Repris på EL-semifinalen 2016

Bild till nyheten Repris på EL-semifinalen 2016
Liverpool kan mot Villarreal kvalificera sig för en tredje Champions League-final under Jürgen Klopp och en fjärde europeisk cupfinal efter att även ha spelat Europa League-final i Basel 2016. Nästkommande veckors semifinalspel blir dessutom en repris på semifinalen som tog Klopps Liverpool till en första europeisk final.

Ja, där finns många kära återseenden från Europa League-våren när Liverpool och Jürgen Klopp nu förbereder sig för ett sista hinder innan man kan boka flygbiljetter till Paris och en tredje Champions League-final på bara fem år.

När Liverpool tog sig till Europa League-finalen 2016 var det nämligen just Villarreal som stod som semifinalmotståndare och det var sedan Villarreals nuvarande tränare, Unai Emery, som då tränade Sevilla som till slut vann finalen.

2016 inleddes semifinalspelet på bortaplan för The Reds och i Spanien blev det nederlag, 1-0, efter att Adrian Lopez gjort matchens enda mål i den 92:e minuten.

Liverpool stod dock för en fenomenal insats i returmötet och vann till slut med hela 3-0 och kunde boka sin plats till finalen i Basel.

Bruno Soriano gjorde självmål redan i 7:e minuten, vilket tände hoppet för Liverpool, och Daniel Sturridge och Adam Lallana säkrade sedan avancemanget med var sitt mål i andra halvlek.

Väl i finalen väntade sedan Sevilla, som då tränades av Unai Emery, och precis som den spanske tränaren visat under årets säsong är det en riktig cupspecialist vi har att göra med.

I Basel vann Sevilla med 3-1 och det var tredje säsongen i rad där Unai Emery ledde Sevilla till seger i UEFA:s 'andraturnering".

Fördel Klopp

Det är dessutom genom ännu en triumf i Europa League som Villarreal ens är med i årets Champions League. Laget besegrade Manchester United på straffar vid fjolårets turnering och gavs därmed en direktplats i årets huvudturnering.

Längs vägen mot semifinalen har man i slutspelet också slagit ut giganter som Juventus och Bayern München. Så Liverpool och Klopp är förvarande på vad som väntar.

Efter finalförlusten 2016 har Klopp och Emery gått upp mot varandra fyra gånger. Spanjoren tog över Arsenal och under åren där var det Klopp som tog tillbaka taktpinnen om den inbördes statistiken.

Första mötet under hösten 2018 slutade 1-1 men sen följde tre raka segrar för Liverpool.

Nu hoppas vi att ytterligare två positiva resultat väntar de kommande veckorna...