Bättre lycka med VAR-besluten

Bild till nyheten Bättre lycka med VAR-besluten
Liverpool fick en högst kontroversiell straff tilldömd under söndagens match mot Crystal Palace och managern Patrick Vieira menade att domslutet "dödade matchen". Faktum är att Liverpool haft klart mycket mer flyt med VAR-besluten under årets säsong än förra.

Under förra säsongen var Liverpool det lag, tillsammans med Arsenal och West Bromwich, som straffades hårdast av VAR:s millimetergranskning av offsider och övriga ingripanden kring exempelvis straffsituationer och röda kort. 

Totalt hade Liverpool ett nettoresultat på -6 beslut under säsongen som redan kantades av stora problem med skador på viktiga spelare. 

Under säsongen 20/21 fick Liverpool inte en enda straff efter VAR-granskning medan motståndare kunde räkna hem hela tre stycken efter att domarna tagit hjälp av sina videosystem. Hela sju mål dömdes också bort efter VAR-granskning under säsongen. 

Nuvarande säsong har dock börjat klart bättre för Liverpool, även om Jürgen Klopp fortfarande har rasat mot ett par av besluten som gått mot Liverpool. Mest noterbart är väl framförallt när Alisson trängdes hårt på den hörna som ledde fram till att West Ham kunde göra 1-0 i matchen i London och såklart incidenten mot Tottenham där Klopp rasade över att Harry Kane inte fick rött kort. Noterbart här är att VAR inte ens påkallade domare Tierneys uppmärksamhet ens. 

Men generellt har det varit mer stolpe in för Liverpool den här säsongen, även om det finns de lag som gynnats mer.

Londonlag i topp

West Ham och Tottenham (+3 domslut) är lagen med bäst nettoresultat (skillnaden mellan fördelaktiga VAR-beslut och beslut som går mot en) innan Liverpool gör sällskap med Chelsea, Arsenal och Watford på +2.

Liverpool har under 21/22 alltså fått två domslut mer med sig än vad man fått mot sig. Man har i och med straffen mot Crystal Palace fått totalt två straffar tilldömda via VAR jämfört med att man alltså inte fick en enda under föregående säsong. 

The Reds har även fått två mål godkända efter VAR-granskning jämfört med att alla (7 stycken) mål som granskades av VAR förra säsongen dömdes bort. 

Vad gäller röda kort har Liverpool både fått ett mot sig och ett med sig. Andy Robertson skickades av banan mot Tottenham efter granskning medan detsamma skedde för Paul Pogba i mötet med Manchester United på Old Trafford. 

Noterbart är att Premier League inför säsongen införde ett "benefit of doubt" vad gällde offside-linjerna som innebär att en linje nu måste kunna särskiljas från den andra för att det ska bedömas offside. Linjer som på något sätt överlappar varandra ska inte bedömas som offside. 

Man har också varit tydligare med att domarens beslut på planen ska väga tyngre och att färre situationer ska detaljgranskas. Något som uppenbarligen - så här långt - varit fördelaktigt för Liverpool. 

Källa: ESPN

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer