Sista omgången innebär sällan positionsbyten - ett mirakel behövs

Bild till nyheten Sista omgången innebär sällan positionsbyten - ett mirakel behövs
The Athletic rapporterar om lite tråkiga nyheter för Leeds, Arsenal och Liverpool fans är att det historiskt sett verkar vara sällan det sker positionsbyten under sista omgången av Premier League. Klopps Liverpool har dock klarat av "det omöjliga" förr.

Premier Leagues sista dag pekar mot att bli en nervkittlande kamp ända in i slutet, det mest spännande tabelläget på flera år. Champions League-platserna är ännu inte klarlagda, Liverpool är som bekant endast en poäng bakom Manchester City och på andra sidan av tabellen har Leeds och Burnley en tuff kamp att gå för att undvika nedflyttning till the Championship.

Det är Elias Burke på The Athletic som rapporterar om tabelläget inför den sista omgången och vänder sig till sannolikhetsläran baserat på hur det har sett ut tidigare år. Detta kan vara den mest spännande avslutande dagen sedan "Aguerooooo" som ropades i kommentatorsbåset för ett decennium sedan, men vilka är de faktiska möjligheterna för lag att skifta position under sista omgången, skriver Burke.

Manchester City är i den stående tabellen på första positionen med 90 poäng. Tätt där bakom är Liverpool med 89 poäng. Denna säsong är inte den första gången dessa två dominerande lagen har kämpat mot varandra till sista dagen. I ett av de mest spända titelrace i Premier League-historien - där City inhämtade maxpoäng på de sista 14 omgångarna och där Liverpool gjorde detsamma under de avslutande åtta omgångarna - hade Manchester City 95 poäng och Liverpool 94 poäng inför den sista omgången säsongen 2018-2019. Båda lagen hade presterat så väl att antalet poäng hade säkrat dem en titel under vilken annan Premier League säsong som helst förutom två.

Tabellen inför matchdag 38 säsongen 2018-19

Sadio Mané gjorde mål för Liverpool mot Wolverhampton i den 17 minuten, vilket för tillfället innebar att titeln var hos Liverpool då City samtidigt hade 0-0 mot Brighton. Anfield totalt exploderade när Glenn Murray dessutom gjorde mål för Brighton, men Sergio Aguero kvitterade endast minuten senare. I halvtid ledde Manchesterlaget med 2-1 och vann till slut med 4-1. Det var det enda tillfället som titeln på ett dramatiskt sätt hade bytt händer sedan Agueros sena avgörande mot Queens Park Rangers sju år tidigare.

I Premier League är en så kallad 'Guard of Honor' vanligare än en spännande avslutning på säsongen. Totalt sätt har ett medelvärde på 8.7 poäng varit skillnaden mellan ettan och tvåan inför den sista omgången under de senaste 10 åren. Den största poängskillnaden är mellan Liverpool och Manchester City under säsongen 2019-2020 där Liverpool ledde med 18 poäng inför den sista omgången.

Tabellen efter omgång 37 säsongen 2019/20

Under säsongen 2013/14 kämpade återigen Liverpool och Manchester City mot varandra. Här hade Liverpool ett grepp om titeln inför de sista omgångarna, men en förlust mot Chelsea och ett oavgjort resultat mot Crystal Palace gjorde att Manchester City bara behövde få med sig en poäng mot West Ham i den sista omgången. Med mål från Samir Nasri och Vincent Kompany kunde Manchesterlaget promenera hem en seger i den sista omgången.

Det har aldrig tidigare hänt att det lag som har innehaft den första positionen i tabellen, sedan inte har vunnit Premier League-titeln. Med andra ord har det lag som varit etta i tabellen inför sista omgången alltid vunnit titeln. Historien pekar mot att Manchester City är på god väg mot en sjätte ligatitel men Klopps 'mentality monsters' kommer inte att ge upp så enkelt, avslutar Burke sitt resonemang.

Detta fantastiska Klopp-komponerade lag har slagit tillbaka mot oddsen förut och vänt vad som verkat som omöjliga lägen förr. Är det möjligt att vi står inför ännu ett mirakel under den avslutande omgången i Premier League säsongen 2021/22, vad tror du? - In och kommentera.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer