​– Varför är hatet accepterat?

Bild till nyheten ​– Varför är hatet accepterat?
Andy Robertson förundras över det hat som flödar på sociala medier och berättar att han är väldigt mån om att hålla sitt familjeliv borta från strålkastarljusen.

I takt med att sociala medier blivit en allt mer självklar del av människors vardag har fotbollens stjärnor tvingats utstå mer och mer negativitet och hat på sajter som Facebook och framför allt Twitter.

Premier League och FA har med ett antal aktioner, som exempelvis en sociala medier-blackout under en PL-omgång, försökt att sätta press på de som styr över sajterna att agera tuffare mot de konton som skriver de hatiska meddelandena. Det har än så länge inte gett någon vidare effekt.

– Jag har blivit väldigt bra på att stänga av och inte läsa något av det, säger Andy Robertson till The Athletic om hatet.

– När jag var yngre läste jag mycket mer av det och det påverkade mig. Man vill ju svara dem, men det är inte så enkelt.

– Missförstå mig rätt, jag gillar att lägga ut saker. 99% av kommentarerna är positiva, men det är den där sista procenten som man tänker på när man slår igen appen. Människor ska få ha åsikter, fotboll bygger på det, men att säga att jag borde åka på en långtidsskada är att ta det för långt.

Just nu pågår damernas EM och flera spelare har tvingats utstå kritik och ibland rentav sexism på sociala medier. För att motarbeta hatet har en kampanj vid namnet #NotHerProblem tagit fart. Robertson visade sitt stöd på Twitter.

Robertsons inlägg möttes direkt av negativitet som inte ens hade med kampanjen att göra. Som bilden ovan visas uttryckte en användare omedelbart åsikten att Chelseas Ben Chilwell är en bättre spelare än Liverpools vänsterback.

– Det summerar det ganska bra, jag såg inte den kommentaren men om han tycker att Chilwell är bättre än mig är det helt fine. Jag bryr mig inte så mycket om att folk har åsikter, men när man kommenterar det på ett inlägg som har ett så viktigt budskap... Personen såg nog inte ens videon.

Inaktiverade Twitter efter hatmeddelanden

Efter en Champions League-match mot Napoli 2019, där Robertson drog på sig en straff, möttes han av ett stort antal hatiska meddelanden på Twitter.

– Jag ville radera det först, jag ville egentligen inte inaktivera det, men tillslut gjorde jag det ändå. Det skapade stora problem för mig. Jag ser än idag på Twitter som en mer negativ än positiv plats.

– Efter Napoli-matchen var det självklart hatmeddelanden där. Det är en del av vad fotbollen har blivit, men varför det det accepterat?

Mån om familjens privatliv

För att skydda familjen från Twitter-trollen och hatet försöker Robertson att hålla sitt privatliv så avskärmat från strålkastarljusen som möjligt.

– Vi bestämde oss för det tillsammans (han och frun Rachel). Det var viktigt att vi klarade av att skilja på det professionella och det privata livet. Vi kan inte hindra någon för att vilja ta en bild med mig, men vi kan kontrollera att folk inte vet vem Rachel egentligen är och speciellt vilka våra barn är, säger han.

– Så fort Rachel blev gravid ville vi skydda dem mot allt. Jag vill bara att de ska leva ett normalt liv och så här långt har vi klarat det.

– Man får fler ögon på sig (som Liverpoolspelare). Därför bestämde vi oss för att Rachel skulle bli en mer privat person. Vi ville inte att hon skulle få onödig uppmärksamhet när jag ibland inte gör mitt jobb på bästa sätt.


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer