Så kan PL avgöras med "finalmatch"

Bild till nyheten Så kan PL avgöras med "finalmatch"
Liverpool är just nu tre poäng bakom Manchester City och behöver av allt att döma vinna sina kommande tre matcher mot Aston Villa, Southampton och Wolverhampton. Skulle så bli fallet och Manchester City förlorar en av sina matcher skulle Premier League rentav kunna behöva avgöras med en rak finalmatch.

Efter Liverpools kryss mot Tottenham och Manchester Citys kross av Newcastle är det nu tre poängs försprång som gäller för Pep Guardiolas manskap inför de tre avslutande omgångarna. 

I och med den stora segern har City nu också bättre målskillnad och allt annat lika skulle Manchester City därmed kunna "ha råd" att förlora en match (utan att släppa in för många mål) och Liverpool skulle inte gå om City även vid tre raka segrar. 

Det finns dock scenarion som skulle kunna göra att båda lagen hamnar helt lika – och att en avgörande finalmatch måste spelas på neutral plan efter säsongen. 

Så utses en mästare

Premier League avgörs såklart i regel utifrån vilket lag som tar flest poäng. Skulle två lag landa lika följer man sedan följande utslag:

- Bäst målskillnad
- Flest gjorda mål
- Inbördes möten
- Mål på bortaplan i inbördes möten

De två sista punkterna är dock redan helt lika och därmed inte möjliga att avgöra ligan utifrån. Skulle lagen landa på samma poäng krävs det alltså att ett lag har bättre målskillnad eller har gjort fler mål. 

Problemet? Man är väldigt nära varandra i dessa kolumner också. 

Manchester City står just nu på 68+ i målskillnad med 89 gjorda och 21 insläppta. 

Liverpool står just nu på 64+ i målskillnad med 87 gjorda och 23 insläppta. 

Och det är inte helt orimliga resultat som skulle kunna tvinga fram en situation där båda lagen har exakt samma slutställning i tabellen. 

Det är den norska Supporterklubben som sammanställt följande resultatrad för lagen för att landa i en tabell som inte har en vinnare. 

  • Tisdag 10 maj: Aston Villa 0-2 Liverpool
  • Onsdag 11 maj: Wolves 1-2 Man City
  • Söndag 15 maj: West Ham 1-0 Man City
  • Tisdag 17 maj: Southampton 0-2 Liverpool
  • Söndag 22 maj: Liverpool 2-0 Wolves
  • Söndag 22 maj: Man City 2-0 Aston Villa

I dette scenario landar båda lagen på 92 poäng med 93-23 i målskillnad.

Skulle Liverpool vinna med 3-0 ikväll mot Aston Villa och Manchester City förlora mot Wolverhampton med 2-1 redan imorgon skulle det också vara helt lika inför de två avgörande omgångarna. 

Men vad händer om det blir helt lika?

Premier League har aldrig tidigare behövt avgöras med en extra match men det verkar högst troligt att det skulle spelas ett enkelmöte i samma upplägg som av en final där ligatiteln avgörs på neutral plan. 

Troligtvis på Wembley helgen den 4-5 juni, veckan efter Liverpool spelat Champions League-final i Paris. 

The Athletic menar dock att det inte är helt uteslutet att ett scenario skulle kunna leda till att lagen rentav delar titeln, men detta känns mindre troligt. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer