– Nästan mirakulöst bra start

Bild till nyheten – Nästan mirakulöst bra start
Luis Diaz har acklimatiserat sig på rekordtid i ett Liverpool-lag som just nu anfaller på tre olika fronter med drömmar om en historisk kvadrupel. Och i en exklusiv intervju med Sky Sports konstaterar Jürgen Klopp att Luis Diaz start på sin Liverpool-tid nästan varit mirakulöst bra.

– När du värvar någon förväntar du dig inga mirakel direkt. Men i ärlighetens namn är det nästan mirakel han har levererat, konstaterar Klopp till Sky Sports när de sätter sig ner för att prata om Luis Diaz första tid i klubben. 

Han är också tydlig med att det generellt ska vara ännu mindre förväntningar på någon som ansluter i januari. 

– Jag tror jag pratar för alla tränare när jag säger att man helst inte värvar i januari. Visst, får du en bra chans tar du den då. Men optimalt så hade du kanske värvat redan innan säsongen istället. 

Samtidigt som Luis Diaz såklart spelat sin roll i att anpassa sig på rekordtid vill Klopp också passa på att understryka att hela teamet runt nyförvärven måste berömmas för sättet de uppenbarligen scoutat fram hur Diaz kvaliteter skulle passa in i laget. 

– Du värvar absolut en spelare för deras talang och kvalitet. Sättet de spelar sin fotboll på. Men med Diaz, och med många andra vi värvat, har vi också försökt se bortom den potential de visat fram till nu. Där vi ser möjligheten att spelaren blir ännu bättre i vår miljö. 

– Med Luis var det exakt så också. Vi kände direkt att det här var en spelare som skulle kunna passa in och växa hos oss. Han har kunnat komma rakt in och spela sitt spel och ändå få ut maximalt av det, framhäver Klopp. 

Statistiska underlaget visade potentialen

Inför intervjun med Klopp hade Sky Sports även sammanställt data från Al Abacus, en dataleverantör av statistik som grundats av Ramm Mylvaganam. Mylvaganam har tidigare grundat ProZone som var bland de första med analytisk data redan 1998 – och ett företag där bland annat Liverpools sportchef, Michael Edwards, skolats. 

Enligt Andy Forrester, som idag arbetar för Al Abacus, var det uppenbart att Liverpool gjort en noggrann hemläxa på Diaz.

– Redan innan han flyttade till Liverpool visade våra modeller att han borde kunna få en kanonstart. Alla förutsättningar fanns där. Dels likheter mellan hur Liverpool och Porto spelar man också att han har egenskaper som Liverpool värdesätter högt. Det handlade exempelvis om att hålla bolltempo, sätta hög press och så vidare, förklarar Forrester.

– Diaz presspel var till och med bättre än Sadio Manés enligt vår modell. Det var nästan på Roberto Firminos nivå. Som är bland de bästa av alla. 

Detta var såklart också analyser som Jürgen Klopp hade tagit del av. 

– Som sagt, vi såg direkt att han skulle passa in. Det handlade nästan bara om ifall han var redo för det mentalt. Kommer du till en ny miljö med nya förutsättningar kan pressen påverka din prestation. Det kan inte läsas in i analysen alltid. 

Men Luis Diaz verkar ha hittat rätt på alla plan. I en tidigare intervju med Klopp har tränaren konstaterat att Diaz redan hänger mycket med Harvey Elliott. Hur de kommunicerar förstår dock inte tysken eftersom Diaz inte kan engelska och Harvey Elliott inte kan spanska. Det gör samtidigt att Klopp ser ännu mer potential för Diaz när han är helt anpassad för att ta snabbare taktiska direktiv med. 

– Där är såklart den uppenbara barriären. Jag pratar inte spanska och han inte engelska. Jag lär tyvärr inte lära mig spanska så det är när han utvecklat sin engelska mer vi kan jobba på andra detaljer. Vi översätter såklart det mesta till honom men det finns alltid delar som försvinner i kommunikationen. 

– När vi får sommarens försäsong kommer förhoppningsvis hans engelska vara bättre men vi får också tid att arbeta med detaljerna på ett helt annat sätt, summerar Klopp. 

För just nu är det mer eller mindre två matcher varje vecka resten av säsongen som gäller. Och för Liverpool handlar det bara om att ha spelare redo fysiskt och mentalt till varje match och Klopp tror mycket väl att Luis Diaz har en nyckelroll att spela. 

– Han har varit fantastisk. Men vi har bara sett ett smakprov. Det finns mycket mer för Luis att bidra med, avslutar Klopp. 


18 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer