​– Har överträffat mina förväntningar!

Bild till nyheten ​– Har överträffat mina förväntningar!
Claudio Taffarel öppnar upp om sin första tid som målvaktstränare i Liverpool.

– Har överträffat mina förväntningar!

Claudio Taffarel öppnar upp om sin första tid som målvaktstränare i Liverpool.

Denna säsong förstärkte Liverpool sin uppsättning av målvaktstränare genom att anställa den brasilianske målvaktslegendaren Claudio Taffarel.

– När jag kom hit så visste jag att det skulle vara bra för mig och min karriär. Men nu när jag är här så känns det ännu bättre än jag trodde att det skulle göra, säger Taffarel till Liverpoolfc.com.

– Det känns så bra. Det är en så stor klubb med en fantastisk historia. Det känns riktigt, riktigt bra.

– Jag tänkte att eftersom det är en sådan stor klubb kanske de inte var intresserade av mindre saker, mindre detaljer, men jag hade fel! De är intresserade av allt: de får en att känna sig som hemma och frågar om man behöver någonting. Allt, de bryr sig om allt, vilket känns mycket bra. Det finns människor som kan hjälpa dig i alla olika typer av situationer. Det gör att man känner sig trygg.

– Jag pratar inte bra engelska, men jag får mycket stöd av människorna i klubben, även utanför av människor jag träffar på gatan eller i mataffären. De är så snälla och vill hjälpa. Vi trivs bra här.

Taffarel har flera landsmän i truppen, på målvaktssidan både Alisson och Marcelo Pitaluga, vilket har hjälpt honom att komma in i klubben på ett bra sätt.

– Jag har känt Alisson i flera år, vi kommer från samma klubb, Internacional, jag har känt honom sedan han var en ung grabb! Vi brasilianare gillar att umgås så det känns bra att det finns några från Brasilien här, men det är även viktigt att bygga relationer till människor som kommer härifrån.

– Det hjälper mig också att förbättra min engelska och att lära mig om det här landet. Det känns bra.

Rekommenderades av Alisson

Under sin aktiva spelarkarriär spelade Taffarel i två VM-finaler och tog hem guldet en gång. Han vann även Copa America vid två tillfällen. Totalt gjorde han 101 landskamper för Brasilien. Han kombinerar arbete för Liverpool och det brasilianska landslaget och det var under en träning med det sistnämnda laget som han först träffade Liverpools John Achterberg. Några år senare kunde Alisson övertyga Achterberg och Jürgen Klopp om att Taffarel vore ett bra tillskott.

– John kom för att se det brasilianska landslaget träna i London, säger Taffarel.

– Jag tror det var när Alisson spelade i Roma som han sa till mig: "om jag någon gång har chansen att ta med dig till en klubb så kommer jag att göra det."

– Så jag har alltid haft en tanke på att jobba tillsammans med Alisson på klubblagsnivå också, men jag hade mitt jobb i Galatasaray och i landslaget så jag sökte inte desperat efter en ny klubb.

– Men jag tror att Alisson pratade med John och Jürgen och de gillade tanken på att jag skulle jobba här. De fick det att hända och jag är väldigt glad för det. Redan efter första samtalet med Jürgen kände jag att det skulle vara mycket roligt att komma hit.

– Alisson har alltid pratat med mig om Liverpool, om stämningen och om hur vänliga alla är. Allt han sagt kan jag nu bekräfta som sanning!

I samband med anställningen av Taffarel förklarade Klopp att de sökte efter ett nytt perspektiv på målvaktssidan.

– Brasiliansk fotboll och dess målvaktsspel skiljer sig mycket från hur det är i England, säger Taffarel.

– I Brasilien jobbar målvakterna med många tekniska aspekter som rörelse till exempel. Det är min roll här, att jobba på dessa tekniker tillsammans med målvakterna. John och Jack jobbar mycket med längre tillslag och inlägg, det är matchsituationer som är specifika till engelsk fotboll. Jag fokuserar mer på positionering och rörelser.

Liverpool har en högkvalitativ målvaktsuppsättning med Alisson som självklar etta och Caoimhin Kelleher som tagit över rollen som andramålvakt. Dessutom har de flera unga talanger som är på väg uppåt.

– Alisson är en av världens bästa målvakter, Adrián har mycket erfarenhet och Caoimhin har visat sina kvaliteter i cupmatcherna, konstaterar Taffarel.

– Men också de yngre spelarna, de har mycket att lära men de har kommit en bra bit på vägen, de kommer att växa med vår nya filosofi och arbetssätt. Det kommer att vara bra både för oss och för dem. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer