Storstädar truppen i sommar?

Bild till nyheten Storstädar truppen i sommar?
Jürgen Klopp har under de senaste veckorna hyllat Liverpools truppbredd och managern har pratat om den både bredaste och starkaste truppen sedan han anslöt till klubben 2015. Men med utgående kontrakt och spelare som inte får den speltid de önskar kan Liverpool behöva rensa en del i truppen i sommar.

Liverpool har redan vunnit Carabao Cup och den engelska mediakåren skriver gärna upp klubbens chanser att utmana om en historisk kvadrupel då man dessutom har häng på Manchester City i toppen av Premier League och är klara för kvartsfinal av både Champions League och FA-cupen. 

En av anledningarna till att Liverpool orkat anfalla på fyra fronter den här säsongen stavas truppbredd. En spelare som Takumi Minamino till exempel har i det närmsta inte fått speltid i ligan men har ändå bidragit med smått fantastiska nio mål under säsongen. Och det finns fler spelare som kommit in och avlastat med den äran. 

Men med utgående kontrakt och att speltiden kanske ändå till syvende och sist blivit för liten för en del spelare finns det en stor sannolikhet att Liverpool ändå gör en större inventering av truppen i sommar och städar ut ett par spelare. 

Här är spelarna som kan komma att lämna Liverpool i sommar:

James Milner

Har ett kontrakt som går ut i sommar men enligt flera källor förs det diskussioner om en förlängning med ett år. 36-åringen fyller fortfarande en nyttig roll med sin enorma rutin och flexibiliteten av att kunna spela på flera positioner. Kom exempelvis in i finalen mot Chelsea och satte sin straff – för att några dagar senare vikariera för Trent som högerback mot Norwich i FA-cupen. Men vill han kanske göra en sista säsong i ett lag där han får mer speltid istället?

Adrian

Ytterligare en spelare vars kontrakt går ut i sommar och med Kelleher som given tvåa bakom Alisson är det svårt att se Adrian få förlängt igen. Pitaluga växer dessutom där bakom och med sina 35 år kanske Adrian ändå överväger en flytt hem till Spanien istället för att bara spendera tid på träningsfältet i Liverpool?

Loris Karius

Också en spelare vars kontrakt går ut och här kan vi nog till 110% konstatera att flyttfirman står redo samma dag som kontraktet löper ut. Har inte varit en del av Liverpools planer sedan Champions League-finalen mot Real Madrid 2018. 

Joe Gomez

Efter att ha delat ansvaret med Joel Matip tidigare säsonger om att spela bredvid Virgil van Dijk har Joe Gomez nu helt förlorat den kampen. Dessutom har Ibrahima Konaté kommit in från Leipzig och även han gått före i turordningen. Kan Joe Gomez studsa tillbaka i sommar, eller måste han se sig om en ny klubb för mer speltid? Har potentialen att vara landslagsspelare för England men skadorna har hållit honom tillbaka. Samtidigt bara 24 år och i rätt miljö kan han säkert blomma ut igen. Vid en försäljning lär dock Liverpool vilja ha bra betalt. 

Takumi Minamino

Som tidigare nämnt en spelare som verkligen levererat när han fått chansen under säsongen. Men när Salah och Mané var på Afrikanska Mästerskapen var han till och med bakom Oxlade-Chamberlain i turordningen för de offensiva positionerna i ligaspelet. Nöjer sig japanen med den rollen en säsong till? Troligen vill han spela mer regelbundet och efter sina insatser den här säsongen bör inte Liverpool stå i vägen för honom om en flytt blir aktuell. 

Divock Origi

Har även han kommit in och gjort avgörande insatser och mål. 1-0 mot Wolves i vintras kan ha betytt två extra poäng som blir livsviktiga i kampen mot City i vår. Men speltiden har blivit mindre och mindre för kultspelaren från 18/19 och får han chansen att lämna i sommar och spelar regelbundet i höst kan han även vara aktuell för en plats i Belgiens VM-lag, något han säkert har med när han smider sina framtidsplaner. 

Alex Oxlade-Chamberlain

Med ett kontrakt som går ut nästa sommar måste Liverpool antagligen bestämma sig för att antingen förnya det eller sälja 28-åringen i sommar. Avlastade Mané och Salah i offensiven under januari och satte dessutom dit ett par mål, men samtidigt har Oxlade haft svårt att ta en ordinarie tröja och få rytm i sina prestationer och insatser. Fostrad i Southampton och den typen av mittenlag i Premier League känns kanske mer som mittfältarens nivå just nu. 

Ben Davies

Ja, han tillhör faktiskt Liverpool fortfarande. Kom in förra januari för att släcka branden i Liverpools mittförsvar men visade sig inte vara bra nog för att få förtroendet en enda gång. Är nu på lån i Sheffield United där han gör det bra och det mest troliga är att en övergång till ett lag på övre halvan av Championship blir verklighet i sommar. 

Nat Phillips

Blev, istället för Ben Davies, den som verkligen klev in och bidrog till att stabilisera Liverpools mittförsvar förra säsongen och även om han fått speltid på San Siro - och skickat upp Zlatan Ibrahimovic på läktaren - denna säsongen har han i konkurrens med de ordinarie mittbackarna inte haft en chans att få speltid. Är i Bournemouth sedan januarifönstret och redan då var Liverpool beredda att genomföra en permanent försäljning. Något man lär titta på igen i sommar. 

Neco Williams

Formligen flyger fram i Fulham och har redan blivit en omskriven stjärna på Craven Cottage. Högerbacken gör både mål och assist och Londonlaget går också som tåget mot ett avancemang till Premier League. Visar med sina insatser i Fulham att han är bra nog för att spela i ett lag som håller Premier League-klass men har samtidigt en nästan omöjlig situation i Liverpool där han konkurrerar med världens bästa högerback. Liverpool kan säkerligen överväga att låta Neco stanna på lån i ett lag som Fulham i Premier League nästa säsong för att se hur han sköter sig där under 38 omgångar, innan man tar ett definitivt beslut. Samtidigt blir det svårt att stoppa walesaren från att lämna permanent om där kommer in bra erbjudanden. 

Sheyi Ojo och Ben Woodburn

De hade ni kanske glömt, eller? Men jodå, Ojo och Woodburn är kvar på Liverpools lönelista även om ingen av dem har en framtid hos The Reds. Woodburns kontrakt går ut i sommar och lär då lämna medan Ojo kan behöva gå på lån ytterligare en vända innan hans tid väl rinner ut. Ojo har inte spelat för Liverpool på fem år och är för närvarande på lån hos Millwall. 

Stjärnor i kniviga kontraktssituationer

Precis som med Oxlade-Chamberlain sitter Sadio Mané, Mohamed Salah och Naby Keita på utgående kontrakt nästa sommar, 2023. Med tanke på situationer som uppstått med både Emre Can och Gini Wijnaldum när de gått in på sina sista år samtidigt som de varit ordinarie delar av a-laget lär Liverpool vilja undvika att detta händer med nyckelspelare av denna digniteten. Naby Keita har äntligen haft en säsong med färre skador och flera fina insatser men frågan kvarstår om Jürgen Klopp litar tillräckligt på mittfältaren både när det kommer till det fotbollsmässiga och sen även det fysiska för att erbjuda en lång förlängning? 

För spelare som Sadio Mané och Mohamed Salah måste antingen nya kontrakt skrivas eller så måste spelarna säljas för att inte riskera en rejäl värdeminskning. Med Luis Diaz in och en Diogo Jota som funnit sig helt till rätta skulle detta kunna öppna dörren för att en av spelarna lämnar, men minst en av dem måste man troligen göra allt man kan för att signa upp på ett långt kontrakt. 

Vilka ser du lämna Liverpool? Och vilka borde Liverpool skriva nya kontrakt med?

Logga in och kommentera!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer