Spirit of Shankly rasar mot Uefa

Bild till nyheten Spirit of Shankly rasar mot Uefa
Som vi berättade om tidigare idag har Uefa släppt alla detaljer kring biljettfördelningen till Champions League-finalen. Och efter att Supporterorganisationen Spirit of Shankly initialt bara kommenterat det i korthet som "en tragisk lösning" har man nu utvecklat sitt missnöje med att öppet brev till Uefa.

– Liverpool är i Champions League-final igen. I Paris. Mot Real Madrid. Igen. (Precis som 1981, reds. anm). För varje supporter är en så här stor final ett klimax och den absoluta slutpunkten för en fantastiska resa. Men återigen blir det bara för några tusen stycken. Tiotusentals kommer inte få en chans. 

– Finalarenan tar 75.000 åskådare men de två lagen har inte ens fått 20.000 biljetter var. Det är med nöd och näppe att ens halva arenan kommer att bestå av lagens äkta fans. 

– Ni lottar även ut 12.000 biljetter för vem som helst att lägga beslag på, men även om du som supporter har tur med lotten här är det långt från säkert att du kommer att ha råd med din biljett. De "billigaste" startar på öven 700 kronor och de dyraste över 7.000. De flesta supportrar kommer tilldelas Kategori 3 som kostar över 2.000 kronor. 

– Resten av era biljetter kommer sedan att gå till vad ni kallar "Uefa-familjen" innehållande alla era sponsorer. 

– För bara fyra år sedan möttes Real Madrid och Liverpool i samma final. Sedan dess, genom en pandemi, har ändå era biljettintäkter ökat med 38%. Från cirka 32 miljoner till 44 miljoner per år. 

– När Super League gick i graven för lite mer än ett år sedan uttryckte er President, Aleksander Ceferin, att han inte kunde förstå klubbarna som drev på initiativet. Att han menade att de hade fått storhetsvansinne och att han var oförstående till att klubbarna ville ha mer pengar. Han formulerade det som; "Ni har redan massvis med pengar, ni är inte fattiga, men ändå vill ni ha mer och mer? Ni ser väl att era fans inte vill detta och ändå försöker ni er på det här?"

– Men du, Mr Ceferin, nu protesterar vi igen. Så får vi se om du bryr dig. Uefa har redan massvis med pengar. Ni är inte fattiga. Men ändå vill ni ha mer och mer och mer. 

– Även på andra plan har Uefa fullständigt ignorerat fansens önskan. Som i sitt nya upplägg av kommande klubblagsturneringar och de format man nu vill applicera. Vi fotbollsfans är uppriktigt sagt trötta och uppgivna över faktumet att vi behandlas på sättet vi gör. Vi är trötta på att sjunga fram vårt lag hela vägen till final för att sedan bli blåsta på konfekten av att få vara med. Vi är trötta på priser som gör att vi inte ens har råd om vi skulle fått chansen. 

– Det är dags att Uefa nu förstår att fotbollens styrka ligger hos alla supportrar. Inte i sponsoravtal med företag.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer