Nya CL-formatet börjar nu ta form

Bild till nyheten Nya CL-formatet börjar nu ta form
Det har varit stor debatt kring det nya upplägget av Champions League som ska träda i kraft inför säsongen 2024/2025. Allt från "Schweizisk upplägg" med långa serier istället för mindre grupper till huruvida ett visst antal lag ska ha en direktplats in i turneringen har diskuterats. Nu börjar bitarna falla på plats.

Efter stark kritik över faktumet att antalet gruppspelsmatcher i den första planen såg ut att öka från nuvarande sex till hela tio matcher (fem hemma och fem borta) ser formatet nu ut att landa i att det blir åtta matcher för varje lag, men att de fortsatt sprids på tio veckor. Vilket gör att Champions League helt enkelt går från 12 speldagar under höstens gruppspel till hela 20, något som såklart gynnar tv-bolagens intressen. 

Detta och mycket mer diskutera UEFA och ECA (European Club Association) vid ett möte i Madrid under måndagen. 

UEFA har också bemött kritiken med att antalet matcher ökar och hänvisat till diskussioner som ECA haft med franska Ligue 1, där ligan istället verkar ta beslutet att reducera antalet lag i högstaligan från 20 till 18, vilket skulle ta ner antalet ligamatcher från 38 till 34 och kompensera för den ökade belastningen i Europa. Något UEFA mycket väl kan komma att liga på andra ligor att också överväga. 

Huruvida lag ska få direktplatser in i turneringen på grund av tidigare prestationer har också debatterats flitigt. Den initiala planen har varit att de två lag med högst så kallade koefficientpoäng intjänade under de senaste fem åren, men som ändå missar Champions League via tabellplacering i sin liga, skulle ha en frisedel in. Detta ser nu ut att skrotas, men det kommer ändå att delas ut extraplatser på andra sätt. 

Istället för att koppla direktplatsen till historisk prestation skulle två platser istället gå till "lag fem" i de två ligor med högst koefficient-poäng från föregående säsong. 

Just nu är det England som leder denna lista följt av Spanien, Italien och sedan Tyskland. 

Skulle det vara på plats redan nu skulle alltså årets femma i både Premier League och La Liga också kvalificera sig för Champions League. 

Detta menar UEFA också kan bidra till att varje lag tar sina uppgifter seriöst i både Europa League och Europa Conference också, då prestationer här bidrar till att boosta hela ligans koefficient. 

Slutligen kommer även två platser att omfördelas i förhållande till dagens upplägg. Dels kommer en extra plats ges till den femterankade ligan enligt samma koefficienter och sen kommer en extra plats att gå till en vinnare av en "mittenliga". Var exakt koefficientgränsen går här och hur exakt den kommer delas ut är dock inte klart. Svenska Allsvenskan är exempelvis rankad 23:a idag och detta tros vara för lågt. Ligan kommer troligen behöva vara minst Topp 20 i Europa för att deras ligavinnare via ett, i nuläget inte bestämt, system kunna lägga beslag på en plats in i Europas största turnering. 

Källa: Matt Slater, The Athletic

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer