligans bästa spelare
Pep Lijnders berättar om arbetet som låg bakom värvningarna av Luis Diaz och Darwin Nunez.

Fram till i början av 2022 hade Liverpool inte värvat en spelare direkt från en portugisisk klubb under Jürgen Klopps tid på Merseyside. Nu är två av klubbens fem dyraste värvningar någonsin från Primeira Liga: Övergångssumman för Luis Diaz kan stiga till £50M till följd av klausuler och skulle klausulerna i Darwin Nunez-affären aktiveras blir han klubbens dyraste (£85M) köp någonsin.

– Luis Diaz var portugisiska ligans bästa spelare och vi köpte honom. När han lämnade var Darwin Nunez ligans bästa spelare och vi köpte honom. Han kommer att klara sig fint här, säger assisterande tränaren Pep Lijnders till The Athletic.

– För det första är det en stor komplimang till den portugisiska ligan. De producerar spelare som alltid gör avtryck i sina nya klubbar. Scouterna och tränarna där ska ha beröm. Nivån är hög. För det andra så blir det lättare för oss när vi möter lagen, i detta fall Porto och Benfica, eftersom vi kan värdera spelaren och se kvaliteterna på nära håll.

– Vi spelade mot Porto i gruppspelet (av Champions League) och lärde oss mycket om Luis Diaz även om vi självklart följt honom i andra turneringar också. Detsamma gäller Darwin när vi mötte Benfica. Vi har följt honom sedan han var i Almeira. Vitor (Matos) var ett stort fan redan då. Han gillade verkligen honom.

– Sedan gjorde han flytten till Benfica och vi mötte dem i kvartsfinal och vi kände att det verkligen var en spelare vi behövde hålla ett öga på. Men det handlar inte bara om Luis och Darwin, vi är riktigt nöjda med Fabio (Carvalho) också. Han är en spelare vi verkligen ville ha och behövde, både nu och för framtiden.

Föredrar att se hela matcher

Lijnders förklarar att han helst ser hela matcher med de spelare som är aktuella för Liverpool, även om de från scoutingavdelningen tilldelas mängder av klipp på spelaren i specifika situationer.

– Vitor och jag tittar mycket på Porto! Vi förlåter Darwin att han spelade för Benfica. De var beredda att sälja honom till oss så vi är nöjda med Benfica. Allt är lugnt!, säger Lijnders.

– Vår scoutingavdelning gör verkligen ett otroligt jobb. Vi får många videos på de spelare vi gillar. Men spelarna jag verkligen gillar vill jag alltid se i hela matcher. 

– Specifika händelser kan visa mycket, man kan få ett bra intryck, men jag vill också se hur en spelare agerar när det inte går så bra i en match. Hur samspelt han är med de andra och hur spelare runtikring honom reagerar när någonting inte stämmer.

– Jag kan se och känna spelarens riktiga identitet när jag ser en hel match. Jag tycker att det är viktigt. Bara då kan jag lita på det jag känner.

Agerade snabbt i båda fallen

I januari var Liverpools plan att vänta till sommaren innan köpet av Luis Diaz, men när Tottenham intensifierade sitt intresse för spelaren behövde de reagera och agera för att säkra spelarens signatur. De fattade ett snabbt beslut och färdigställde affären.

De var lika effektiva när det gäller värvningen av Nunez. Affären genomfördes tidigt i fönstret. Lijnders menar att det visar att klubben har en tydlig värvningsstrategi och struktur.

– En stor kvalitet i den här klubben är samspelet mellan sportchefen och managern, samspelet mellan ägarna och managern. Det gör oss starka, säger han.

– Vår sportchef, vår managern, tränarstaben, ägarna, alla har samma tanke: "OK, låt oss lösa detta." Vi tänker likadant. Det gillar jag verkligen. Våra värvningar måste vara de rätta. Vi har varken kapaciteten eller viljan att göra misstag, vi vill att det ska stämma.

– Om man vill förbättra sitt spel på ett visst sätt måste man vara säker på att man går för rätt spelare. Vår klubb förstår processen av att addera spelare med en viss stil som vi vill ha och behöver.

– Det handlar inte bara om att jag och Vitor ska vara övertygade, det gäller att hela klubben är det. När jag verkligen blir entusiastisk för en spelare, eller om Vitor eller Jürgen blir det, då tittar vi såklart närmare på det eftersom det betyder någonting. Vi har inte den känslan allt för ofta eftersom spelarna verkligen måste passa in i vår stil och hur laget fungerar, men när vi har den känslan har vi också viljan att se till att de kommer till oss.


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer