Kaptenerna som lyft "Big Ears"

Bild till nyheten Kaptenerna som lyft "Big Ears"
Liverpool har chansen att ta hem en sjunde Champions League-titel när de tar sig an Real Madrid på lördag. Här minns vi tillbaka till de sex tidigare triumferna i turneringen och de lagkaptener som höjt den ikoniska bucklan i skyn.

Liverpool har en anrik historia i den största av klubblagsturneringar. Vid sex tillfällen har klubben krönts som kungar av den europeiska fotbollen. Dessa fem lagkaptener har lett klubben till framgångarna:

1977 - Emlyn Hughes:

Emlyn Hughes blev den första lagkaptenen att vinna turneringen som då hette Europacupen. Efter tio år i klubben ledde han The Reds till en 3-1-seger mot Borussia Mönchengladbach på Stadio Olimpico i Rom. Det skulle bli starten på klubbens speciella band till Europas finrum.

1978 - Emlyn Hughes:

Redan den efterföljande säsongen kunde Hughes och Liverpool fira en ny Europacuptitel. Finalmotståndare var Club Brügge och Hughes, som inlett karriären som mittfältare innan han tog klivet ned som mittback, visade prov på sin mångsidighet genom att spela vänsterback i finalen på Wembley. Sir Kenny Dalglish blev hjälte med matchens enda mål.

Faktum är att finalen 1978 spelades två veckor tidigare under säsongen än finalen 1977, så Hughes tag alltså hem Europacuptiteln två gånger på mindre än 12 månader och är än idag den enda lagkaptenen i klubbens historia att vinna titeln vid två tillfällen.

1981 - Phil Thompson:

I slutet av säsongen 1978/79 valde manager Bob Paisley att utse Phil Thompson som ny lagkapten. Den 25-årige mittbacken bildade då mittbackspar med Alan Hansen och skulle två år senare leda The Reds till klubbens tredje Europacuptitel. Ett sent mål signerat Alan Kennedy innebar att en 1-0-seger mot Real Madrid var ett faktum. Segern mot den spanska giganten kom i Paris - får vi se en repris på lördag när Jürgen Klopps mannar drabbar samman med "Los Blancos"?

1984 - Graeme Souness:

En svag start på säsongen 1981/82 fick Paisley att agera - Graeme Souness fick ta över lagkaptensbindeln. Det skulle visa sig vara ett genidrag. Det skotska kraftpaketet till mittfältare ledde laget till liga- och ligacuptiteln både 1982 och 1983 innan en magisk 1983/84-säsong.

Joe Fagan hade tagit över som manager och The Reds tog hem ligatiteln, ligacuptiteln och Europacuptiteln. Lagkapten Thompson lyfte "Big Ears" i Rom efter en seger efter straffar mot Roma.

2005 - Steven Gerrard:

Steven Gerrard är den yngsta lagkaptenen att vinna turneringen som då bytt namn till Champions League och han gjorde det efter den mirakulösa vändningen mot AC Milan där ett 3-0-underläge kvitterades innan segern säkrades på straffar. Mittfältaren var i allra högsta grad pådrivare i vändningen med sitt 3-1-mål och den vunna straff som Xabi Alonso gjorde 3-3 på.

2019 - Jordan Henderson:

Jordan Henderson tog över lagkaptensbindeln från Steven Gerrard och efter en titellös inledning med finalförluster i Ligacupen, Europa League och Champions League utbröt ett vilt firande i Madrid 2019. Liverpool hade besegrat Tottenham efter mål av Mohamed Salah och Divock Origi och Henderson fick lyfta Champions League-bucklan i skyn.

På lördag leder Henderson sitt lag i en tredje Champions League-final och har chansen att tangera Hughes rekord på två titlar i turneringen som lagkapten.

Källa: Liverpoolfc.com.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer