Gästkrönika: Manés kontrakt borde prioriteras

Bild till nyheten Gästkrönika: Manés kontrakt borde prioriteras
Det har varit en hel del spekulationer och irritationer kring Mohamed Salahs kontraktsituation. Förhållandevis har det pratats väldigt lite om Sadio Manés situation, trots att senegalesens nuvarande kontrakt precis som Salahs utgår till sommaren 2023. Sedan Mané tog sitt Senegal till en första titel i de Afrikanska mästerskapen har formen fortsatt spikrakt uppåt.

Det var två säsonger sedan Mané trängde sig förbi på Villa Park med en avgörande nick i sista minuten och möjliggjorde att laget kunde fortsätta resan mot vad som blev den första ligatiteln på 30 år. Firandet var dramatiskt den gången.

Under tisdagskvällen kunde vi se Mané leverera igen. Återigen mot Aston Villa på Villa Park och återigen med en snärtig nick. Med sitt avgörande mål såg senegalesen till att lyfta hoppet och tron i det stundande titelracet.

Sedan Senegal tog sig förbi motståndare och slutligen också besegrade Mohamed Salahs Egypten i AFCON-finalen på straffar har Manés form varit helt ostoppbar.

Innan det att Mané korades som turneringens spelare hade han gjort 10 mål på 26 framträdanden för Liverpool och levererade ett mål var 205:e minut, alla tävlingar inräknade. Formen kunde, före AFCON, beskrivas som ojämn och knackig. Sedan dess, under de 22 matcher Sadio Mané har spelat för Liverpool efter AFCON har han gjort 12 mål och har levererat ett mål var 133:e minut. 

Superform efter AFCON

En avsevärd upplyftning av den form som uppvisades under hösten. Det har inte bara varit att han har gjort mål, utan också vikten av dessa mål. Mot West Ham gjorde Mané det avgörande målet. Mot Manchester City var det Mané som såg till att en förlust istället renderade i ett oavgjort resultat. Det var också Mané som slog till men en dubbel mot just Guardiolas ljusblåa lag i FA-Cupens semifinal som slutade 3-2. I Champions League bidrog Mané i bortamatchen mot Benfica med ett mål och sedan såg han till att göra mål i båda matcherna i semifinalerna mot Villarreal.

Dessutom har vi fått se att Mané behärskar och kan bidra från olika positioner. Den 30-årige senegalesen, spelade först till höger om de tre anfallspositionerna när han anslöt till Jürgen Klopps manskap. Mané flyttade sedan över till vänsterkanten och anpassade sig väl in i den rollen efter att Mohamed Salah hade värvats året senare. Där har Mané befäst sin position under de senaste säsongerna, men sedan värvningen av Luiz Diaz i januari har vi sakteligen se Mané flytta position ännu en gång. Denna gång mer centralt bland fronttrion och det är här Mané verkar ha fått möjlighet att återigen framhäva alla sina spetsegenskaper.

Arbetet i skymundan

Mohamed Salah var utan tvivel den drivande kraften och innehavare av huvudrollen i fronttrion under hösten, med Diogo Jota i en supporterroll. Sedan de afrikanska mästerskapen har Mohamed Salahs form dalat och Jota har gått runt med småskador. 

Mané och Diaz har samtidigt steppat upp och Mané är numera endast två mål bakom Salah, straffar exkluderade.

I ryktesvägarna har Mané nyligen kopplats samman med en flytt till Bayern München då hans agent Björn Bezemer har haft samtal med Bayern Münchens sportchef Hasan Salihamidzic. En del rapporter gör gällande att Bayern är intresserade av att hämta in Mané till sommaren, medan andra rapporter hävdar att Bezemer snarare diskutera andra klienter som Serge Gnabry och RB Leipzigs Konrad Laimer. 

Hursomhelst har Mané endast drygt ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt och därmed attraktiv för andra klubbar att följa. Att tappa Mané efter den fina form och flexibilitet han har uppvisat, troligen för en billig peng dessutom, vore en stor förlust.

Hela våren har präglats av Salahs kontraktvisa och huruvida Liverpool kommer lyckas säkra egyptierns signatur för en förlängning. Mindre fokus har lagts ner på Mané som befinner sig i en väldigt liknande situation som sin anfallskollega. 

En kontraktsförlängning bör, om den inte tidigare var, nu vara högst aktuell och prioriterad hos ledningen med Julian Ward i spetsen när säsongen är över.

Av Kendal Hajo

– Sillyskribent på LFC.se

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer