UEFA bekräftar nya ekonomiska regler

Bild till nyheten UEFA bekräftar nya ekonomiska regler
Financial Fair Play-reglerna kommer att ersättas med ett nytt regelverk, det meddelar UEFA.

Det har varit på tapeten under ett längre tag, men nu har UEFA bekräftat att de röstat igenom förslaget att ersätta Financial Fair Play-reglerna med vad de har valt att kalla Financial Sustainability and Club Licensing Regulations (FSCLR)

De nya reglerna bygger på tre grundpelare: soliditet, stabilitet och kostnadskontroll.

Kostnadskontroll ska uppnås genom den nya regeln som innebär att en klubbs totala kostnader för övergångar, löner och agentarvoden inte får överskrida 70 procent av deras totala intäkter. 

Soliditet ställs i fokus med hårdare krav på att klubbarna betalar sina skulder till skattemyndigheter, andra klubbar eller anställda i tid. UEFA kommer att granska klubbarna en gång i kvartalet och vara hårdare i sin bestraffning om betalningar inte sker i tid.

Stabilitet handlar om hur stora klubbarnas förluster får vara. Summan dubblas från 30 miljoner euro till 60 miljoner euro under en treårsperiod. 

UEFA meddelar också att de kommer ställa betydligt högre krav på klubbarna att balansera böckerna och minska skulderna. 

I de fall där en klubb bryter mot FSCLR kan de komma att straffas med poängavdrag eller gränser för hur många spelare de får ha i truppen. Det har också diskuterats att klubbar ska kunna relegeras från en UEFA-turnering till en annan, exempelvis från Champions League till Europa League, men detta har inte godkänts ännu.

Källa: The Athletic.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer