– Finns en väg fram för unga spelare

Bild till nyheten – Finns en väg fram för unga spelare
​Liverpoolsupportern Calvin Ramsay berättar att sättet som unga spelare fått chansen i A-laget under Jürgen Klopp spelade en avgörande roll i beslutet om att skriva på.

Calvin Ramsay är det färskaste tillskottet i Jürgen Klopps trupp. I en första intervju med klubbens officiella hemsida uttrycker han glädje över att kunna titulera sig som Liverpool-spelare.

– Det känns väldigt speciellt. Jag kom hit igår och gjorde läkarundersökningen idag och fick se träningsanläggningen för första gången, det har varit fantastiskt. Anläggningen är otrolig och staben har redan tagit väl hand om mig, det har varit fint att träffa allihopa, säger han.

Överlycklig

Ramsay har en fin säsong med Aberdeen i ryggen, något som fick flera klubbar att undersöka möjligheten att köpa loss honom. När han fick höra om Liverpools intresse försvann dock alla andra alternativ ur bilden.

– Eftersom jag gjorde det bra i Aberdeen så spekulerades det mycket i januari. Men så fort jag hörde om Liverpools intresse så ville jag se till att få det klart, jag visste att det var den klubben jag ville till. Nu är det äntligen klart och jag är överlycklig.

Den unge skotten beskriver sig själv som en offensiv högerback.

– Jag är en högerback med ganska stort offensivt fokus, jag gillar att anfalla. Jag är OK defensivt men min största styrka är offensiven, jag gillar att slå inlägg och försöka avsluta, jag kan använda båda fötterna, viker gärna in från kanten och samspelar med yttern.

– Men först och främst gillar jag att jobba hårt för laget. Jag ska försöka att göra mitt allra bästa för klubben, jag ser fram emot det.

Han kommer att ha en perfekt förebild både på och utanför planen i form av Trent Alexander-Arnold.

– Definitivt. Han är en enormt duktig spelare. Jag har sett honom spela mycket och jag tycker att vi liknar varandra i spelstil, hur han anfaller och så. Han är en fantastisk spelare.

Gå i lära hos Trent

– Att få komma hit och lära av honom känns jättebra, jag kommer verkligen lära mig mycket. Det kommer att bli tufft, en utmaning, men jag är beredd på det och förhoppningsvis kan jag utmana om en plats i elvan.

– Trent är en ung spelare som är briljant, det vet alla i fotbollsvärlden om. Redan innan jag hörde om intresset från Liverpool såg jag upp till honom eftersom hans spelstil liknar min, offensiven, inläggen, han kan använda båda fötterna. Att få vara runt honom och de andra spelarna kommer innebära att jag lär mig mycket.

Ramsay berättar att han är en mångsidig spelare som kan spela på ett flertal positioner. Fram till U15-nivå i Aberdeen spelade han som central mittfältare, men efter en cupmatch mot Chelsea blev han kvar som högerback och det var på den positionen han spelade när han debuterade för A-laget mot Dundee United i mars 2021.

– Jag är ganska mångsidig, jag började spela som mittfältare i Aberdeens akademi, sedan flyttades jag ned till högerbacksplatsen. Min första match var mot Chelsea i en cup, så det var ganska tufft att spela högerback då, men jag gjorde det bra och har spelat där sedan dess.

– Jag kan spela på ett gäng positioner, jag är ganska lugn med bollen, kan hitta passningar, dra iväg skott, så jag kan spela som mittfältare, högerback och högerytter.

Liverpoolsupporter

I intervjun framkommer att Ramsay följt Liverpool länge och att det finns bilder på honom på plats på Anfield redan som tvååring.

– Ja, jag håller på Liverpool. Jag var här när jag var ung och jag minns det väl. Det är en enorm klubb och det är en overklig känsla att vara här nu.

– Jag vet att jag är en försvarsspelare, men jag gillade verkligen Luis Suarez när han var här. Han var briljant. Det är nog min favorit. Självklart Steven Gerrard också, han är en legendar här. Förhoppningsvis kan jag göra avtryck här också.

På andra sidan av backlinjen återfinns landsmannen Andy Robertson, ännu en spelare Ramsay hoppas kunna lära av.

– Han kommer att lära mig mycket. Han är skotte precis som jag och jag har sett honom spela mycket både i Skottland och Liverpool. Han är en fantastisk ytterback. Hans energi upp och ned efter kanten, han kan anfalla, han kan försvara. Just defensiven är något jag kommer behöva jobba med. Jag ser fram emot att lära mig mer.

Ganska avslappnad

Aberdeen är den enda klubb som Ramsay representerat, så steget till en av världens största klubbar i form av Liverpool är stort. Han har dock hunnit samla på sig betydande erfarenhet under de senaste åren.

Han gjorde sex framträdanden under sin debutsäsong i Aberdeen vilket lade grunden för genombrottet förra säsongen. Då fick han bland annat erfarenhet av spel i Europa i kvalspelet till Europa Conference League och regelbundna starter i den inhemska ligan.

Totalt gjorde högerbacken 39 framträdanden och levererade nio målgivande passningar och satte dit ett mål på egen hand.

Att ta klivet från Aberdeen till Liverpool är dock inget som får Ramsay att känna någon tung press på sina axlar.

– Nej, inte egentligen. Jag tycker att jag är ganska avslappnad på planen, jag är ganska lugn. Eftersom jag gjorde det bra i Aberdeen visste jag att det kunde uppstå spekulationer. Att det blev verklighet är en dröm som får i uppfyllelse.

– Jag är ung, men jag har ändå spelat många matcher i Aberdeen. Jag skulle nog säga att jag är ganska mogen. Jag drömde länge om att få spela för klubben och när jag fick chansen var det upp till mig att ta den, vilket jag gjorde. Förhoppningsvis kan jag göra det även här.

Han kommer att få en hel försäsong på sig att lära känna sina nya lagkamrater och finna sig tillrätta inför säsongen.

– Ja, det känns bra. Det kommer att bli en utmaning men jag ser fram emot att träffa spelarna, jag är säker på att de är fantastiska grabbar. Att träna tillsammans med dem kommer att bli en utmaning, men jag är redo för det.

Jürgen Klopp och tränarstaben har under åren visat att de är öppna för att släppa fram unga spelare som visar framfötterna, något som gjorde valet av Liverpool ännu lättare för Ramsay.

– Många unga spelare har fått spela, Trent och Harvey och många fler. Det finns en väg fram här, det är en av anledningarna till att jag valde att komma hit. Det är en enorm klubb som ger unga spelare chansen i A-laget. Så om jag kan visa vad jag kan under försäsongen är det inget som säger att jag inte kan vara en del av truppen.

– Jag är taggad på att arbeta tillsammans med honom (Klopp). Jag har ju sett hans kramar på tv så förhoppningsvis kan jag få en sådan. Han är en manager av högsta klass, en av de bästa någonsin, så det kommer att kännas speciellt att arbeta tillsammans med honom.

Ramsay är sommarens tredje nyförvärv efter Fabio Carvalho och Darwin Nunez.

Målet: Att få debutera

– Det finns så många duktiga spelare här. Fabio har kommit in, Darwin skrev nyss på, så det finns högklassiga spelare här, det är jag väl medveten om. Det kommer vara lite nervöst i början men när jag väl vänjer mig kommer det att vara fantastisk, jag ser fram emot det väldigt mycket.

Vad gäller målsättningar inför den kommande säsongen vill 18-åringen inte sväva iväg allt för långt i tankarna.

– Jag skulle säga att mitt fokus är att få debutera. Att få göra min debut kommer att vara speciellt, men ju fler matcher desto bättre. Mitt mål är att få komma ut på planen på Anfield så att jag kan visa vad jag går för. Förhoppningsvis kan jag göra just det, avslutar han.


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer