​Rapport: Säker bortaseger!

Bild till nyheten ​Rapport: Säker bortaseger!
Liverpool bjöd inte på någon bländande fotboll på Amex Stadium, men genom mål av Luis Diaz och Mohamed Salah gjorde de tillräckligt för att säkra de så viktiga tre poängen i den pågående jakten på Manchester City i tabelltoppen.

Det var Brighton som tog initiativet i matchen direkt efter avspark och tvingade Liverpool till mestadels försvarsspel under de inledande minuterna.

Liverpool skapade sin första målchans åtta minuter in i matchen när Trent Alexander-Arnold hittade fram till Mohamed Salah till höger som i sin tur slog ett lågt inlägg mot en framrusande Sadio Mané vid den första stolpen, senegalesens avslut räddades dock ut till hörna.

Den första kvarten var inget vidare ur ett Liverpoolperspektiv, de saknades allt för ofta både tempo, kreativitet och kvalitet i anfallsförsöken.

I den 20:e minuten slog Liverpool plötsligt till: Joel Matip drev fram med bollen, noterade en djupledslöpning från Luis Diaz, slog en väl avvägd boll mot colombianen som precis hann nicka den i mål bakom den utrusande Brightonmålvakten Sanchez. Diaz fick en rejäl smäll i samband med målnicken, men tog sig tillslut upp på benen och kunde fortsätta. Sanchez ska nog skatta sig lyckligt lottad som fick vara kvar på planen.

0-1:

Efter ledningsmålet tog The Reds ett hårt grepp om matchen och satte tryck på Brighton, det resulterade dock inte i något ytterligare mål innan paus så när de båda lagen vandrade ut till sina respektive omklädningsrum var ställningen fortsatt Brighton 0 och Liverpool 1.

Redan i den första minuten av den andra halvleken fick Trossard ett jätteläge att kvittera för sitt Brighton men hans avslut gick högt över. De rödklädda blev rasande på Mike Dean som missade en hands på Neil Maupay som var den som hittade fram med en passning till Trossard.

Ex-röde Adam Lallana, som blev inbytt i paus, tvingades kasta in handduken redan efter fem minuter på planen. Pascal Gross ersatte.

I den 57:e minuten var Liverpool en ribbträff från att utöka sin ledning. Salah lyckades, omringad av en drös gulklädda försvarare, få iväg ett skott i straffområdet, ett skott som träffade ett täckande ben och gick i en båge över Sanchez som dock räddades av ribban.

Några få minuter senare skulle Salah få en ny chans: Naby Keita avlossade ett skott som täcktes med handen av Bissouma och Mike Dean pekade snabbt på straffpunkten. "The Egyptian King" klev fram från elva meter och dunkade in de rödas andra mål!

0-2:

En stund efter målet satte sig Salah ned i gräset och behövde behandling av den medicinska staben, det såg inte särskilt allvarligt ut men Klopp valde att ersätta honom med Diogo Jota. Dessutom ersattes Naby Keita av Thiago.

Det var inget jättehögt tempo i matchen efter Liverpools andra mål, Brighton lyckades inte få till något tryck mot Alisson medan Liverpool inte hade några problem att lugna ned spelet och behålla bollen inom laget när de hade den.

Med fyra minuter kvar av matchen fick Jordan Henderson lämna plats åt James Milner.

I den 89:e minuten testades Alisson på allvar för första gången i matchen. Danny Welbeck nådde först på ett inlägg från vänster och avslutade från nära håll, han fick dock inte någon utdelning då Alisson stod för en fin reflexräddning.

Liverpool borde ha gjort 3-0 när Luis Diaz och Diogo Jota kom loss i en snabb kontring, Diaz höll dock i bollen något för länge vilket tillät en gulklädd att hinna hem och täcka passningen mot portugisen som hade öppet mål framför sig.