Rapport: Semifinalplatsen säkrad!

Bild till nyheten Rapport: Semifinalplatsen säkrad!
​Det blev en målglad tillställning på Anfield där ett kraftigt roterat Liverpoollag inte lyckades spela till sig ett bättre resultat än 3-3, men tack vare segern i Lissabon kan The Reds fira att de tagit sig till en Champions League-semifinal.

Liverpool stod för en något trevande start på matchen där det märktes att det var en startelva som inte var samspelt till max, men de tog ändå kommandot och var det lag som anfall mest frekvent. Benfica hotade dock med sina omställningar som vid ett tillfälle möjliggjorde ett avslut från Everton som gick precis utanför.

Precis som i bortamatchen tog Liverpool ledning på hörna och då som nu var det Ibrahima Konate som nätade! En perfekt slagen hörna från vänster signerad Kostas Tsimikas nådde Konate som distinkt satte bollen i mål vid målvaktens vänstra stolpe. Målet kom i minut 21.

Några få minuter senare hade Benfica en boll i nät genom Darwin Nunez, men det godkändes inte på grund av offside.

Efter en halvtimmes spel var Roberto Firmino mycket nära att utöka de rödas ledning efter ännu en hörna, men brassens nick mot öppen kasse täcktes i sista stund av Jan Vertonghen.

Istället för 2-0 till Liverpool blev det istället 1-1: ett motlägg precis framför straffområdet ledde till att bollen nådde fram till Goncalo Ramos som med ett distinkt avslut överlistade Alisson.

En snabb omställning från Liverpool i den 38:e minuten blev till ett superläge där Firmino och Diaz kom loss mot Benficas mål, Firmino valde att passa mot Diaz men en vilt hemjobbande Grimaldo lyckades med en glidtackling att rensa undan bollen precis framför fötterna på Diaz.

I halvlekens sista ordinarie minut drog Naby Keita till med ett stenhårt skott utifrån som gick precis utanför stolpen. Det var, bortsett från ett relativt tamt Gomez-skott, det sista som hände i målchansväg i halvleken och de båda lagen vandrade ut till pausvila vid likaläge.

Tio minuter in i den andra halvleken tog Liverpool ledningen på nytt. En misslyckad rensning nådde Diogo Jota som hittade Firmino vid den bortre stolpen och 2-1 i öppen kasse var ett faktum.

Direkt efter målen gjorde Jürgen Klopp tre byten där Henderson, Milner och Jota ersattes av Fabinho, Thiago och Mohamed Salah.

Firmino slog till igen i 65:e minuten. Anfallaren blev helt ren efter en perfekt inläggsfrispark av Tsimikas och satte säkert sitt andra mål för kvällen till 3-1. Efter målet fick Diaz lämna plats åt Sadio Mané.

Benfica hade inte mycket i offensiv väg i andra halvlek, men i den 73:e blev Yaremchuk frispelad med en längre djupledspass från halvplan och väl i straffområdet rundande han Alisson och satte 3-2.

Gästerna hade inget direkt tryck efter sitt reduceringsmål, men de lyckades skapa en chans efter en djupledspassning av Joao Mario som skulle innebära en kvittering till 3-3 genom den stekhete anfallaren Darwin Nunez.

Trots kvitteringen behövde Benfica två mål i matchens slutskede men de fick aldrig fart i någon sista offensiv push - de hade en boll i nät i sista sekunden men det vinkades av för offside - och istället kunde Liverpool spela av matchen på ett tryggt sätt och säkra en plats i semifinal.

Champions League kvartsfinal 2/2

Liverpool - Benfica 3-3 (1-1) Totalt: 6-4

Målen: 1-0: (21) Konate (Tsimikas), 1-1: (32) Ramos, 2-1: (55) Firmino (Jota), 3-1: (65) Firmino (Tsimikas), 3-2: (73) Yaremchuk (Everton), 3-3: (81) Nunez (Joao Mario)

Domare: Serdar Gözübüyük