Pressas att flytta CL-finalen

Bild till nyheten Pressas att flytta CL-finalen
Årets Champions League-final har varit planerad till Gazprom Arena i St Petersburg, men efter de senaste dagarnas agerande från Ryssland har nu Uefa blixtinkallat till ett krismöte för att diskutera en flytt av matchen.

Uefa ville under gårdagen inte uttala sig i frågan kring lämpligheten att spela en Champions League-final i Ryssland senare i vår trots det eskalerade läget i regionen och Vladimir Putins upptrappade retorik samt erkännande av utbrytarregioner i östra Ukraina. 

Under morgonen ska Uefa dock ha blixtinkallat till ett möte för att förekomma en enorm kritikstorm som redan började ta fart igår, detta rapporterar Martyn Ziegler på The Times. 

EU har. tillsammans med både Storbritannien och USA, utlovat ett kraftigt paket med sanktioner mot Ryssland efter deras agerande under gårdagen där man dels erkände utbrytarregionerna i östra Ukraina samt att man etablerade sina truppstyrkor i regionerna. 

Med kraftiga fördömanden från hela den västerländska omvärlden blir det troligen också omöjligt för Uefa att stå fast vid sitt beslut om att låta Champions League-finalen spelas i Ryssland. Övriga europeiska nationer kommer sannerligen inte tillåta varken sina medborgare – och kanske än mindre sina fotbollslag – att resa in i landet.

Uefa ska ha inkallat till ett möte för att snabbt diskutera frågan och en flytt av finalen är nu det troligaste alternativet, enligt Ziegler på The Times. 

De kommande årens finaler är planerade till Atatürk i Istanbul (2023), Wembley (2024) och Allianz Arena i München (2025). Ett alternativ skulle vara att någon av de kommande finalstäderna tilldelas årets final och att man skjuter problemet med St Petersburg framför sig genom att ge dem en av de senare finalerna preliminärt just nu, utifrån att världsläget i så fall förbättras. Ett problem för Uefa är att Gazprom, som är majoritetsägare av både Zenit St Petersburg och arenan där finalen är planerad till, även är huvudsponsor till organisationen. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer