Frågan om fem byten är tillbaka på agendan

Bild till nyheten Frågan om fem byten är tillbaka på agendan
Jürgen Klopp kan få sin önskan uppfylld om fem avbytare i ligaspelet till nästa säsong.

Frågan har stötts och blötts ända sedan förra sommaren och Liverpoolmanagern har vid åtskilliga tillfällen uttryckt sin frustration över att klubbarna i världens bästa liga inte får använda sig av fem inhoppare, när alla andra ligor – inklusive Champions League – gör det.

Klopp poängterar att coronaläget i kombination med det hektiska spelschemat gör det helt nödvändigt med extra avbytare för att spelarna ska få tillräckligt med återhämtning och att tränarna i sin tur kan ställa det bästa laget på benen så ofta som möjligt.

– Vi spelar söndag, onsdag, lördag och tisdag. Det är ett fruktansvärt matchprogram. Om vi kan förändra (rotera) så gör vi det. Om inte så är det helt avgörande att vi ändrar till fem avbytare i fortsättningen, sa tysken när han fick frågan på presskonferens den gångna veckan.

Motståndarna argumenterar å sin sida att fem avbytare ger toppklubbarna en orättvis fördel, då de redan har bredare trupper och bättre spelare att välja bland på bänken.

Så sent som i oktober ifjol uppmanade IFAB, som ytterst ansvarar för fotbollens regelverk, att fem avbytare skulle införas permanent.

Enligt Daily Mail har nu modellen med fem avbytare fått starkt stöd av spelarföreningen PFA och frågan kommer tillbaka på tapeten i juni när PL-klubbarna ska träffas för att dryfta och rösta i frågan. 

Redan i morgon, tisdag, ska kaptenerna för de 20 lagen diskutera frågan på nytt, rapporterar tidningen. 

Ett förslag måste ha 14 eller fler röster för att godkännas. Förra gången röstade tio för och tio emot. Man är alltså beroende av att några av klubbarna har ändrat uppfattning.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer