Fimpar Financial Fair Play

Bild till nyheten Fimpar Financial Fair Play
Kritiken har under flera år varit hård mot UEFA:s upplägg av "Financial Fair Play" där genvägarna verkar ha varit många för att komma undan med högst tvivelaktiga metoder för anskaffning av ekonomiska muskler. Nu skrotar man det gamla systemet och förbereder för att introducera ett nytt upplägg.

Det är New York Times som meddelar att UEFA kommer att implementera ett nytt ekonomiskt regelverk och att det gamla Financial Fair Play går i graven. 

Röster har under flera år höjts för ett lönetak, men europeisk lagstiftning sätter stopp för en sådan lösning. 

Däremot kommer det nya upplägget innebära att en klubb aldrig får använda mer än 70% av sin totala omsättning på driften av laget. Du kan alltså maximalt lägga 70% av dina intäkter på exempelvis spelarköp och löner. 

Kritiken mot detta förslag är att det genast gynnar de klubbar som redan är rika och omsätter stora pengar. Då de därmed får ett klart större manöverutrymme än klubbar med lägre omsättning. 

Ska implementeras över tre år

Det nya systemet ska implementeras över tre år där klubbarna under första året får använda hela 90% av intäkterna innan det år två ska vara ner på 80% och år tre vara nere på de 70% som ska gälla framgent. Det ger klubbarna en chans att styra sig framåt utan att behöva omförhandla aktuella kontrakt. 

Klubbarna kan också söka en dispens på upp till cirka 100 miljoner per säsong om man kan visa att klubbens drift och ekonomi i övriga är sund och hållbar. 

Förslaget väntas röstas igenom vid ett UEFA-möte den 7 april och på straffskalan om man bryter mot föreskrifterna finns bland annat böter, poängstraff och även uteslutande ur turneringar. Man ska även införa möjligheten att degradera lag i UEFA-turneringar istället för att helt utesluta dem. Du kan exempelvis degraderas till Europa League från Champions League istället för att uteslutas helt beroende på vilken typ av brott du gjort dig skyldig till. 


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer