Senaste nytt inför Benfica

Bild till nyheten Senaste nytt inför Benfica
Jürgen Klopp och Virgil van Dijk har snackat upp tisdagens kvartsfinal mot Benfica. Här kan du se presskonferensen samt ta del av en textad sammanfattning.
Jürgen Klopp om vad som krävs mot Benfica:

– Jag tänker inte på att vi måste vara bättre (än mot Watford), jag tänker på att vi måste göra en topprestation, det är planen vi har inför alla matcher, men vi försöker alltid att bli bättre. 

– Benfica är ett av de bästa lagen i Portugal, denna säsong är de inte riktigt där de vill vara i ligan, men de har gått långt i Champions League. Vi känner till många spelare från ligor som Premier League och Bundesliga så det är helt klart ett riktigt bra lag.

– Vi måste vara riktigt bra.

Om tips från Luis Diaz:

– Han försökte, han pratade i tio minuter men jag förstod inte ett ord! Nej men med Vito och Pep Lijnders, Diogo och Luis så har vi tillräckligt med specialister på portugisisk fotboll, men vi har analyserat den här matchen på samma sätt som vanligt.

Om Mo Salahs kontraktsläge:

– Jag är nöjd med situationen, det finns ingenting nytt att säga. De avgörande parterna samtalar, det är det enda jag behöver.

Om skadeläget:

– Vi har en full trupp. Curtis hade en liten känning men allt är lugnt nu, Joel har inga problem, Trent har tränat i fyra-fem dagar nu så han är också redo.

Om lagets defensiv:

– Det är grunden för allt vi gör. Vi kommer aldrig att sluta prata om det, det ger oss stabiliteten som krävs för att vinna matcher. Man kan inte alltid göra många mål i matcherna, då måste det räcka att göra ett och ändå vinna.

– Som sagt, det är grunden för allt vi gör.

Om samtalet i Lissabon som blev starten på resan med Liverpool:

– Ja det förändrade mitt liv. Det var inte Mike Gordon jag pratade med, det var min agent. Han berättade om intresset. 

– Vi var helt inne i semesterkänslan, men det cirkulerade lite rykten och mina två söner snappar upp allting sådant, så jag hörde lite om det från dem.

– När vi satt där så ringde telefonen, jag svarade inte så ofta just då eftersom jag var med familjen, men det var min agent som, som även är min vän, som ringde. Han sa att Liverpool kallar och mina söner bara stirrade på mig och där och då visste jag vad de ville, Ulla gav tummen upp, det kändes bara rätt direkt från start.

Om tiden i klubben överträffat hans förväntningar:

– Jag hade älskat att säga att vi blev mästare 2019 också, men det blev vi inte. Jag hade älskat att säga att vi vann Champions League-finalen 2018 också, det hade varit härligt.

– Men jag bedömer inte min tid här på antalet titlar, det handlar om hur vi spelar och hur klubben utvecklas. Vi är en klubb i en bra situation, vad mer kan man önska. De omständigheterna ger en möjligheten att fokusera på fotbollen. 

Om att hjälpa spelarna mentalt:

– Jag vet inte om jag vill att de ska hålla lugnet, jag förstår vad du menar med fokus och allt sådant, men man behöver glädje också vilket inte är svårt med tanke på situationen vi befinner oss i.

– Mot slutet av säsongen är det lättare också. Vi är vana vid det här också, vi har ett punktligt schema, grabbarna gillar det. Vi har inga problem med det mentala, det är en drömsituation för oss. Nu är vi här, låt oss försöka få ut så mycket som möjligt av den.

Om vikten av mogna insatser:

– Det är otroligt viktigt, men det är inte allt som krävs. Om man kombinerar det med kvalitet, vilja, glädje, då är det perfekt. Man måste mogna som lag, det är ingenting man kan köpa. Det kommer med erfarenhet. När jag ser det i laget blir jag väldigt nöjd. 

– Det handlar om att förstå att man inte behöver rusa framåt när man leder med 1-0 i 85:e minuten, om båda ytterbackarna exempelvis löper in i straffområdet undrar man vad de gör där. Jag vill inte hålla tillbaka spelarna men jag vill att de ska tänka på rätt sätt, det var precis vad jag såg i lördags.

Om Benficas Darwin Nunez:

– Han är inte det enda hotet, de har ett bra lag, men han är en duktig anfallare. Ännu en från Uruguay, jag förstår inte hur de spelar tillsammans, han, Cavani och Suarez. Det är nog en utmaning att lösa det också. 

– Nej men han är en riktigt bra anfallare. Han startade inte deras senaste match, han kom in från bänken, så jag förväntar mig att han startar imorgon, då måste vi se till att han inte får så många bollar att jobba med.

– De har spelare som Rafa också, med bollen är han verkligen "wow!". Jag känner till Julian Weigl också, Joao Mario, de har mycket kvalitet och erfarenhet, Vertonghen, Otamendi. Men det är kvartsfinal i Champions League, det är så det ska vara, jag ser verkligen fram emot det.

Om Benficas spelstil:

– De är ett spelande lag. De spelar med offensiva ytterbackar, vilket visar att de är redo att ta risker. De öppnar upp sitt lag och får då också stora ytor att försvara, vilket vi måste försöka att utnyttja.

– Vi förväntar oss att de ska spela så iallafall. De har en mix av teknik, snabbhet och bra organisation. De tog sig vidare från gruppen, de är inte där de vill vara i ligan, men i Champions League har de överpresterat. De var inte favoriter i gruppen, de var inte favoriter mot Ajax, men de slog ut dem. De vet hur man får med sig ett resultat.

Om Salahs form:

– Han kanske inte har gjort mål från öppet spel på länge, han har gjort något straffmål, men det är inte så viktigt. Han är ett hot för de andra lagen, han drar till sig spelare när han får bollen, men det är en tuff period för honom, även för Sadio med de afrikanska mästerskapen.

– Det är helt normalt att man har lite upp- och nedgångar under en säsong. Vi ser honom varje dag på träning och på matcher, det finns ingenting att oroa sig över. 

Om damlagets titel:

– Grattis! Jag skickade en massa meddelanden igår. Jag har följt deras resultat och matcher, efter förra veckan stod det klart att de kunde säkra den med en poäng mot Bristol och de lyckades.

– Jag är väldigt glad för deras skull. Det är väldigt stort. Liverpool har under de senaste åren inte varit kända för att hantera damfotbollen på absolut bästa sätt, de åkte inte ur till The Championship utan anledning, men nu måste de bygga vidare på detta.

– Jag har träffat många av tjejerna under den senaste tiden. Det känns riktigt roligt, de är ett fantastiskt lag med en riktigt duktig tränare.

Det var allt från Jürgen Klopp. Virgil van Dijk tog över för att svara på frågor:

Om positionen de befinner sig i:

– Managern kanske redan har sagt det, men om någon skulle säga att vi skulle vara kvar i alla turneringar vid den här tidpunkten, och ha en full trupp, då hade vi absolut tagit det. 

– Vi vill njuta av läget, som spelare vill man spela matcher, det är fysiskt krävande, men vi kör på och jag njuter av varje stund.

Om tre insläppta mål på 13 matcher:

Journalisten frågade om han brydde sig om att det inte läggs lika mycket fokus på defensiven som offensiven i media.

– Inför landslagsuppehållet i januari så tänkte jag på det, jag tror att jag sa i en intervju att det kändes lite grann som att jag blev tagen för givet, jag kom tillbaka från en långtidsskada, men alla förväntade sig bara att jag skulle spela på som vanligt. 

– Men efter uppehållet slutade jag tänka på det, det kanske också har hjälpt mina prestationer. Vi gör det här tillsammans, vi alla har en roll att spela. Backlinjen plus Ali kan se olika ut, Caoimhin kom in i Ligacupfinalen och blev hjälte, Kostas på vänsterbacken, Ibou, Joe. Vi försvarar tillsammans.

Om att bortamålsregeln är borta:

– Förhoppningsvis kan vi vinna matchen, vi kommer inte tänka annorlunda för att regeln är borta. Det är som det är, oavsett vad vill vi få med oss ett bra resultat.

Om den högt stående backlinjen:

– Vi pratar mycket, vi har jobbat med det sedan jag kom till klubben. Nu har det uppmärksammats mer, men under de senaste säsongerna har vi spelat med en hög backlinje.

– Vi spelar inte för att ställa spelare offside, men om man kan göra det så är det en fördel. Den här och förra säsongen har linjemännen väntat lite med att höja flaggan så det kan se ut som att vi släpper till chanser men så är det egentligen offside.

– Den regeln borde de ta bort. 

Om att möta Mané i VM:

– Jag ringde honom efter att han kvalade in och gratulerade honom. Vi skämtade om att vi skulle hamna i samma grupp och det hände. Det kommer att bli tufft, de är mästare i Afrika, de har fantastiska spelare precis som oss, det kommer att bli tufft.

– Matchen spelas klockan elva, jag vet inte vem som beslutade att en match ska spelas då om jag ska vara ärlig, men ja det kommer att bli tufft, vi har mycket respekt för Senegal och för det de har uppnått.

Om att behålla fokus:

– Vi tar det match för match. Managern säger det hela tiden, men det är verkligen så. Man kan inte fokusera på en kommande match innan man har spelat den som är närmast. 

– Personligen har jag inga svårigheter med att fokusera på det hela match för match.

Om laget har blivit bättre på att hantera avgörande lägen:

– Vi är definitivt mer erfarna. Vi har varit i de här situationerna förut, men man kan bara påverka den match som väntar härnäst. Det är det enda vi kan fokusera på. 

– Vi vill göra den här säsongen till en oförglömlig sådan. Som klubb, det vi gör i Liverpool just nu, det bör ingen ta för givet. Som grupp är vi stabila, vi har en bra trupp, en bra manager, vi ska göra allt för att lyckas, om vi inte lyckas försöker vi igen nästa säsong.

Om Luis Van Gaal:

Van Gaal (Nederländernas förbundskapten) berättade nyligen att han är sjuk i prostatacancer.

– Jag blev chockad när jag hörde intervjun. Han ska släppa en film snart så jag var intresserad av att se vad han hade att säga, men det kom som en chock. Jag skrev till honom efteråt, jag sa att han nog inte är den typ av person som behöver så mycket sympati, men jag sa att vi kommer att finnas där för honom när han behöver det. 

– Förhoppningsvis kan vi genomföra ett VM som man aldrig kan glömma.

Om pressen av att vara favoriter:

– De är med bland de åtta sista lagen i Champions League. Man kan säga att det är en av de enklare lottningarna, men de är där de är av en anledning. Det kommer att bli tufft imorgon. 

– Jag såg matchen mot Barcelona, vi har analyserat dem, vi måste visa dem respekt. Det kommer att bli tufft. Ni på utsidan kan tänka vad ni vill, men för oss blir det en tuff utmaning.

Om att få fira titlar med supportrarna:

Journalisten frågade om de motiveras extra mycket att ta hem titlar i och med att de inte kunde fira tillsammans med supportrarna förra gången.

– Jag vet inte, vi är fortfarande en poäng bakom Man City så de är i förarsätet där. Vi kommer att ge allt, förhoppningsvis kan vi fira tillsammans med supportrarna när säsongen är över.

Om att kunna njuta av situationen:

Journalisten frågade om de aldrig blir rädda att förlora det de har byggt upp den här säsongen.

– Nej, i den här situationen vi befinner oss i nu, vi är kvar i alla turneringar, vi spelar bra, vi har chansen att vinna titlar, vi går bara för det. 

– När det gäller supportrarna, det var en tidig avspark senast, men det kanske fanns en känsla av att vi har någonting att förlora - vi behöver att alla ger allt, även supportrarna. Njut av resan.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer