Maratonmannens 21:a säsong som proffs

Bild till nyheten Maratonmannens 21:a säsong som proffs
James Milner har just startat sin 21:a försäsong i Premier League, vilket är fler somrar än ett gäng av hans lagkamrater har levt!

Det inkluderar till exempel ungtuppar som Fabio Carvalho, 19, Harvey Elliott, 19, Calvin Ramsey, 18 och Kaide Gordon, 17. 

De var inte ens födda när James Milner startade med Leeds United 2002 och Mo Salah, Virgil, Alisson, Firmino med flera var bara runt tio bast när han debuterade i Premier League.

36-åringen, kungen av fystester och mjölksyrepass, skrev för ett par veckor på ett nytt ettårskontrakt och blir kvar som en superviktig medlem i omklädningsrummet i jakten på nya troféer, åtminstone till nästa sommar.

Det här är hans åttonde för The Reds och han kommer garanterat att passera milstolpen 300 matcher (289 matcher, 26 mål och 43 assist).

I dagsläget står han noterad för sammanlagt 558 PL-matcher med Leeds, Newcastle, Aston Villa, Man City och Liverpool och framför sig på rekordlistan finns bara tre namn: 

  • Frank Lampard – 609 för West Ham, Chelsea, Man City
  • Ryan Giggs – 632 för Man U
  • Gareth Barry – 653 för Aston Villa, Man City, Everton och West Bromwich

De senaste tre åren har Milner snittat över 20 ligamatcher och skulle därmed behöva göra ytterligare tre liknande säsonger för att kunna hota Barry. 

På något sätt känns det som att ingenting är omöjligt för evighetsmaskinen James Milner. 

Närmar sig matchrekordet

"Milly" ligger också högt på listan över tidernas bästa assistkungar under PL-eran och är på delad åttonde plats med Kevin de Bruyne.

Men han har passerat David Beckham och Thierry Henry (båda 86) och kan mycket väl nå och passera Steven Gerrard (92), David Silva (93) och Dennis Bergkamp (94).

Faktum är att han också har chansen att bli Liverpools äldsta PL-spelare någonsin om han får speltid i säsongens sista match mot Aston Villa i maj 2023, 37 år och 144 dagar gammal. Det skulle vara åtta dagar äldre än Gary McAllisters tidigare rekord. 

Om Milner dessutom lyckas göra mål efter september i år så övertar han även Gary McAllisters rekord som äldste målskytt för klubben sedan Premier League startade 1992.

Sedan 1950 är dock King Kenny Dalglish den äldste spelaren i ligan, med sina 39 år i maj 1990. Det ska han väl ändå inte kunna slå?

Eller?

* Milner i sina ungdomsdagar i Leeds United.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer