​Rapport: Derbykungen slog till igen!

Bild till nyheten ​Rapport: Derbykungen slog till igen!
Liverpool hade länge stora problem att bryta igenom ett lågt stående Everton-försvar, men inhoppande Luis Diaz och Divock Origi blev en energiinjektion som räckte till tre enorma poäng i titeljakten.

Matchbilden satte sig snabbt där Liverpool tog tag i bollen medan Everton sjönk djupt i sin 4-5-1-formation med fokus på snabba omställningar de få gånger de fick ett någorlunda kontrollerat bollinnehav.

Den första kvarten var relativt händelsefattig där Liverpool rullade mycket boll utan någon större framgång när det gäller att bryta igenom den blåa försvarsmuren.

De stora chanserna lyste med sin frånvaro, ett distansskott från Sadio Mané som gick tätt över var det farligaste Liverpool lyckades skapa på drygt 20 minuters spel.

Efter en halvtimmes spel fick Andy Robertson in ett hårt och lågt inlägg från sin vänsterkant till Diogo Jota som avslutade på en touch, bollen gick dock en bit utanför stolpen.

Everton hade i princip ingenting i offensiv väg men de stod rätt defensivt och tog därefter varje chans till att skapa speluppehåll och öka irritationen hos de rödklädda.

Det var rejält irriterat i slutet av halvleken när Richarlison gick i marken och ville få till ett avbrott för fjärde eller femte gången, men det gynnade gästerna som nöjt kunde vandra ut till pausvila vid ställningen 0-0.

Liverpool fortsatte att dominera bollinnehavet i den andra halvleken men skapade inte mer än ett gäng hörnor under den första kvarten efter paus samtidigt som Everton genom Anthony Gordon hotade lite mer på kontringar.

En timme in i matchen valde Jürgen Klopp att agera från bänken: Sadio Mané och Naby Keita fick lämna plats för Luis Diaz och Divock Origi.

I den 62:a minuten kom det så viktiga ledningsmålet för Liverpools del. Salah samspelade med Origi i straffområdet och hittade över till Robertson vid den bortre stolpen som nickade in 1-0.

1-0:

Salah kunde sånär utöka sitt lags ledning efter en hörnsituation som efter lite trassel slutade i ett volleyläge för anfallaren som dock sköt över från nära håll.

Liverpool fick självklart energi av sitt ledningsmål men det var uppenbart att Diaz kom in och bidrog med en genombrottskraft och kreativitet som tidigare hade saknats.

Mot slutet av matchen tryckte Everton upp laget i jakt på en kvittering och lyckades sätta lite tryck på Liverpool med någon fast situation och några inspel i straffområdet som tvingade de röda försvararna till inte helt bekväma rensningar.

I den 82:a minuten byttes Jordan Henderson in mot Diogo Jota.

Henderson var omedelbart involverad i ett mycket viktigt 2-0-mål: mittfältaren lyfte en höjdboll mot Diaz som drog till med en bicicleta som efter en studs i marken nådde Origi som nätade med huvudet.

2-0:

2-0-målet blev spiken i kistan som innebar en välförtjänt och viktig derbyseger för The Reds som nu återigen är en poäng bakom Manchester City i tabelltoppen.