Nu eller aldrig för Curtis Jones

Bild till nyheten Nu eller aldrig för Curtis Jones
Tron på att 21-årige Curtis Jones ska ta nästa steg och bli en startspelare uppges vara huvudorsaken till att klubben inte väljer att köpa in en etablerad mittfältare i sommar.

Sedan debuten 2019 har scousern Curtis Jones gjort 74 framträdanden, åtta mål och nio assist, men fortfarande inte lyckats ta en ordinarie plats – och den uppgiften ser ut att bli allt tuffare.

Kommande säsong blir troligen något av "now or never" för Curtis.

Samtidigt som många fans skriker efter svindyra mittfältsförstärkningar på sociala medier verkar Klopp och hans ledarstab sitta lugnt i båten. 

Deras fokus kommer främst att vara riktade mot talanger som Curtis och Harvey Elliott, 19.

Förra säsongen, räknat till matcher och spelade minuter, var Jones den femte mest använda mittfältaren under tysken. Bara Jordan Henderson, Fabinho, Thiago och Naby Keita spelade mer än Curtis, som kom upp i 34 matcher och 1500 minuter i liga- och cupspel. 

Men då får man heller inte glömma bort att det var en säsong då han drabbades av både sjukdom och skador. 

  • Augusti: Hjärnskakning strax innan ligastart 
  • November: En osannolik ögonskada på träning gjorde att han missade nästan två månader
  • Januari: Testades positivt för covid-19 och missade ytterligare ett par matcher 

När så säsongen nådde sitt klimax framåt vårkanten var han petad. Curtis såg både FA-cupfinalen och Champions League-finalen i maj från avbytarbänken, medan han inte ens fanns med i finaltruppen i Ligacup-vinsten mot Chelsea i slutet på februari.

Visst hade han sina stunder – ett snyggt mål mot Brentford, ett hattrick i assists mot Porto i Champions League och en suverän spelmässig insats mot Arsenal i semifinalen av Ligacupen, för att nämna några. 

Men nu måste han hitta fram till jämnhet och leverera varorna i match efter match.

Älskar grabben

Det var också ett ämne som Jürgen Klopp själv tog upp med Goal-reportern Neil Jones i januari när de diskuterade Curtis utveckling.

"Jag älskar grabben och jag älskar den potential han besitter. Men nu måste vi se till att han tar nästa kliv och förverkligar potentialen ute på planen."

"Han är fortfarande ung, väldigt ung, men vad jag ser från honom är helt otroligt. Så vi måste hitta ett sätt så att han börjar visa det oftare. Det är där han befinner sig nu." 

Även den engelske U21-förbundskaptenen Lee Carsley menar att det finns mer att plocka ur Curtis.

"För mig är det viktigt att Curtis inte spelar inom sig själv, han måste se till att vara bäst varje dag och i varje match. Jag tycker att han kan göra fler mål, göra fler assists, för när han är framför mål har han en otrolig kvalitet. Men han måste börja visa upp det regelbundet." 

Att talangen finns där är uppenbart för alla att se. Hans touch, balans och förmåga att ta emot och behålla bollen under press är av högsta märke. 

Men även om hans fysik och taktiska disciplin har förbättrats de senaste åren är det lätt att undra om något har gått förlorat när det gäller hans spel i sista tredjedelen. 

Curtis enda mål ifjol var just det mot Brentford och hans enda assist var till Mo Salah i 2-2-mötet mot Man City i oktober. Inte var den serverad på silverfat heller.

Ger inte upp hoppet

Klopp minns första gången när han såg Jones som 15-åring då han tillhörde Lijnders utvalda talanggrupp på Melwood.

"Jag tittade ut genom kontorsfönstret och det var: 'Ooof, wow!" Min nästa tanke var, 'hur gammal är han?' Han var redan en sådan otrolig talang."

"Men talanger behöver jobba och lära sig spelet. Han gör också det, varje dag, men ibland behöver han en extra knuff."

Liverpool tänker inte ge upp hoppet om 21-åringen, som kom till akademin redan som nioåring, i första taget.

I augusti ifjol nobbade man en låneförfrågan från Leeds och det har även ryktats om ett bud på £15M från Aston Villa, då managern Steven Gerrard känner Curtis utan och innan sedan sin tid på akademin. 

Övertygelsen om att att Curtis och den två år yngre Harvey Elliott – som inledde säsongen som ordinarie men sedan fick den mer eller mindre sabbad av ett benbrott i foten  – ska ta nästa steg är stark inom ledarstaben.

Det uppges vara huvudorsaken till att klubben vill avvakta med att köpa in en mittfältare för dyra pengar till tidigast sommaren 2023 och där lyfts Dortmunds dyrgrip Jude Bellingham fram som en stark kandidat för £80-90M.

Tänk vad situationen plötsligt skulle kunna se så annorlunda ut om Curtis och Harvey tar det där klivet... 

Vad tror du? Har Curtis det där som krävs för att spela till sig en plats i startelvan och stanna där? Logga in och kommentera.

Källa: Goal.com

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer