Bekräftat: Ryska klubb- och landslag utesluts

Bild till nyheten Bekräftat: Ryska klubb- och landslag utesluts
Efter att FIFA och UEFA fick rejäl kritik mot att ryska klubb- och landslag skulle få fortsätta tävla i deras turneringar så länge de spelade på neutral plan har man nu backat och istället bekräftat att samtliga lag utesluts tills vidare.

FIFA och UEFA har under måndagskvällen ändrat sig i förhållande till hur ryska klubb- och landslagsdeltagande i deras turneringar och tillsvidare utesluts alla ryska lag från spel. Det initiala beslutet var att lagen skulle få fortsätta delta men från neutral plan och som "Fotbollsunionen Ryssland" istället för under landets officiella flagg. Något länder och förbund dock snabbt vägrade acceptera. 

I samband med det nya uttalandet meddelar UEFA samtidigt att man river sponsorkontraktet med ryska Gazprom, vilket uppges vara värt närmre 400 miljoner årligen. 

Beskedet gäller "tillsvidare" men FIFA har en förhoppning att "fotbollens förenande kraft" ska kunna innebära att Ryssland är en del av världsfotbollen inom en inte allt för avlägsen framtid. 

Bland de ryska klubblagen är Spartak Moskva kvar i Europa League, där man är lottade att möta RB Leipzig. Av rapporter att döma under kvällen kommer Leipzig att gå vidare på WO.

Samma situation gäller i herrarnas VM Play Off där Ryssland därmed inte får möta Polen om en plats i en Play Off-final där Sverige eller Tjeckien sedan skulle vänta. Här återstår också att se exakt hur situationen hanteras men även här gör rapporterna gällande att Polen går direkt till finalen. 

På damsidan är Sverige också lottade att möta Ryssland i sommarens EM-slutspel. Här pratas det om att Portugal kan komma att ersätta Ryssland. 


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer