Senaste nytt inför finalen

Bild till nyheten Senaste nytt inför finalen
Pep Lijnders och Jordan Henderson har snackat upp söndagens Ligacupfinal mot Chelsea. Här kan du se presskonferensen samt ta del av en textad sammanfattning.
Lijnders om Jota och Firmino:

– Bobby kommer inte vara tillgänglig i finalen, men vi hoppas att snart ska vara tillbaka, han är viktigt för vårt spel. Han jobbar stenhårt för att komma tillbaka snabbt.

– Jota har inte fått några bakslag på den träning han gjort, vilket är ett bra tecken, han är inte helt borträknad men det är fortfarande en utmaning.

Om situationen i Ukraina och flytten av CL-finalen:

– Det som händer just nu är hemskt. Det är en mycket allvarlig situation och jag känner att jag som fotbollsstränare sittandes inför sportjournalister, det är inte rätt tid att prata om min personliga åsikt i frågan, det känns inte rätt. Vad jag kan säga är att jag är en far, bror, son, jag är människa, så vi tänker på alla människor där.

– Det är en läskig tid. Men om jag ska ge en reaktion på det fotbollsmässiga så tycker jag självklart att det är rätt beslut att flytta Champions League-finalen.

– Varje krig är en besvikelse för mänskligheten. 

Om de fokuserat mer på inhemska cuperna denna säsong:

– Vi har fin historia i båda cuperna. Det här är en turnering där vi vill använda oss av unga talanger, det är viktigt. Om man tittar på de bästa klubbarna i världen så är det en mentalitet som präglas av sammanhållning. Vår resa i den här turneringen visar just det. Det handlar om resan, självklart, men nu är vi två dagar ifrån finalen och vi kommer att ge allt. Vi är supertaggade på att åka till Wembley och se alla supportrar.

– För hela klubben är detta ett bra betyg. Det är ett bra betyg för akademin, som sagt så handlar den här turneringen om så mycket mer än A-laget.

– Caoimhin är ett bra exempel. Han har hjälpt oss till finalen och kommer att spela om allt går som tänkt. Det visar att det finns en väg för alla våra unga målvakter i klubben. Det är vad jag gillar, det är möjligt för unga målvakter att i vår klubb, med mycket träning, tid och utveckling, att nå en final. Det är fint att se.

Om samarbetet med Klopp:

– Jürgen är så mycket mer än en kollega för mig. Jag är tacksam och glad över sättet som vi jobbar tillsammans på. Vårt samarbete bygger på tillit och respekt. Med tillit kommer mycket frihet och möjlighet att uttrycka åsikter.

– Det är inte bara oss två det handlar om, vi har en stor stab som hjälper oss att fatta rätt beslut. Om man tittar på det här laget och den sammanhållning som finns, det kommer någonstans ifrån och en stab som visar sammanhållning och ledarskap är det bästa möjliga sätt att få laget att agera som man vill. 

– Vi alla i staben står varandra nära. 

Om det speciella med Ligacupen:

– Det är den engelska fotbollen som gör det speciellt, inte Ligacupen i sig. Det är 92 klubbar och historien är ett bevis på att lag från alla möjliga ligor kan slå varandra. Så många otroliga matcher har spelats, inte bara på den nivå vi är på nu med en final mot ett lag som nyligen blev världsmästare.

– Vi vet att Chelsea är ett otroligt lag med erfarenhet och kvalitet. De är ett lag som alltid hittar de ytor som motståndarna inte täcker. Vi måste vara på topp på söndag. Som managern brukar säga, vi vill inte vara världens bästa lag, vi vill vara ett lag som i alla skeden av en säsong har möjligheten att slå de bästa lagen. Det är vad vi kommer att försöka om två dagar.

Om förberedelserna inför finalen ser annorlunda ut än vanligt:

– Nej, när vi startade det här projektet kom vi fram till att vägen mot framgång i de här turneringarna är att enbart fokusera på den kommande matchen. Laget har utvecklat en mentalitet att varje match vi ska spela är en final. 

– Oavsett vilken match vi ska spela jobbar vi på samma sätt. Vi väljer en elva som har bäst möjlighet att spela vår fotboll med den intensitet vi önskar. Som ni sett under åren, och ni måste verkligen tro mig, så ser vi varje match som en final.

Om Joel Matips offensiv:

– Som alltid söker vi alltid efter nya vapen. Vi ser att vårt lag blir bättre på att identifiera lägen att ta fram bollen i planen, det gäller Joel men också Ibou och Virg. När de har ytor kan de verkligen utnyttja det. Det är inte första gången det hände (mot Leeds) vi brukar kalla det "Joel-dribblingen", han gör det mycket när vi spelar på mindre ytor på träning. Jag tror verkligen att vårt uppspel har utvecklats enormt mycket under åren, detta är en del av det, att våra mittbackar kan.. man vill egentligen kunna skapa en sistapassning från alla lägen, även från mittbackarna. 

Om Kelleher:

– Jag var tränare för U16 när vi värvade honom, vi såg direkt att han hade potential. Det handlade bara om att skapa en väg framåt genom tillit och tålamod. Det är så vi jobbar med alla våra talanger. När vi pratar om Caoimhin så måste jag även nämna Adrián. Han spelade mot Preston och jag vet inte om ni minns, men han räddade våra liv två gånger med fantastiska räddningar. 

– Ali spelade semifinalen, vi har använt alla våra tre målvakter vilket är en fin komplimang till målvaktsstaben.

– Kelleher har med sina prestationer förtjänat att spela den här finalen. 

Om de unga talangerna:

Journalisten frågade hur klubben ska få de unga spelarna, som spelade tidigt i turneringen men som inte får plats i truppen på söndag, att känna att de bidragit till framgången.

– Först och främst pratar vi mycket med dem, de vet och känner att de är en del av truppen. Det viktiga är att de fortfarande kommer att resa med oss, åtminstone de spelarna som är med oss regelbundet så som Tyler, Kaide. Även om de inte är med i matchtruppen så kommer de resa med oss. 

Henderson om att Bobby och Jota riskerar missa finalen:

– Det är två stora spelare. Verkar som att Bobby har problem, vilket är en tung smäll. Jota kanske fortfarande har chansen, vi får se hur det går under de kommande dagarna, det hade varit en stor bonus för oss, förhoppningsvis kan en av dem vara tillgängliga.

Om vad en titel hade betytt:

– Det är en viktig period av säsongen och att vinna en titel så tidigt hade gett truppen en stor boost. Det är en final som vi verkligen vill vinna och vi ska ge allt för att försöka göra det.

Om flytten av CL-finalen och situationen i Ukraina:

– Det är rätt beslut.

– Det är en läskig situation för samtliga. Jag är inte smart nog att prata om ämnet, men det är hemskt vad som händer. För oss måste vi bara försöka att fokusera på det vi gör, fokusera på matchen så mycket som möjligt. Vi ser nyheterna och allt som händer, det är hemskt, men vi måste försöka fokusera på matchen.

Om att vara kvar i fyra turneringar:

– Det är en avgörande period av säsongen, vi har en final på söndag, Premier League fortsätter, FA-cupen ska spelas. Det är viktiga matcher som väntar, vi kommer behöva alla spelare som är tillgängliga. Vi måste ge allt och se hur långt det tar oss, ja vi är kvar i alla fyra turneringar men det kan förändras väldigt snabbt. På söndag avgörs en turnering.

– Saker och ting kan förändras snabbt inom fotbollen. Vi är i bra form, vi måste fortsätta så framöver.

– Hela truppen har bidragit så här långt, även akademispelarna. Att nå till finalen är en fin framgång. Förhoppningsvis kan vi ta det slutgiltiga steget på söndag, det vore fint för hela klubben.

Om utvecklingen sedan senaste Ligacuptiteln:

– Det vi har uppnått har vi uppnått tillsammans. Vi har en fantastisk manager och jag har spelat med fantastiska spelare. Ägarna och alla som varit en del av klubben har hjälpt till.

– Vi har upplevt många fina stunder men mitt fokus är alltid detsamma: att hela tiden utvecklas och ge allt för den här klubben.

Om Chelsea:

– De är ett fantastiskt lag, det går inte att komma ifrån. De har många fantastiska spelare. De har ett starkt mittfält men de är starka över hela planen. Det är bara att titta på vad de har vunnit under den senaste tiden.

– För oss är det en final vi vill vinna, vi vill använda det som en plattform att ta avstamp från in i den avgörande delen av säsongen. Men det är aldrig lätt att möta Chelsea. Det blir en tuff utmaning, men vi är ett bra lag vi också. 

Om han kommer hålla ett pådrivande tal inför matchen:

– Nej, egentligen inte, vi har några spelare som brukar säga några ord inför matcherna, men det är samma sak inför varje match. Det är egentligen inget tal på det sättet, det är några ord för att skapa rätt mentalitet inför matchen. Påminna varandra om vad vi pratat om under veckan och vad vi vill göra i matchen.

Hendo fick frågan om vem som pratar mest: 

– Millie!

Om Kelleher:

– Han har varit fantastisk. Han har gjort det riktigt bra i alla matcher han spelat. Han är fantastisk person med fötterna på jorden. Han är lugn i sitt spel. Han lär sig av världens bästa målvakt dag in och dag ut, vilket är till stor hjälp.

– Han har alltid varit lugn. Även när han gör viktiga räddningar utstrålar han ett lugn, vilket jag verkligen gillar. Det kommer vara en stor stund för honom i helgen men han måste bara vara sig själv.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer