Ett nytt radarpar har fötts

Bild till nyheten Ett nytt radarpar har fötts
När Liverpool besegrade Nottingham Forest i FA-cupens kvartsfinal i söndags kom matchens enda mål genom att Kostas Tsimikas hittade Diogo Jota i boxen – något den grekiska vänsterbacken gör titt som tätt.

Med 77 skapade målchanser i Premier League är Trent Alexander-Arnold den mest kreativa spelaren i hela ligan. Bruno Fernandes skuggar visserligen på 76 chanser, men att som ytterback diktera spelet på detta sätt är anmärkningsvärt. 

Andy Robertson har också visat under säsongen att han skapar målchanser frekvent från sin vänsterkant och så sent som vid matchen mot Arsenal noterade han sin 50:e assist för Liverpool sedan han anslöt från Hull 2017. 

Det är dock inte bara de ordinarie ytterbackarna som är offensivt kreativa. Kostas Tsimikas formligen flyger fram på sin vänsterkant när han får chansen att vikariera och framförallt så har han utvecklat ett enastående samarbete med Diogo Jota. 

Det är statistikern Andrew Beasley som tagit fram siffror på vilka kombinationer som leder till flest klara målchanser i Liverpool-laget och där är duon Tsimikas-Jota trea. Men på klart färre minuter än övriga. 

Trent Alexander-Arnold har satt upp Sadio Mané för hela nio stycken "klara målchanser" (där typiskt frilägen mot målvakten räknas in) och den duon är därmed de som flest gånger kombinerat sig fram.

Sadio Mané är även involverad i den näst mest producerande duon när det kommer till klara målchanser, då han öppnat upp för åtta lägen åt egyptiern. 

Trea på listan är dock Kostas Tsimikas och Diogo Jota där den grekiska vänsterbacken levererat ett fritt målchansläge till portugisen sex gånger.

Ser man till minuterna man spelat tillsammans är detta dock den mest effektiva duon där Kostas Tsimikas sätter Diogo Jota i ett friläge en gång var 139:e minut. I kombinationen mellan Trent och Mané tar det 255 minuter mellan chanserna och för Mané och Salah hela 336.

Diogo Jota och Kostas Tsimikas har båda varit positiva utropstecken under en framgångsrik säsong för Liverpool och frågan som börjat diskuteras i media är om den 25-årige vänsterbacken är bekväm med rollen som vikarie till Andy Robertson när han med sin imponerande säsong i ryggen säkerligen kunnat ta en startplats i flera etablerade lag i Europa. 

Enligt den grekiske journalisten Giannis Chorianopoulos, som intervjuades av LFC Transfer Room förra veckan, är det dock "noll risk" att Tsimikas lämnar Liverpool i sommar.

Källor: Andrew Beasley, This Is Anfield


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer