I fint sällskap på "målvaktsväggen"

Bild till nyheten I fint sällskap på "målvaktsväggen"
Nu har Caoimhin Kelleher fått sin självklara plats på berömda "Goalkeeping Wall". Men känner du till de 13 övriga målvaktsfantomerna som vunnit titlar för klubben?

Den 23-årige irländaren blev stor hjälte när Liverpool plockade hem sin nionde ligacuptriumf mot Chelsea i söndags och redan finns han avbildad bland de  andra mästarmålvakterna på den så kallade "Goalkeeping Wall" på AXA Training Centre i Kirby.

Kelleher blev därmed nummer 14. De 13 tidigare som porträtterats är från vänster till höger:

* Bilden ovan är alltså tagen innan Kelleher avbildades. Hans nuna återfinns numera mellan David James och Tommy Lawrence. 

Ray Clemence

Vann fem ligatitlar och tre Europacup-titlar mellan 1973-1981 och betraktas av de allra flesta som den störste någonsin. Också den målvakt som gjort flest matcher i klubbens historia (665 varav 323 clean sheets)

Pepe Reina

Den populäre spanjoren vann FA-cupen och Ligacupen och även tre Premier League Golden Glove.

Cyril Sidlow

Walesaren vann bara en trofé, men den största av alla: det första ligamästerskapet efter andra världskriget 1946/47.

Bruce Grobbelaar

13 titlar på 13 säsonger, inkluderat sex ligatitlar och en Europacup. "Jungle Man" räknas som en av de främsta med sin kattlika spelstil, även om han hade  begränsningar i luftrummet.

Bill Perkins

Keepern som startade alltihop och vann klubbens första ligatiteln 1900/01. Ansågs vara en av de mest fysiska under en tid då målvakterna sällan erbjöds skydd från domarna.

Elisha Scott

Nordirländaren spelade 21 säsonger på Anfield och vann ligatitlar 1921/22 och 1922/23. Vaktade buren i 468 matcher, vilket bara överträffas av Clemence och Grobbelaar. En av klubbens allra första superstjärnor.

Alisson

Redan betraktad som en av de största efter segrarna i Champions League och Premier League och utmärkelser som världens bästa målvakt. Mer är att vänta!

David James

Vann visserligen bara en titel med klubben (Ligacupen 1995) men hade alla förutsättningar att bli en av de bästa. Hade sedan en lång karriär i bland annat Aston Villa, West Ham, Man City, Portsmouth och för England.

Tommy Lawrence

Känd som "The Flying Pig" (Den flygande grisen) på den tiden då smeknamnen var lite coolare. Keeper under Bill Shanklys framgångsera på 60-talet och vann bland annat två ligatitlar och den allra första FA-cupsegern 1965.

Adrian

Bara vunnit en en titel från start, men precis som Kelleher blev spanjoren stor hjälte i straffdramat mot Chelsea i finalen av UEFA Super Cup 2019 då han räddade Tammy Abrahams straff.

Jerzy Dudek

Hjälten från den mirakulösa Champions League-segern mot AC Milan i Istanbul 2005. Polackens otroliga dubbelräddning från Shevchenko i förlängningen betraktas som en av de bästa någonsin. Vann även Ligacupen 2003.

Sander Westerveld

Nederländarens fem troféer kom under en och samma säsong 2000/01 då han var keeper i Gerard Houlliers berömda lag som vann trippeln. Vann sedan även Charity Shield och Super Cup. Ersattes av Dudek strax efter.

Sam Hardy

Känd som "Silent Sam" (Tyste Sam) efter en av dåtidens berömda stumfilmsskådespelare. Sågs ofta ta en cigg i smyg efter matcherna. Ihågkommen som en av de första stjärnorna i klubbens tidiga historia och vann ligatiteln 1905/06.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer