– Våga gå för segern

Bild till nyheten – Våga gå för segern
Då står man här. Med kepsen i hand och en hel del ödmjukhet över faktumet att Jürgens mighty reds ännu en gång gjort det mer eller mindre omöjliga och därmed fått en att framstå som en idiot som pratade om att säsongen var över redan runt nyår. Men ska man nu ha fel, så får det gärna vara fel som innebär att Liverpool till slut ändå slåss om en ligatitel.

Liverpools säsong är redan alldeles fantastisk oavsett vad som händer under söndagen. Carabao Cup-pokalen står och skiner i prisskåpet och om bara en vecka väntar ett nytt besök på Wembley. På onsdag kan vi dessutom lösa ut en biljett till ännu en Champions League-semifinal.

Från att ha stått med ryggar mot repen förra säsongen är det nu ett Liverpool-lag som gör det Muhammed Ali lovade att göra mot George Foreman.

I’m gonna dance, I'm gonna dance, I’m gonna dance.

Liverpool av säsongen 21/22 har nämligen dansat fram på alla fronter. Landar det inte i ett ligaguld till slut är det inte för att vi inte har dansat. Det är, som ni kunde konstatera i vår stora sammanställning från i fredags, kanske bara för att Manchester City har dansat i dyrare skor. Och då får man kanske acceptera det.

Tittar man på spelschemat är det också en nästan bisarrt enkel avslutning som väntar för Pep Guardiolas manskap. Nu ska verkligen varje match spelas och vi vet att City tappat poäng mot lag som Crystal Palace och Southampton redan i år. Men Brighton, Leeds, Watford och Newcastle är alltså Citys nästa fyra. Med tre av dem på hemmaplan. Samtidigt går vi upp mot Champions League-jagande Man United och Spurs, nedflyttningskrigande lokalrivalen Everton och även Newcastle.

Med detta utgångsläge hoppas jag därför att vi ser ett Liverpool-lag som bestämt sig för att dansa och inte stå och avvakta som killarna i ett hörn på mellanstadiediscot. Lite för fega för att bjuda upp de söta tjejerna.

Inte ens Atletico Madrid med ett 5-5-0, cynism så det räcker och blir över och förmågan att spela försvarsspel i eget straffområde i 90 minuter mäktade med att nolla Manchester City i Champions League. Och tittar man på matcher där City gjort 1-0 har de sedan gått och vunnit… alla gånger.

Ska man ha chans att besegra Manchester City handlar det helt enkelt om att möta dem högre, visa våghalsighet genom att spela sitt eget spel och begära att få vara en del av showen och ta tag i bollen när chansen ges. Är det någon akilleshäl detta City-lag har så är det ju när motståndaren faktiskt frustrerar dem genom att inte ge dem taktpinnen de vill ha.

Ge samma mittfält chansen

Mot Benfica i Lissabon gavs Fabinho, Thiago och Naby Keita chansen att starta tillsammans för första gången någonsin i en tävlingsmatch för The Reds. Mot City hoppas jag att de får sin andra.

Jordan Henderson ska applåderas för extremt mycket han åstadkommit i den röda tröjan men tittar vi till prestationer den här säsongen så räcker han inte till i den här konkurrensen. Jag tycker det blir fel att argumentera kring att hans ledaregenskaper, lungor eller lugn skulle vara en grund till att ändå ha honom på planen idag.

Ledaregenskaper har vi så det räcker och blir över från massvis med andra spelare och vill vi ha lungor har Naby Keita en otrolig arbetskapacitet både offensivt och defensiv. Och ska vi ha ett lugn är det såklart Thiago, och ingen annan, som ska stå för det. När Jordan Henderson dessutom känner att han har något att bevisa brukar det mest bli pannkaka utifrån faktumet att han helt enkelt vill för mycket.

Våga nu, Klopp!

Det sägs ju att ingen minns en fegis och jag hoppas att Klopp därför väljer detta mer kreativa mittfält för att åka till Etihad och kräva att vi får vår del av possession-kakan och minst lika mycket som City dikterar villkoren för hur den här matchen ska spelas.

Det skulle också ge oss en helt annan speed i omställningsspelet och ett mittfält fyllt med fötter som kan hitta avgörande passningar till vår sylvassa fronttrio.

Både Luis Diaz och Sadio Mané värmde upp med mål i tisdags och jag förväntar mig att de tillsammans med Mohamed Salah formar samma front som då.

Mohamed Salahs form har diskuterats på senare tid men den som tar ut en startelva till Liverpools största match på flera år och överväger att inte inkludera lagets genomgående bästa spelare måste såklart ta sig en titt i spegeln och så snabbt som möjligt bara lägga sig platt och revidera.

Inför matchen har City en poäng mer än Liverpool och vid ett kryss så kvarstår ju tyvärr detta gap. Med de matcher som väntar har jag svårt att se Manchester City tappa den poäng de i så fall har tillgodo och jag vet i tusan om jag är beredd på att lägga våra gulddrömmar i händerna på att Brighton åker till Etihad och plockar poäng…

Nej, då dansar jag hellre en svårare dans själv och så får vi se om det bär eller brister. Vi har redan åkt och besegrat fotbollslag som Atletico Madrid, Milan, Inter och Benfica på bortaplan i Champions League. Vi är inne i en rekordsvit av vunna matcher på resande fot och vill vi ha en ärlig chans att vinna vår 20:e Premier League-titeln senare i maj så måste vi bärga alla tre poängen på Etihad.

När vi möttes i höstas var det ett decimerat Liverpool som stod som hemmalag mot City. James Milner vikarierade på högerbacken till förmån för Trent Alexander-Arnold och på mitten fick Jürgen Klopp lite på att Curtis Jones skulle stå för kreativiteten med Thiago skadad. Förutom att två så fantastiska fotbollsspelare är åter tillbaka i startelvan finns även Luis Diaz som extra krydda att tillgå offensivt.

Det vi kan ställa ut mot City är den bästa fotbollselva som en Liverpool-kapten någonsin kunnat leda ut till en match. Räcker det för att besegra Manchester City? Jag vet inte. Men vore det ett fruktansvärt tjänstefel att inte försöka.

Låt oss spänna fast oss för en sjuhelvetes holmgång och ge City den tuffaste utmaning de någonsin ställts inför. Det är det enda vi kan kräva. Och om vi kan leverera det, då kan detta gå hur bra som helst. 

Krönikörens startelva mot City:

Alisson; Trent, Matip, van Dijk, Robertson; Fabinho, Thiago, Keita; Salah, Mané, Diaz 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer